Qentë me probleme të sjelljes

Qentë me probleme të sjelljes
Ruben Taylor

Shumica e problemeve të sjelljes të zhvilluara nga qentë, brenda dhe jashtë shtëpisë, u mësuan (edhe nëse në mënyrë të padukshme) nga vetë tutorët, të cilët, për moskuptimin e mënyrës se si qentë komunikojnë, si mendojnë, riprodhohen, ushqehen ose nëse ata mbrojnë veten, ata përfundojnë duke i trajtuar në mënyrë të gabuar, për rrjedhojë duke u shkaktuar miqve tanë probleme të tilla si ankthi, hiperaktiviteti, agresiviteti, fobitë, ndër të tjera.

Gjithnjë e më shumë njerëz i trajtojnë qentë e tyre si njerëz, që specialistët e quajnë atë antropomorfizëm ose humanizim, që konsiston në atribuimin e karakteristikave dhe ndjenjave njerëzore kafshëve. Lidhja emocionale me qentë po rritet dhe shumë tutorë i shohin qentë e tyre si një burim furnizimi për nevojat e tyre emocionale.

Përballë këtij trajtimi të humanizuar, nevojat themelore të kafshëve mund të harrohen. Qeni gjithashtu duhet të udhëhiqet nga tutori për të ditur se çfarë mund dhe nuk mund të bëjë, si të sillet në botën njerëzore. Nëse tutori nuk e di se çfarë dëshiron nga qeni, kafsha nuk do të dijë si të sillet. Përveç kësaj, kafshët shtëpiake duhet të përshtaten me stilin e jetës së pronarit të tyre. Në botën e sotme, njerëzit po konsumohen gjithnjë e më shumë nga aktivizmi i punës. Kur kthehen në shtëpi, nuk e kuptojnë se qeni i tyre i dashur e ka kaluar gjithë ditën vetëm, i mërzitur,të mbyllura brenda ose në një oborr të shtëpisë. Është i pashmangshëm pastaj zhgënjimi i kafshës që fillon të bëjë atë që nuk duhet për të kaluar kohën, ose shpesh për të tërhequr vëmendjen e pronarit të saj. Fillon të grisë rrobat dhe këpucët, të urinojë në divan, të ulërijë dhe të leh tepër. Besohet se 42% e qenve kanë një lloj problemi të sjelljes .

Shiko gjithashtu: Ankthi i ndarjes: Frika nga të qenit vetëm në shtëpi

Që qeni juaj të jetë i pavarur dhe i lumtur, ju duhet të jeni. Në mënyrë që ai të ketë një jetë të shëndetshme, ju duhet të jeni të shëndetshëm. Kështu, një marrëdhënie harmonike midis qenit dhe mësuesit varet nga diçka e thjeshtë: respektoni nevojat themelore të qenit tuaj në mënyrë që ai të mund të jetojë vërtet si i tillë.

Burimet:

Gazeta Folha

Shiko gjithashtu: pse qentë hanë bar

Revista Superinteressante
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.