Koha ideale për të hequr një qenush nga mbeturinat

Koha ideale për të hequr një qenush nga mbeturinat
Ruben Taylor

Mos sillni në shtëpi një qenush më të vogël se 2 muaj (60 ditë). Është e kuptueshme. Kur vendosni të blini ose birësoni një qen, ankthi fillon të flasë më shumë dhe gjithçka që dëshironi është ta keni qenushin brenda në shtëpi, duke vrapuar, duke luajtur dhe duke u dashuruar shumë. Fatkeqësisht, pak njerëz e dinë rëndësinë e jetës së këlyshëve me nënën dhe mbeturinat e tyre në muajt e parë të jetës. Shumica e njerëzve priren të marrin në shtëpi një qenush në moshën 45 ditëshe dhe ka njerëz që marrin edhe një qenush në shtëpi në moshën 30 ditëshe. Nga ankthi apo injoranca, kjo përfundon të jetë shumë e dëmshme për qenin, duke folur psikologjikisht. Pastaj ata bëhen qen me devijime serioze të sjelljes që janë të vështira për t'u kthyer. Dhe më pas shumë nga këta qen që ishin këlyshë të lezetshëm bëhen të padëshiruar nga tutorët dhe dhurohen, braktisen dhe ndonjëherë edhe sakrifikohen!

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Border Collie

Roli ynë është të mësojmë dhe udhëzojmë tutorët dhe tutorët e ardhshëm të qenve. Pra, le të shpjegojmë tani pse nuk duhet të keni një qen me më pak se 2 muaj jetë.

Pse nuk duhet të merrni një qenush me më pak se 2 muaj

Së pari, kini dyshime për një mbarështues për të lejuar kujdestarin e ardhshëm të marrë qenushin me më pak se 60 ditë jetë. Ky padyshim nuk është një mbarështues serioz dhe i përgjegjshëm, përveçse nuk di për një temë kaq të rëndësishme për mirëqenien e kafshës dhe familjes gjithashtu.Fatkeqësisht shumica e mbarështuesve duan vetëm të heqin qafe këlyshët dhe punën që i jep mbeturina, duke i liruar këlyshët me 45 ditë jetë. Por ato 15 ditë, në moshën e qenit dhe aq më tepër për një qenush, janë një përjetësi dhe bëjnë shumë ndryshim në formimin e tij.

Imprinting qeni

Zhvillimi social i një qenush në tufën e tyre quhet ngulitje e qenit. Mbyllja është një nga fazat e para të jetës së një kafshe (përfshirë ne njerëzit), e cila është kur ajo do të mësojë aspektet sociale dhe psikologjike të specieve të saj, si sjelljen dhe komunikimin. E thënë thjesht, ngulitja e qenit është kur një qen mëson të jetë qen. Në rastin e qenve, ngulitja ndodh midis muajit të parë dhe të katërt të jetës dhe atëherë ata formojnë “personalitetin”.

I pari që zbuloi ekzistencën e ngulitjes ishte austriaku Konrad Lorenz, fituesi i Nobelit. Çmimi për Fiziologji/Mjekësi në vitin 1973 për studimet e tij mbi sjelljen e kafshëve (etologji). Duke hetuar patat, ai zbuloi se ngulitja bëhet në një periudhë të shkurtër të quajtur periudha kritike ose periudha e ndjeshme.

Konkretisht në rastin e qenve, është gjatë kësaj periudhe që ata zhvillojnë aftësinë për të komunikuar me qentë e tjerë në paketën dhe ata mësojnë të pozicionohen shoqërisht në hierarki. Siç u tha më parë, ajo që është mësuar (e dobët) në këtë fazë mund të jetë shumë e vështirë dhe ndonjëherëndonjëherë është e pamundur të zgjidhet.

Qentë jetojnë në tufa. Një nënë dhe të vegjlit e saj janë ende një tufë e vogël. Gjatë hapave të parë të këlyshëve në një pjellë, nëna dhe qentë e tjerë të rritur shpesh i lejojnë këlyshët të bëjnë pothuajse gjithçka. Megjithatë, ndërsa rriten pak, qentë e rritur fillojnë të mos tolerojnë më qëndrime të pasakta dhe të padëshirueshme (në këndvështrimin e një qeni), të tilla si prishja e gjumit të një qeni të rritur, lehja pa arsye, vjedhja e ushqimit, kafshimi shumë i fortë. etj. Domethënë, qentë e rritur korrigjojnë dhe edukojnë këlyshët midis muajit të parë dhe të katërt të jetës. Tani imagjinoni të hiqni një qenush 45-ditor nga një pjellë. Atëherë është e lehtë të kuptosh pse qeni leh pandërprerë, rrënqethet me të gjithë dhe nuk respekton hapësirën e anëtarëve të tufës së re (ju dhe familja juaj).

Një pikë tjetër në lidhje me fazën e ngulitjes : çështja e qenit që mëson të jetë qen. Kjo është e rëndësishme që ai të mund të çiftëzohet pa probleme në të ardhmen dhe të dijë të shoqërohet me qen të tjerë dhe madje edhe me njerëz. Atëherë ai do të mësojë se një qen është një qen dhe një person është një person. Ata do të mësojnë t'u tregojnë emocionet e tyre qenve të tjerë, si frika, dëshira për të luajtur etj.

