Si të ushqeni me gji qentë e porsalindur jetimë

Si të ushqeni me gji qentë e porsalindur jetimë
Ruben Taylor

Këlyshët kanë mbetur jetimë! Dhe tani? Ndonjëherë ndodh që të kemi në duar një ose disa këlyshë të porsalindur. Ose sepse dikush e braktisi mizorisht, ose sepse nëna vdiq gjatë lindjes ose edhe sepse nëna po i refuzon këlyshët dhe nuk dëshiron të ushqehet me gji.

Kjo metodë është krijuar nga një nga veterinerët në Arca de Janaúba ( Shoqata e Shpëtimit) dhe Kujdesi për Kafshët, nga Janaúba, MG). Ia vlen të provohet!

Vdekja e nënës menjëherë pas lindjes së këlyshëve, femrat e sëmura, femrat që braktisin viçin pas prerjes cezariane, me instinktet e nënës të zhvilluara dobët dhe këlyshët shumë të mëdhenj, janë shkaqet e shpeshta të këlyshëve jetimë . Ky fakt, i konsideruar gjithmonë si një katastrofë, megjithatë mund të tejkalohet me sukses nëse të gjitha nevojat e secilit qenush plotësohen me mjete të tjera.

Detyra është mjaft kërkuese, kërkon zell dhe përkushtim të madh për të arritur sukses. një rezultat i kënaqshëm.

Disa masa mund të ulin vdekshmërinë e të porsalindurve jetimë dhe alternativa më e dukshme është zëvendësimi i nënës që mungon me një tjetër në fazën e duhur të laktacionit (infermierja e lagur). Kjo është një masë që nuk është gjithmonë e mundur, pasi kërkon një rastësi të madhe për zëvendësim dhe një shkëmbim të madh midis mbarështuesve; për më tepër, femrat mund t'i refuzojnë pasardhësit sepse nuk i njohin ata si të tyret.

KjoKy problem mund të zbutet duke i fërkuar të porsalindurit me një leckë me aromën e nënës birësuese dhe sekretimin e këlyshëve të saj. Nëse birësimi është efikas dhe në një periudhë adekuate laktacioni, çdo kujdes tjetër bëhet i panevojshëm, pasi do ta bëjë nëna birësuese.

Në rastet kur femra nuk ka qenë efikase, pronari duhet të zëvendësojë funksionet nga nëna. . Këto funksione përfshijnë ushqyerjen e këlyshëve, ruajtjen e temperaturës së trupit dhe stimujt që garantojnë kryerjen e funksioneve jetësore të të porsalindurit .

Zgjidhje e thjeshtë për qentë që ushqehen me gjiNë rastet e braktisjes ose vdekjes së nënës , pronari duhet të kryejë, menjëherë pas lindjes, stimulin e frymëmarrjes. Për këtë duhet të pastroni feçkën e qenushit të porsalindur dhe të masazhoni kraharorin në mënyrë rrethore dhe të kujdesshme. Pas vendosjes së lëvizjeve respiratore, të cilat nga mbarështuesi vërehen lehtësisht nëpërmjet të qarit apo ulëritës dhe shtohen e ulen vëllimi i kraharorit, duhet të stimulohet qarkullimi periferik i kafshës.

Kjo kryhet në në mënyrë sistematike për të zëvendësuar stimulin e lëpirjes së kurvës në të gjithë trupin e këlyshit, i cili mund të kryhet me një masazh delikat, duke përdorur një leckë të pastër dhe të thatë.

Siç e kemi parë, kujdesi për trupin e të vegjëlve temperatura duhet të matet shpejt. Për këtë, përdornillambat inkandeshente, për të mbajtur zogjtë të ngrohtë në një temperaturë prej 30 deri në 32°C gjatë pesë ditëve të para të jetës, duke u ulur gradualisht në 24°C në katër javët e ardhshme. Pronari duhet të jetë i kujdesshëm kur ngroh këlyshët, në mënyrë që të mos ndodhin mbinxehje apo edhe djegie për shkak të kontaktit të drejtpërdrejtë me llambën. Për kontroll më të mirë të temperaturës, mund të përdoret një termometër i thjeshtë.

Këlyshët nuk duhet të qëndrojnë në kontakt të drejtpërdrejtë me sipërfaqet e ftohta ose që lejojnë humbjen e temperaturës së trupit; Për këtë duhen përdorur copa të vjetra dhe gazeta, të ndërrohen periodikisht për të garantuar një higjienë efikase.

