limfoma tek qentë

limfoma tek qentë
Ruben Taylor

Limfoma te qentë është një kancer i zakonshëm i limfociteve. Midis 15% dhe 20% e tumoreve malinje te qentë janë limfoma. Limfomat mund të ndodhin në nyjet limfatike, shpretkë, mëlçi dhe organe të tjera. Kanceri mund të jetë agresiv dhe nëse nuk trajtohet, mund të çojë në vdekshmëri të lartë. Trajtimi me kimioterapi ka qenë shumë i suksesshëm, duke e zgjatur jetën e qenit me muaj dhe ndonjëherë edhe me vite.

Cilët qen janë më të rrezikuar nga zhvillimi i limfomës?

Limfoma prek kryesisht qentë e moshës së mesme dhe të moshuar. Pavarësisht gjinisë së qenit, predispozita është e njëjtë. Golden Retrievers, Boxers, Bullmastiffs, Bassets, Saint Bernards, Scottish Terriers, Airedales dhe Bullddogs duket se janë ndër qentë që janë në rrezikun më të lartë të zhvillimit të limfomave. Vetëm 10% deri në 20% e qenve janë klinikisht të sëmurë kur diagnostikohen, shumica dërgohen te veterineri për shkak të gungave ose gungave të identifikuara rishtazi.

Pse qentë zhvillojnë limfomë?

Megjithëse e kuptojmë se si formohen limfomat, ende nuk e kuptojmë pse. Tek macet, duket se ekziston një lidhje e fortë midis disa formave të limfomës dhe infeksionit me virusin e leuçemisë së maces (FELV), megjithatë, tek qentë nuk ka asnjë lidhje të dukshme. Në të njëjtën kohë, disa autorë kanë sugjeruar një korrelacion të mundshëm gjenetik, por duhet të kryhen më shumë studime për tëtë përcaktojë faktorët e saktë të rrezikut të përfshirë në limfomën e qenit. Qentë që kanë një sistem imunitar më të dobët duket se janë më të rrezikuar.

Cilat janë simptomat e limfomës?

Simptomat e limfomës tek qentë lidhen me vendndodhjen e tumorit(ve). Tumoret që zhvillohen në limfocite dhe shpesh formojnë gunga, pa simptoma të tjera. Kur shfaqet limfoma në zorrë, simptomat më të zakonshme janë të vjellat, diarreja, humbja e peshës dhe mungesa e oreksit. Qenit shpesh i mungon fryma dhe dëgjohen tinguj të mbytur të zemrës. Në lëkurë mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, duke përfshirë nyje të vetme ose të shumëfishta në lëkurë ose në gojë. Këto zona mund të kruhen ose të skuqen dhe madje të formojnë ulçera. Limfoma mund të shfaqet edhe në zemër, sy dhe në sistemin nervor qendror.

Si diagnostikohet limfoma?

Limfoma te qentë diagnostikohet me një kombinim të testeve diagnostikuese. Për të konfirmuar diagnozën dhe vendndodhjen e limfomës përdoren testet e gjakut, marrja e mostrave me gjilpërë të imët në vendin e tumorit, biopsi, rreze x dhe ultratinguj. Testet e sakta që do të kryhen do të varen nga vendndodhja e tumorit. Rekomandohet gjithashtu një numërim i plotë i gjakut, profili biokimik, analiza e urinës. Limfoma zakonisht nuk shkakton dhimbje nëse nuk ka përfshirje kockore. Në 15% të qenveme limfomën, niveli i kalciumit në gjak do të jetë i ngritur.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka zhvilluar një sistem stadifikimi për limfomën te qentë . Stadi përdoret për të përcaktuar trajtimin dhe prognozën. Fazat e sëmundjes janë si më poshtë:

Stadi I: shfaqja e një nyje limfatike të vetme

Stadi II: shfaqja e disa nyjeve limfatike në një rajon të vetëm

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Whippet

Faza III: shfaqja e shumë nyjeve limfatike në rajone të shumta

Faza IV: shfaqja e nyjeve në mëlçi dhe/ ose shpretkë (mund ose jo të ketë përfshirje të nyjeve limfatike)

Shiko gjithashtu: 10 foto vërtetojnë se Shih Tzu është një nga qentë më të lezetshëm

Faza V: shfaqja në palcën e eshtrave ose gjak dhe/ose organe të ndryshme nga mëlçia, shpretka dhe nyjet limfatike.

Qentë klasifikohen më tej si "parafazë A" nëse nuk tregojnë shenja të sëmundjes dhe "parafazë B" nëse shenjat janë tashmë të dukshme.

Cili është trajtimi për limfomën tek qentë?

trajtimi për limfomën tek qentë përbëhet nga kimioterapia . Limfoma konsiderohet një sëmundje sistemike, e cila e bën operacionin dhe rrezatimin jopraktik dhe joefektiv. Ekziston një shumëllojshmëri e gjerë e protokolleve dhe barnave të kimioterapisë që po përdoren aktualisht për trajtimin e limfomës. Trajtimi zakonisht përbëhet nga një kombinim i barnave orale dhe injektuese të dhëna në baza javore. Disa barna të përdorura përfshijnëciklofosfamidi, vincristina, doxorubicina dhe prednisone. Protokolli i saktë i trajtimit do të ndryshojë në varësi të veterinerit. Ndërsa shumica e veterinerëve mund të administrojnë protokollet e trajtimit, pronarët e një qeni me limfomë mund të dëshirojnë fillimisht të kërkojnë konsultim me një onkolog veterinar për t'u informuar për çdo rekomandim të ri trajtimi.

Cila është gjatë- perspektiva termike për një qen me limfomë (prognozë)?

Disa pronarë zgjedhin të mos trajtojnë qentë që zhvillojnë limfomë. Jetëgjatësia e këtyre qenve të patrajtuar me limfomë të gjeneralizuar ( fazat III, IV ose V ) është mesatarisht 4 deri në 6 javë. Terapia me prednisone orale mund të zvogëlojë ënjtjen dhe parehatinë, por ka të ngjarë të mos rrisë ndjeshëm jetëgjatësinë tuaj. Duhet të theksohet gjithashtu se trajtimi me prednizon oral para kimioterapisë nuk rekomandohet dhe mund të zvogëlojë efektivitetin e kimioterapisë.

Tek qentë që i nënshtrohen një prej llojeve të rekomanduara të kimioterapisë, jetëgjatësia mund të ulet. të zgjatet në një vit dhe ndonjëherë më shumë. Megjithatë, edhe qentë që marrin kimioterapi adekuate zakonisht nuk jetojnë më shumë se një vit . Nëse një qen toleron kimioterapinë (shumica e qenve e bëjnë), cilësia e jetës së tij mund të jetë shumë e mirë gjatë periudhës së trajtimit. Trajtimi i limfomës tek qentë ështëkonsiderohet si një nga trajtimet më të suksesshme të kancerit dhe shpesh mund të kryhet tek një veteriner lokal pa pasur nevojë të udhëtoni distanca të gjata në kolegjet veterinare ose klinikat e specializuara. Meqenëse një vit mund të jetë gati 10% e jetëgjatësisë së një qeni, shkalla e faljes dhe rritja e jetëgjatësisë me trajtimin e limfomës shpesh ia vlen.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.