Ka një faktor më rëndues kur merrni një qen në shtëpi para muajit të tretë të jetës: shoqërueshmëria. Pasi vaksinat përfundojnë vetëm në të tretën në të katërtënmuaji, ajo që ndodh është se këlyshi është i izoluar brenda shtëpisë dhe nuk ka kontakt me qentë e tjerë derisa të ketë marrë të gjitha vaksinat. Domethënë, mundësia që ai të refuzojë një qen të çuditshëm është e madhe, përveçse nuk di të tregojë disa shenja të sjelljes ndaj qenve të tjerë, duke u bërë një qen antisocial.

Con Slobodchikoff, PhD, specialist në komunikimin e studimit dhe socializimi i qenit, thekson se kur një qen që është hequr shumë herët nga mbeturina më në fund bie në kontakt me qentë e tjerë, ai nuk do të dijë të ndërveprojë me qenie të së njëjtës specie dhe as nuk do të dijë më së paku, siç është përshëndetja e qenit. dhe mënyrat e afrimit. Rezultati: ai mund të frikësohet, të ikë dhe të bjerë në panik para këtyre qenieve të çuditshme (qentë si ai!) ose do të përgjigjet në mënyrë agresive, për t'u mbrojtur.

One An qen antisocial (një qen që nuk është socializuar nga nëna dhe vëllezërit e motrat si qenush) është shumë i padëshirueshëm për çdo pronar, qoftë edhe për atë më me përvojë. Një qen antisocial rënkon pa qëllim, nuk u beson njerëzve apo qenve të tjerë. Kafshon një fëmijë që do të luajë me të, përparon në vizitë dhe nuk mund të ketë marrëdhënie të shëndetshme me qentë e tjerë, thjesht sepse nuk e ka mësuar gjuhën e trupit të qenve dhe nuk e kupton se çfarë po ndodh – “çfarë po vjen? të më nuhasësh? ?”

Prandaj, idealja është të mbash ankthin, të përgatitesh për ardhjen e qenushit dhe të keshndërgjegjësimi se kjo është më e mira për qenin dhe familjen gjithashtu. Një këshillë është të vizitoni pjellën çdo 15 ditë, të ndiqni rritjen e saj dhe të vrisni pak dëshirën për ta çuar të voglin në shtëpi. Siç thamë, dëmi që mund të shkaktojë heqja e hershme e mbeturinave mund të jetë e pakthyeshme ose mund të duhet shumë durim dhe përvojë për të korrigjuar dëmin e shkaktuar në anën psikologjike të qenit. Gjëja më e mirë për të bërë është të prisni dhe ta lini qenushin të qëndrojë me nënën dhe vëllezërit e motrat e tij për aq kohë sa të jetë e mundur.

Çfarë të bëni me një qen 2-4 muajsh

Mirë, qenush është 60 ditësh dhe mbërriti në shtëpinë tuaj. Por faza e ngulitjes vazhdon ende deri në 4 muaj dhe që ai të mos bëhet një qen nervoz, ankthioz, i frikësuar apo agresiv, duhet ta ekspozoni ndaj sa më shumë stimujve. Për shembull, mësojeni atë me zhurmën e lavatriçes, fshesës me korrent, blenderit, borive të makinave, zhurmave të motorit, fishekzjarreve (shiko si këtu). Deri në 4 muaj ai është i hapur ndaj këtyre stimujve. Pas 4 muajsh, ai tashmë ka krijuar një bllok dhe është më e vështirë të mësohesh me të.

Si të socializosh një qenush para vaksinave

Ne kemi një video në kanalin tonë ku trajneri Bruno Leite dhe veterinerja Debora Lagranha na mësojnë se si të socializojmë një qenush përpara protokollit të plotë të vaksinimit:

Si të edukojmë dhe rrisim një qenushnë mënyrë perfekte

Mënyra më e mirë për ju për të edukuar një qen është nëpërmjet Mbarështimit Gjithëpërfshirës . Qeni juaj do të jetë:

i qetë

Sjellet

i bindur

pa ankth

pa stres

Pa frustrim

Më i shëndetshëm

Ju do të jeni në gjendje të eliminoni problemet e sjelljes së qenit tuaj në një mënyrë empatike, respektuese dhe pozitive:

– urinoni jashtë vend

– lëpirja e putrave

– posesiviteti me sendet dhe njerëzit

– injorimi i komandave dhe rregullave

– lehja e tepërt

– dhe shumë më tepër!

Kliko këtu për të mësuar rreth kësaj metode revolucionare që do të ndryshojë jetën e qenit tuaj (dhe tuajën gjithashtu).

Mëso më shumë:

– Si të socializohen këlyshët

– Fazat në jetën e një qeni

– A varet agresioni nga raca?

– Pse qentë zhvillojnë sjellje probleme?

Shiko gjithashtu: Top 10 racat më të shtrenjta të qenve në botëRuben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.