Të porsalindurit gjithashtu pësojnë procese të rënda dehidrimi, të cilat mund të shmangen me fërkim, në zonën e barkut të secilit. qenush (në bark dhe në gjoks), pak vaj për fëmijë, çdo dy ose tre ditë.

Mund të përdorni edhe një shishe. Marrja fillestare e kolostrumit (i pranishëm në qumështin e nënës) është prej rëndësi thelbësore për ruajtjen e imunitetit të qenushit ndaj disa sëmundjeve. Në rastet kur nuk e kanë thithur kolostrumin duhet të dërgohen tek veterineri në mënyrë që, duke përdorur bankat e kolostrumit apo masa të tjera, të mund të imunizojnë këlyshët.

Ushqyerja e të porsalindurve mund të bëhet nga pronarët ne nje menyreartificial, duke furnizuar qumështin me një formulë të paracaktuar dhe të përmendur më poshtë. Duhet pasur parasysh se këlyshët ushqehen, me kurvë, në sasi të vogla, pasi stomaku i tyre nuk mban sasi të mëdha ushqimi. Në këtë mënyrë ata duhet të ushqehen disa herë në ditë, gjë që kërkon shumë përkushtim dhe durim nga kujdestari.

Receta e qumështit artificial të bërë në shtëpi (për 1 litër)

· 800ml qumësht i plotë

· 200 ml krem

· 4 lugë gjelle Calcigenol.

· 1 lugë gjelle Vitaminer të lëngshëm

·Mosha deri në 15 ditë, shtoni gjithashtu një lugë gjelle vaj mëlçie të merlucit; duke e pezulluar pas kësaj periudhe.

Nga java e tretë deri në të katërt të jetës trashet qumështi duke përdorur tre lugë qumësht pluhur për një gotë qumësht lope.

Mosha e qenit Frekuenca e ushqyerjes Doza ditore/100g qenush pak ushqim racion
java e parë Çdo 2 orë 13 ml
2 javë Çdo 3 orë 17 ml
java e tretë Çdo 3 orë 20 ml
javën e katërt Çdo 4 orë 22 ml Hyrja graduale
java e 5-të 2 deri 3 herë në ditë 2 deri në 4 herë në ditëditë

Qumështi i kurvës është "më i fortë" se qumështi i lopës, pasi qentë thithin për një periudhë maksimale prej një muaji dhe kanë nevojë për të fituar peshë dhe kushte për mirëmbajtje pa kujdesin e nënës.

Qumështi artificial mund të ruhet në frigorifer (jo në frigorifer) për një javë, duke marrë sasi të vogla dhe duke i ngrohur në 40°C përpara përdorimit.

Shiko gjithashtu: Diabeti tek qentë: shkaqet, simptomat, trajtimi - Gjithçka rreth qenve

Pasi të stimulohen funksionet vitale të qenushit ( temperatura dhe ushqimi), mbajtësi duhet të stimulojë edhe reflekset e urinimit dhe defekimit. Për këtë, përdoret pambuku i njomur në ujë të ngrohtë ose vaj për fëmijë për të masazhuar lehtë anusin dhe organet gjenitale të këlyshëve disa herë në ditë, pas ushqyerjes, siç bën kurva.

Gjithë gjithë periudhën duhet konsultuar gjithmonë me veterinerin. procesi i kujdesit për këlyshët jetimë, veçanërisht në situatat kur kujdestari vëren ndonjë ndryshim në shëndetin e këlyshëve të tyre.

Si të edukoni dhe rritni një qen në mënyrë perfekte

Metoda më e mirë për ju edukimi i një qeni bëhet përmes Mbarështimit Gjithëpërfshirës . Qeni juaj do të jetë:

i qetë

Sjellet

i bindur

pa ankth

pa stres

Pa frustrim

Më i shëndetshëm

Ju do të jeni në gjendje të eliminoni problemet e sjelljes së qenit tuaj në një mënyrë empatike, respektuese dhe pozitive:

– urinoni jashtë vend

–lëpirja e putrave

– posesiviteti me objektet dhe njerëzit

– injorimi i komandave dhe rregullave

– lehja e tepërt

– dhe shumë më tepër!

Kliko këtu për të mësuar rreth kësaj metode revolucionare që do të ndryshojë jetën e qenit tuaj (dhe tuajën gjithashtu).

Burimet:

// www.petshopauqmia.com.br

Shiko gjithashtu: raca më pak inteligjente

//www.abrigodosbichos.com.br
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.