Raca të ndryshme dhe të rralla

Raca të ndryshme dhe të rralla
Ruben Taylor

Njihuni me 8 raca që nuk i shihni gjatë gjithë kohës në rrugë.

PULI

Raca puli është e njohur për pamjen e saj alternative që i ngjan leckës. Përveç krahasimeve argëtuese, pamja e tyre e veçantë është gjithashtu e dobishme: mbron lëkurën e qenve nga uji dhe rrëshqitja.

Nuk dihet me siguri se nga vijnë pulat, por ka indikacione se Romakët e lashtë zotëronin qen të ngjashëm dhe ka disa dëshmi se raca është mbi 6000 vjet e vjetër.

Ajo që dihet është se ata mund të gjendeshin në Azi mbi 2000 vjet më parë dhe u shfaqën në Hungari (vendi i konsideruar vendlindja e racës) një mijë vjet më parë.

hungarezët i adoptuan shpejt kafshët si kujdestarë të deleve – së bashku me një racë të ngjashme, por më të madhe, të njohur si komondor. Të dy racat e qenve kujdeseshin për tufat ditën dhe natën, me puli që shërbente si roje dhe komondor që shtonte muskuj kur ishte e nevojshme për të penguar grabitqarët.

Megjithëse flokët e gjatë të veçantë të racës rriten natyrshëm, pronarët ende duhet të rregullojnë në mënyrë aktive qenin duke e mbajtur të pastër. Flokët mund të rriten aq gjatë sa të arrijnë në tokë ose mund të priten shkurt. Qentë janë shumë aktivë dhe inteligjentë dhe kërkojnë shumë vëmendje dhe stërvitje.

XOLOITZCUINTLI

I njohur më mirë si Pelado meksikan ,xoloitzcuintli është aq i vjetër sa raca tashmë adhurohej nga Aztekët. Sipas mitologjisë, perëndia Xolotl bëri qen nga një copë e kockës së jetës, e njëjta kryevepër për krijimin e gjithë njerëzimit. Xolotl u dha burrave qenin, duke u kërkuar që ta ruanin me jetën e tij. Në këmbim, qeni e udhëzon njeriun në botën e vdekjes.

Peladot meksikan janë qen të urtë dhe besnikë sapo arrijnë moshën madhore, por derisa të bëhen të pjekur emocionalisht – gjë që ndodh rreth dy vjeç – ata janë ende shumë me zë të lartë dhe plot energji. Ata kanë nevojë për locion dhe shumë banjë për të parandaluar djegien nga dielli, aknet dhe lëkurën e thatë.

QEN PERUVIAN PA QLOKË

Jo, ngjashmëria në emër me racën e mëparshme nuk është thjesht rastësi – në fakt Në shumë mënyra, ata janë si Pelado meksikan . Këta qen adhuroheshin gjithashtu nga një qytetërim tjetër i lashtë, këtë herë inkas, por raca në fakt është shumë më e vjetër se kultura e Inkave.

Raca shfaqet në imazhet në veprat e artit peruan që në vitin 750 pas Krishtit. Folklori peruan, i bazuar shumë në historitë e Inkave, siguron se përqafimi i njërit prej këtyre qenve mund të shërojë problemet shëndetësore, veçanërisht dhimbjet e stomakut.

Fatkeqësisht, kafshët pothuajse u zhdukën gjatë pushtimit spanjoll në Peru. Raca është mbajtur gjallë falë fshatrave të vegjël në zonat rurale, ku qentë mund të rriten ende.gjendet në numër të mirë. Kohët e fundit, mbarështuesit peruan punojnë për të mbrojtur atë që mbetet nga qentë pa qime të Perusë, duke siguruar diversitet të konsiderueshëm të linjës së gjakut.

Këta qen mund të jenë pak kokëfortë dhe të kërkojnë trajnimin e duhur që në moshë të re. Ata gjithashtu kanë nevojë për locion dhe shumë banjë për të parandaluar djegien nga dielli, aknet dhe lëkurën e thatë. Përveç kësaj, qentë vuajnë në klimat e nxehta.

NORSK LUNDEHUND

Në shikim të parë, a mund të gjeni ndonjë gjë të jashtëzakonshme për këta qen? Kushtojini vëmendje, Lundehund ka disa karakteristika mahnitëse që e bëjnë atë fizikisht të ndryshëm nga çdo racë tjetër.

Një nga këto karakteristika të veçanta është fakti se ata kanë gjashtë gishtërinj në secilën puthë. Mund të numërojë. Ata gjithashtu kanë një nyje të vetme që lidh shpatullën me qafën, e cila u lejon atyre të shtrijnë këmbët drejt në të dy drejtimet. Gjithashtu, balli i tij arrin deri në shpinë. Ata gjithashtu mund të mbyllin kanalet e veshit sipas dëshirës për të mbajtur jashtë papastërtitë ose ujin.

