Gjithçka rreth racës irlandeze Setter

Gjithçka rreth racës irlandeze Setter
Ruben Taylor

Familja: Qen gjueti, seter

Shiko gjithashtu: Ndëshkimi pozitiv x Ndëshkimi negativ

Zona e origjinës: Irlandë

Funksioni origjinal: Grooming fermat e shpendëve

Madhësia mesatare e meshkujve:

Lartësia: 0,6; Pesha: 25 – 30 kg

Madhësia mesatare e femrave

Lartësia: 0,6; Pesha: 25 – 27 kg

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth trajnimit pozitiv

Emrat e tjerë: asnjë

Pozicioni i renditjes së inteligjencës: Pozicioni i 35-të

Standardi i racës: i kuq / i kuq dhe i bardhë

Energjia
Më pëlqen të luaj lojëra
Miqësi me qen të tjerë
Miqësi me të huaj
Miqësi me kafshët e tjera
Mbrojtje
Toleranca ndaj nxehtësisë
Tolerancë ndaj të ftohtit
Nevoja për ushtrim
Lidhja me pronarin
Lehtësia e trajnimit
Roja
Kujdesi për higjienën e qenve

Origjina dhe historia e racës

Origjina e saktë e seterit irlandez është e panjohur, por më e arsyeshme teoritë e konsiderojnë këtë racë të ketë ardhur nga një përzierje e spanielëve, pointerëve dhe vendosësve të tjerë, kryesisht anglezë, por, në një masë më të vogël, Gordon. Gjuetarët irlandezë kishin nevojë për një qen që të ishte i shpejtë dhe me një hundë mjaft të madhe për t'u parë nga larg. Ata gjetën tuajënqen mbi vendosësit e kuq e bardhë të prodhuar nga këto kryqe. Lukunitë e para të ngurta të seterëve të kuq u shfaqën rreth vitit 1800. Brenda pak vitesh, këta qen fituan një reputacion për ngjyrën e tyre të pasur të sofër.

Në mesin e viteve 1800, vendosësit e kuq irlandez (siç njiheshin fillimisht) kishin ardhur në Amerika, duke u treguar të jetë po aq efikase në gjuetinë e zogjve amerikanë sa irlandezët. Në Irlandë, rreth vitit 1862, lindi një qen që do të ndryshonte racën përgjithmonë, Champion Palmerston. Me një kokë të gjatë të panatyrshme dhe trup të hollë, ai konsiderohej shumë i rafinuar për në fushë, kështu që kujdestari i tij e kishte mbytur. Një tjetër adhurues ndërhyri dhe qeni u bë një sensacion si një qen show, duke vazhduar të rritet dhe të prodhojë një numër të jashtëzakonshëm pasardhëssh.

Pothuajse të gjithë seterët modernë irlandezë mund t'i atribuohen Palmerston, megjithatë fokusi është zhvendosur nga qeni te qeni.fushë për shfaqje qensh. Pavarësisht kësaj, irlandez seteri ka mbetur një gjuetar i aftë dhe mbarështuesit e përkushtuar kanë ndërmarrë hapa për të ruajtur aftësinë e dyfishtë të racës. Raca fillimisht u rrit në popullaritet si një qen show, por më vonë si një kafshë shtëpiake. Më në fund u ngrit në një vend midis racave më të njohura në Shtetet e Bashkuara në vitet 1970, por që atëherë ka rënë poshtë në renditje.

Temperamenti SetterIrlandez

Seteri irlandez u edukua për të qenë një gjahtar i palodhur dhe entuziast aq sa ai i qaset çdo gjëje në jetë me një qëndrim të këndshëm si dhe plot entuziazëm dhe entuziazëm. Nëse dilni çdo ditë për të shpenzuar energjinë tuaj, qentë e kësaj race do të jenë shoqërues të shkëlqyer. Megjithatë, pa ushtrimet e nevojshme ditore qeni mund të bëhet tepër aktiv ose të frustrohet. Kjo është një racë e dashur, e etur për të kënaqur dhe për të qenë pjesë e aktiviteteve të saj familjare, si dhe për të qenë e shkëlqyer me fëmijët. Megjithatë, ai është më pak i popullarizuar si gjuetar se seterët e tjerë.

Si të kujdeseni për një seter irlandez

Seteri ka nevojë për stërvitje, shumë stërvitje. Nuk është e drejtë të presësh që një qen me kaq shumë energji të ulet i qetë në qoshen e tij. Rekomandohet të paktën një orë lojëra të vështira dhe të lodhshme në ditë. Setter është një qen aq i shoqërueshëm sa që jeton shumë mirë me familjen e tij. Shtresa e saj ka nevojë për larje dhe krehje të rregullt çdo dy deri në tre ditë, plus pak prerje për të përmirësuar pamjen e saj.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.