Qeni agresiv: Çfarë e shkakton agresionin?

Qeni agresiv: Çfarë e shkakton agresionin?
Ruben Taylor

Le të përmbledhim shkaqet më të zakonshme të agresionit të qenit. Nëse qeni juaj bëhet agresiv ose reaktiv kur ekspozohet ndaj ndonjë prej këtyre shkaktarëve mjedisorë, duhet të konsultoheni me një specialist të kualifikuar dhe me përvojë të sjelljes, i cili përdor teknika shkencore të shëndosha dhe miqësore të modifikimit të sjelljes. Kjo është arsyeja pse socializimi i qenushit është kaq FUNDAMENTAL, në mënyrë që qeni juaj të mësohet me stimuj të ndryshëm, duke shmangur kështu problemin e agresionit në të ardhmen.

A është frikë agresioni?

Në shumicën e rasteve agresiviteti lidhet drejtpërdrejt me frikën. Ka disa reagime ndaj frikës tek qentë. Qeni mund të fshihet dhe të ikë, mund të dridhet dhe të qëndrojë i qetë, ose mund të reagojë në mënyrë agresive. Është një strategji mbrojtëse. Nëse mendoni për këtë, njerëzit nuk janë aq të ndryshëm.

Kur mendoni për këtë, po, nëse qeni juaj tregon agresion në ndonjë situatë, ai ndoshta është i frikësuar dhe thjesht mbrohet. Jini të kujdesshëm kur e ndëshkoni atë në këtë moment, pasi kjo mund t'i përkeqësojë gjërat.

Qentë agresivë kur preken

Shumë qen reagojnë në mënyrë agresive kur trajtohen në mënyra të caktuara. Për shembull:

• Të kapeni

• Prerja e thonjve

• Larja

• Larja

E njëjta gjë vlen edhe për shumë ekzaminime veterinare dhe procedurat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në:

• ekzaminimet e syve

• ekzaminimet dentare

• ekzaminimet e syveveshët

• Shprehja e gjëndrës anale

• Injeksione të të gjitha llojeve

• Përdorimi i medikamenteve

• Imobilizimi për ekzaminime

• Qëndrimi në tavolinën e provimit

• Pastrimi i veshëve

• Të qenit i prekur

Por pse ndodh kjo? Mund të ketë dy arsye kryesore: qeni mund të ketë disa trauma (ai është sulmuar, ka pasur një përvojë të keqe me një procedurë, etj.) ose mund të mos jetë mësuar me të. Këto dy motive konvergojnë në një: frikë. Ju duhet ta manipuloni qenin tuaj në çdo mënyrë të mundshme që në moshë të vogël, për ta mësuar atë me stimuj të ndryshëm dhe për ta parandaluar që të vuajë më vonë për të prerë thonjtë ose për të larë dhëmbët, për shembull.

Në videon e mëposhtme ne Flisni për këtë manipulim të hershëm:

Femra agresive pranë të vegjëlve

Më e vjetër se ecja përpara. Agresioni i nënës është i zakonshëm në të gjitha speciet. Biologjikisht, qëllimi i gjithë jetës është të kalojë gjenet përmes riprodhimit. Për shkak se ky instinkt është i fortë dhe i natyrshëm në të gjitha kafshët, nënat janë jashtëzakonisht të gatshme për të mbrojtur të vegjlit e tyre. Edhe një femër normalisht miqësore mund t'i perceptojë të huajt si një kërcënim për të rinjtë e saj dhe të shfaqë sinjale emocionale për të penguar qasjet e ardhshme. Kjo do të thotë, një kurvë mund të sulmojë këdo që i afrohet këlyshëve të saj. Kjo është instinktive dhe normale. Respekt.

Shiko gjithashtu: Trajnim për arkë

Pushtimi i territorit

Shumë qen mendojnë se mbrojtja e tyreshtëpia dhe prona është punë shumë e rëndësishme. Territorialiteti është një shtrirje e burimit të ruajtjes dhe mbrojtjes, kur e gjithë shtëpia bëhet një burim i vlefshëm që duhet mbrojtur me çdo kusht nga ndërhyrës. Qentë roje janë krijuar për këtë, ata kanë në ADN-në e tyre një instinkt më të madh ruajtjeje dhe mbrojtjeje se qentë e tjerë. Megjithatë, edhe kështu, ata duhet të trajnohen dhe të mësohen ta bëjnë këtë në mënyrë korrekte në mënyrë që të mos rrezikojnë familjen e tyre. Këtu janë 10 qentë roje më të mirë.

Mbrojtja e burimeve

Ruajtja e burimeve është një sjellje e natyrshme. Qentë që mbrojnë burimet e shohin afrimin e njerëzve ose njerëzve si një kërcënim për atë që ata e konsiderojnë të vlefshme – qoftë pronë, pronari, një vakt, një lodër apo një vend i preferuar për të fjetur. Ja se si të shpëtoni nga ky problem i posesivitetit.

Agresioni i dhimbjes

Dhimbja mund ta bëjë një qen agresiv në një përpjekje për të mbrojtur veten dhe për t'ju larguar. Sëmundjet dhe gjendjet kryesore që shkaktojnë dhimbje ekstreme te qentë janë:

– artriti;

Shiko gjithashtu: Qeni i kapur duke mbajtur majmun në shpinë

– artroza;

– thyerjet;

– lëndimet; 1>

– dhimbje veshi;

– afeksion oral.