E gjithë kjo e bën Lundehundin një gjuetar të mrekullueshëm zogjsh, një notar të shkathët dhe një alpinist të shkëlqyeshëm në shkëmbinjtë dhe të çarat e pjerrëta. Qentë fillimisht u trajnuan për të gjuajtur papagaj që në shekullin e 17-të, por pasi praktika ra jashtë favorit, raca pothuajse u zhduk. Në vitin 1963, ishin vetëm gjashtë të gjallë. NëMegjithatë, falë kujdesit dhe përpjekjes së një ekipi të përkushtuar prej pak mbarështuesish, tashmë janë të paktën 1500 të tillë të gjallë sot.

Fatkeqësisht, raca ka një problem serioz gjenetik: një sëmundje e njohur si gastroenteropatia Lundehund, të cilat mund t'i pengojnë qentë që të nxjerrin lëndë ushqyese dhe proteina nga ushqimi i tyre.

Shiko gjithashtu: Pyometra në kurva

QEN KINEZ ME kreshtë

I njohur edhe si Qen me kreshtë kineze , Këta qen të vegjël të varfër janë shpesh i përbuzur nga njerëzit se nuk është shumë tërheqës për syrin. Në realitet, këta qen nuk lindin gjithmonë pa qime: ka dy lloje, njëri ka qime dhe tjetri jo. Të dy mund të kenë lindur në të njëjtën pjellë.

Interesante, varieteti pa qime mund të ketë edhe një shtresë flokësh nëse gjeni që shkakton mungesën e mbulesës së flokëve nuk shprehet aq fort. Kur kjo ndodh, mund të jetë vërtet e vështirë të dallosh dy varietetet nga një distancë. Një tjetër ndryshim i çuditshëm është se qenve pa qime shpesh u mungon një grup i plotë dhëmbësh premolarë.

Është interesante të theksohet se qentë kinezë me kreshtë nuk kanë ardhur nga Kina. Askush nuk e di me siguri origjinën e tyre, shumë dyshojnë se raca e ka origjinën në Afrikë. Ekzistojnë gjithashtu disa dëshmi se këta qen ndajnë disa tipare me racën meksikane pelados.

QENI CAROLINA

I quajtur gjithashtu Dingot amerikane (në rast se "qeni Carolina" ju duket qesharak), ky qen nuk duket shumë i jashtëzakonshëm. Megjithatë, ajo që e bën atë unik nuk është pamja e tij fizike, por ADN-ja e tij.

Qeni i Karolinës mund të jetë specia më e vjetër e qenit në Amerikën e Veriut, pasi u shfaq në pikturat e shpellave në fillim të shekullit të 19-të. Popullsia vendase amerikane. Ata gjithashtu ndajnë ADN-në me dingot në Australi dhe me qentë që këndojnë në Guinenë e Re (çdo emër është…).

Ata janë kafshë relativisht primitive, që i nënshtrohen problemeve të hierarkisë sociale (ato nuk rekomandohen për pronarët për herë të parë) .

CATAHOULA CUR

Emri nuk është e vetmja gjë argëtuese për këta qen. Ata janë gjithashtu gjuetarë të shkëlqyer dhe madje janë të aftë të ngjiten në pemë gjatë një ndjekjeje.

Raca besohet të jetë një nga më të vjetrat që mbijetojnë në të gjithë Amerikën e Veriut. Ata janë vlerësuar prej kohësh nga amerikanët vendas për aftësitë e tyre të pabesueshme të gjuetisë. Emri i racës vjen nga Famullia Catahoula e Luizianës, ku raca e ka origjinën.

Si qen "punë", ata janë të njohur për të qenë shumë energjikë. Nëse trajnohen siç duhet, këta qen besnikë mund të shndërrohen lehtësisht në tufa, punë policie apo edhe thjesht duke bërë hile dhe duke argëtuar familjen tuaj.

Shiko gjithashtu: Sa ujë duhet të pijë një qen në ditë

NEAPOLITAN MASTIEN

Nëse jeni një adhurues nga filmat eHarry Potter, po mendon për kafshën shtëpiake të Hagrid, Fang. Edhe pse ato nuk janë aq të mëdha sa duken në filma, shifrat janë mbresëlënëse: 75 centimetra deri te shpatullat në të katër këmbët dhe deri në 150 kilogramë peshë.

Gjatë historisë, raca besohet të kanë luftuar së bashku me ushtrinë romake, duke u përdorur për të sulmuar barqet e kuajve armik dhe për t'i plagosur ata.

Pas Luftës së Dytë Botërore, raca pothuajse u zhduk, por falë përpjekjeve të një piktori italian për të krijuar një lukuni për të mbrojtur racën, mastifat napolitane u shpëtuan. Piktori kaloi disa mastifë napolitantë të mbetur me të afërmit e tyre anglezë për të ndihmuar në diversifikimin e linjës gjenetike. Ajo funksionoi.

Qentë janë kafshë shtëpiake të shkëlqyera, por ata janë jashtëzakonisht mbrojtës ndaj familjeve të tyre.

Pra, ata kanë nevojë për shoqërizim të hershëm për t'u siguruar që të mos bëhen shumë agresivë ndaj të huajve. Ata rrallë lehin nëse nuk provokohen dhe, si rezultat, janë të famshëm për sulmin pa u vënë re ndaj ndërhyrësve.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.