Qentë duhet të punojnë

Qentë duhet të punojnë
Ruben Taylor

Të jepni një funksion dhe ta bëni qenin tuaj të ndihet pjesë e punës në një "paketë" është thelbësore për mirëqenien e tij. Shërbyer pronari i saj, shkathtësi stërvitore, mbajtja e objekteve gjatë rrugës në shëtitore. Kënaqësitë e vogla të garantuara.

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës qimedredhur

Ndryshe nga sa mendojnë shumë njerëz, qenve u pëlqen të kenë një punë. Është në gjenetikën e tyre. Është e nevojshme vetëm të studiohet historia e ujqërve dhe organizimi i tyre i tufës, ku secili anëtar duhet të ketë një funksion të ndryshëm ose ai nuk do të jetë në gjendje të jetë pjesë e asaj tufe, që njeriu të fillojë ta kuptojë këtë. T'u japim qenve tanë një profesion të dobishëm duke marrë parasysh mirëqenien e tyre, nevojat dhe kufijtë e tyre fizikë nuk është mizori, përkundrazi. Shikoni këtu funksionin e çdo race. Kush nuk ka parë një qen krenar pasi ka gjetur "lojën" (e cila mund të jetë një bombë terroriste ose drogë) për pronarin e tij?

Në një tufë ose grup qensh, të gjithë qentë duhet të kenë funksione të ndryshme ose ata do ta dëbojnë atë. Ky "organizim natyror" është në gjenet e kanidëve, jo vetëm tek canis lupus (ujqërit) por edhe tek canis familiaris (qentë). Qeni juaj i shikon të gjitha ndërveprimet me kafshët e tjera, me ju dhe me njerëzit e tjerë, në kontekstin e tufës.

Shiko gjithashtu: 6 këshilla për ta lënë qenin vetëm në shtëpi

Mentaliteti i tufës është një nga forcat më të mëdha natyrore në formësimin e sjelljes së qenit. Është instinkti i parë. Statusi i qenit në tufë është vetvetja, identiteti i tij. Pakoja është kaq e rëndësishme për qentë, sepse nëse diçka kërcënonharmonia apo mbijetesa e tyre, do të kërcënojë gjithashtu harmoninë dhe mbijetesën e çdo qeni. Nevoja për ta mbajtur atë të qëndrueshëm dhe funksional është motivim për çdo qen, sepse është i rrënjosur thellë në trurin e tij.

Duke parë një tufë ujqërsh, njeriu percepton një ritëm natyral në ditët dhe netët e tyre. Grupi ecën, ndonjëherë deri në 10 orë në ditë, për të gjetur ushqim dhe ujë, pastaj ushqehen. Të gjithë bashkëpunojnë, si në kërkimin dhe gjuetinë e ushqimit, ashtu edhe në ndarjen e tij sipas funksionit të secilit prej tyre në tufë. Kjo është "puna" juaj e natyrshme. Vetëm kur ujqërit dhe qentë e egër mbarojnë punën e tyre të përditshme, fillojnë të luajnë. Në atë kohë ata festojnë dhe shkojnë të flenë të rraskapitur.

Qentë, të egër dhe shtëpiak, kanë lindur me aftësi për të punuar. Por, sot, ne nuk kemi gjithmonë detyra për t'i lejuar qentë tanë të punojnë në talentet e tyre të veçanta. Kjo është arsyeja pse ecja është detyra më e rëndësishme që mund t'i jepni një qeni. Ecja me ju, pronari, është një aktivitet fizik dhe mendor për të.

T'i japësh qenit një detyrë që i pëlqen, për qenin, është një lloj argëtimi. Përdorni qentë e bagëtive për tufë; zagar për të nuhatur; qentë e edukuar për ruajtje si qen roje alarmi, personale ose territoriale për të na paralajmëruar për rreziqet dhe/ose për të mbrojtur; qen noti per sporte ujore; qentë e tërheqjes përtërheqja e një peshe që nuk është e tepruar, për qenin është e ngjashme me argëtimin me një aktivitet që i pëlqen të bëjë, e bën për kënaqësi instinktive. Ka njerëz që ngatërrojnë dhënien e një pune qenit me keqtrajtimin e tij. Por kjo nuk është e vërtetë, ka vetëm keqtrajtim – dhe kjo në çdo aktivitet trajtimi – kur kafsha vuan.

Ka një gabim në lidhje me nevojat themelore të një qeni, atë që mendja e qenit ka vërtet nevojë për t'u bërë i ekuilibruar: plotësimi i nevojave instinktive të qenit. Ne përdorim psikologjinë njerëzore, e cila është e ndryshme nga psikologjia e qenve. Dhe ne përfundojmë duke bërë të kundërtën e asaj që duhet, ne projektojmë nevojat njerëzore te qentë, duke i trajtuar ata si njerëz, me rroba, një jetë sedentare dhe dashuri të drejtë, duke harruar se ushtrimet dhe disiplina duhet të jenë para dashurisë, nevojave instinktive të rrënjosura në ADN-ja e të gjithë qenve.

Bazuar në librin "O Encantador de Cães", nga Cesar Millan
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.