Gjithçka rreth racës së Shën Bernardit

Gjithçka rreth racës së Shën Bernardit
Ruben Taylor

Saint Bernard është një nga racat më të mëdha në botë dhe u bë i famshëm nga filmi Beethoven.

Familja: qen bagëtie, qeni i deleve, mastiff

Zona e origjinës: Zvicra

Funksioni origjinal: ngarkimi, kërkimi dhe shpëtimi

Madhësia mesatare e meshkujve:

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Borzoi

Lartësia: >0,7 m, Pesha: 54 – 90 kg

Madhësia mesatare e femrave:

Lartësia: >0,7 m , Pesha: 54 – 90 kg

Shiko gjithashtu: emra për qentë

Emra të tjerë: Mastifi i Alpeve

Pozicioni në renditjen e inteligjencës: Pozicioni i 65-të

Standardi i racës: kontrolloni këtu

Energjia
Më pëlqen të luaj lojëra
Miqësi me qentë e tjerë
Miqësi me të huajt
Miqësi me kafshët e tjera
Mbrojtje
Tolerancë ndaj nxehtësisë
Tolerancë ndaj të ftohtit
Nevoja për ushtrim
Bashkim me pronarin
Lehtësia e trajnimit
Roja
Kujdesi me higjienën e qenve

Origjina dhe historia e racës

Shën Bernardi ndoshta e ka origjinën te qentë molosë romakë , por vetëm midis viteve 1660 dhe 1670 raca u zhvillua në qenin e mrekullueshëm përgjegjës për shpëtimin e kaq shumë jetëve. Në këtë kohë, i pari nga këta qen të mëdhenj kishte mbërritur në St. Bernard, një strehë përudhëtarët që kalonin midis Zvicrës dhe Italisë.

Shën Bernardi fillimisht erdhi për të ndihmuar në tërheqjen e karrocave dhe mund të ishte përdorur gjithashtu si roje ose shoqërues, por murgjit shpejt e kuptuan se ata ishin udhërrëfyes të paçmuar gjatë shekujve, borë e thellë. Qentë ishin të aftë për të gjetur udhëtarët e humbur. Kur një qen zbulonte një person, ai lëpinte fytyrën e personit dhe shtrihej pranë tij, duke e ringjallur dhe ngrohur personin. Qentë vazhduan të shërbenin në këtë rol të paçmuar për tre shekuj, duke shpëtuar mbi 2000 jetë. Më i famshmi nga të gjithë Saint Bernards ishte Barry, i cili u vlerësua për shpëtimin e 40 jetëve. Para vdekjes së Barr, qentë njiheshin me emra të ndryshëm, duke përfshirë Hospice Dogs, por në kohën kur ai vdiq, ai ishte aq i famshëm saqë qentë quheshin Barryhund për nder të tij.

Në fillim të viteve 1800, shumë prej qenve u humbën nga moti i keq, sëmundja e inbreeding. Disa nga qentë e mbetur u kryqëzuan me Newfoundlands në vitet 1830. Si rezultat, filluan të shfaqen qen që dukeshin si Shën Bernards. Ndërsa duket se flokët e gjatë do ta ndihmonin një qen në borën e ftohtë, ato në fakt i pengojnë pasi akulli ngjitet në pallto. Kështu, këta qen me flokë të gjatë nuk u mbajtën për punë shpëtimi. Shën Bernardët e parë erdhën në Angli rreth vitit 1810 dhe u gjetën me tëshumë emra të ndryshëm, ndër ta edhe “qeni i shenjtë”. Nga 1865, emri Shën Bernard ishte më i zakonshëm dhe u bë emri zyrtar në 1880. Në këtë kohë, raca ra në vëmendjen e mbarështuesve amerikanë. Në vitin 1900, São Bernardo ishte jashtëzakonisht popullor. Edhe pse që atëherë ka humbur një pjesë të popullaritetit të saj, ajo ka qenë gjithmonë një nga racat gjigante më të njohura.

Temperamenti i Shën Bernardit

Shën Bernardi është i qetë dhe i qetë. i butë dhe i durueshëm me fëmijët, megjithëse nuk është veçanërisht lozonjar. Ai është i përkushtuar ndaj familjes së tij dhe i gatshëm të kënaqë, megjithëse me ritmin e tij dhe mund të jetë kokëfortë.

Si të kujdeseni për një Shën Bernard

Shën Bernardi ka nevojë për stërvitje të përditshme për të shmangur problemet me obezitetin për ecje të moderuar ose vrapim në distanca të shkurtra mjaftojnë. Këlyshët mbipeshë janë më të prirur ndaj problemeve të ijeve. I pëlqen moti i ftohtë dhe nuk i shkon mirë në vapë. Kjo racë vepron më mirë kur ka akses si në shtëpi ashtu edhe në oborr. Veshja e tyre, qoftë e gjatë apo e shkurtër, ka nevojë për larje javore. Dhe të gjithë Saint Bernards derdhen në mënyrë të konsiderueshme.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.