Agresioni ndaj qenve të tjerë

Agresioni i drejtuar ndaj qenve të tjerë mund të ketë një sërë manifestimesh dhe shkaqesh:

1. Agresioni interseksual – Agresioni interseks ndodh ndaj qenve të tjerë të të njëjtit seks. Setendenca është më e zakonshme te qentë seksualisht të paprekur dhe është një burim përgjithësisht i ruajtur për përfitime riprodhuese.

2. Agresioni tip-specifik – Agresioni tip-specifik ndodh kur një qen ka një deficit socializimi me qen të një lloji specifik trupor (qentë të mëdhenj, për shembull) ose një histori përvojash negative me një qen të një lloji specifik. Për shembull, si një qenush ai u sulmua nga një Labrador, kështu që është e mundur që ai të ketë frikë (dhe të sulmojë) Labradorët gjatë gjithë jetës së tij.

3. Agresioni specifik i sjelljes – Qentë, ashtu si njerëzit, nuk do të tolerojnë gjithmonë sjelljen e vrazhdë nga qentë e tjerë. Shumë qen nuk do të hezitojnë të përdorin zërin, trupin dhe/ose dhëmbët e tyre për t'i thënë qenit "Dil jashtë!".

Gjërat që lëvizin

Duke qenë grabitqarë, qentë janë të shpejtë për t'u ndjekur dhe kafshuar gjëra që lëvizin shpejt dhe/ose në mënyrë të paparashikueshme. Kafshët që lëvizin shpejt (ketrat, zogjtë, macet, etj.) janë objektiva të shpeshta. Shkaqet njerëzore për reaktivitetin e lëvizjes përfshijnë biçikletat, skateboards dhe makinat. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të mësoheni me të qenit në mjedise me këto elemente që në moshë të re.

Agresioni dhe zhgënjimi

Frustrimi është një tjetër shkak i zakonshëm i agresionit të qenit. Frustrimi krijon stres, i cili kontribuon në agresion. Agresioni i frustrimit zakonisht formohet rreth barrierave si p.shjakë ose gardhe. Qeni mund të dëshirojë të kontrollojë një person ose qen në anën tjetër të gardhit dhe është i frustruar që nuk mundet. Si rezultat, ai mund të ridrejtojë agresionin e tij ndaj një kafshe ose njeriu të njohur. Agresioni i zhgënjimit mund të ndodhë edhe në lidhje me mosveprimin, kur hiqet nxitja për sjelljen e stimuluar më parë. Nëse lehja ka funksionuar gjithmonë për të tërhequr vëmendjen, por papritmas pronari e injoron atë, qeni mund të dëshirojë të testojë nëse thithja është një mënyrë më efikase për të tërhequr vëmendjen.

Grupe specifike njerëzish

Qen mund të jetë agresiv ndaj grupeve specifike të njerëzve me tipare të përbashkëta - burra me mjekër, fëmijë të vegjël, individë me lëvizshmëri të kufizuar, madje edhe njerëz me një aromë të caktuar.

Siç mund ta shihni, shkaqet e agresionit te një qen mund të ndryshojnë shumë. Përgjigja e një qeni ndaj një stimuli do të jetë pozitive sipas përvojave pozitive që ai ka pasur me atë stimul, veçanërisht gjatë periudhave kritike të zhvillimit të qenushit. Përgjigja e një qeni ndaj një stimuli do të jetë negative për shkak të a) mungesës së ekspozimit dhe b) përvojave të pakëndshme në prani të atij stimuli.

Ka një legjendë popullore që thotë se ka qen racist. Ky është një mit. Ajo që ndodh është se nëse një qen nuk ka parë kurrë një person të zi në jetën e tij, mund të habitet kur ta takojë një të tillë. Prandaj është kështuËshtë e rëndësishme që qenushi të ekspozohet ndaj të gjitha llojeve të njerëzve, veçanërisht deri në 4 muajsh.

Si ta trajtojmë agresivitetin?

Lajm i mirë: vetëm duke lexuar këtë artikull deri më tani ju keni filluar tashmë. Gjëja e parë është të Kuptoni se çfarë po e bën qenin tuaj të veprojë në këtë mënyrë. Kjo është mënyra e vetme për të zgjidhur problemin.

Siç e kemi thënë tashmë, 90% e këtyre shkaqeve mund të shmangen nëse qeni mësohet me stimuj të ndryshëm që në moshë të re, kur ai është i hapur ndaj përvojave të jetës. .

Por nëse qeni juaj ka probleme me agresionin dhe është tashmë i rritur, shikoni se çfarë të bëni:

1. Gjëja e parë është ta çoni te veterineri për të parë nëse ka ndonjë shqetësim

2. Analizoni në cilat situata bëhet agresiv

3. Desensibilizoni atë ndaj gjërave që shkaktojnë këtë agresion

A varet agresioni nga raca e qenit?

A janë disa raca më agresive se të tjerat? Po dhe jo. Bruno Leite, një trajner profesionist, shpjegoi gjithçka në këtë video:
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.