Qen që nuk i pëlqejnë zogjtë: kakateli, pula, pëllumbat

Qen që nuk i pëlqejnë zogjtë: kakateli, pula, pëllumbat
Ruben Taylor

Shumë nga shokët tanë të qenit ende zotërojnë disa nga instinktet grabitqare të paraardhësve të tyre të egër, të cilat i detyrojnë ata të gjuajnë. Një faktor rëndues për këtë instinkt është lëvizja e shpejtë e pranishme tek zogjtë, e cila i dërgon ata shpejt në një situatë të arratisjes nga gjahu.

Pse qenve u pëlqen të ndjekin zogjtë?

Zogjtë janë të vegjël, bëjnë zhurma interesante dhe fluturojnë shpejt, duke i bërë ata diçka shumë interesante për t'u ndjekur. Shumë qen i shohin zogjtë (përfshirë pëllumbat dhe kokatet), ketrat, minjtë, minjtë dhe macet si pre e mundshme, disa më shumë se të tjerët. Çdo lloj zogu mund të konsiderohet pre për qenin tuaj, duke përfshirë rosat, mjellmat, patat, pulat dhe zogjtë e vegjël të egër. Disa raca qensh, të tilla si retrievers, spaniels dhe pointers, fillimisht u edukuan për të gjurmuar zogjtë - diçka që vazhdon ende në sjelljet e tyre sot. Prandaj, racat e gjuetisë kanë më pak tolerancë për zogjtë. Megjithatë, mos u dëshpëroni, me përkushtimin e duhur këto instinkte mund të shtypen.

Problemi i mospëlqimit të zogjve

Mund të mendoni se nuk keni nevojë për stërvitje, sepse ata mos mendoni të keni zogj në shtëpi. Megjithatë, zogjtë janë shumë të zakonshëm në zonat urbane dhe kjo mund të shkaktojë probleme serioze. Vetëm imagjinoni një situatë ku qeni juaj është në oborrin e shtëpisë dhe sheh një pëllumb. Nëse ai nuk është mësuar meprania e tyre, reagimi i tij i parë do të jetë ndjekja e saj, gjë që mund të çojë në aksidente të rënda, si për shembull, përmbysja, gëlltitja e patogjenëve përmes kufomave, etj.

Shiko gjithashtu: Dallimet midis Cocker Spaniel dhe Cavalier King Charles Spaniel

Si ta stërvitni qenin tuaj që t'i pëlqejë kokat dhe të tjera zogjtë

Kur merreni me këtë lloj situate, së pari duhet të keni parasysh se procesi është progresiv, që do të thotë se është e nevojshme të keni kontroll të të dy llojeve të kafshëve në skenë. Mos e lini qenin tuaj t'i afrohet menjëherë zogut, përndryshe ai mund të përfundojë në një situatë shumë stresuese dhe të rrezikshme për të dy kafshët. Në vend të kësaj, kërkoni ndihmë nga një mik dhe përdorni lodra që ngjajnë me zogjtë. Kur ai përpiqet të hidhet pas lodrës, jepini atij një urdhër për të ndaluar, të tilla si "uluni", "qëndroni" ose një urdhër tjetër bazë. Pasi ai t'u përgjigjet urdhrave tuaja, filloni të inkurajoni kontaktin me zogjtë e egër, duke përdorur një jakë më të gjatë si masë paraprake. Gjithmonë mbani mend ta kompensoni atë sapo komanda ose sjellja e dëshiruar të jetë e suksesshme.

Këshilla dhe truket

Një truk tjetër që zakonisht funksionon shumë mirë në këto raste është të inkurajoni qenin të mendojë se zogjtë janë banorë të padëmshëm që janë pjesë e habitatit lokal. Ky lloj stimulimi mund të arrihet me përdorimin e tingujve të shpendëve, siç është kënga e një kanarine belge, e cila për disa arsye arrin te qeni më mirë se tingujt e shpendëve.e egër. Këto regjistrime mund të gjenden lehtësisht në internet, si p.sh. këndi më poshtë.

Shiko gjithashtu: Si të prisni thonjtë e qenit

Mos harroni se çdo lloj trajnimi është më efektiv kur fillon nga një fazë qenush. Prandaj, nëse keni ndërmend të futni një zog në të njëjtin mjedis me qenin tuaj, mos humbisni kohë dhe stërviteni atë menjëherë.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.