Babezioza (Piroplazmoza) - Sëmundja e rriqrave

Babezioza (Piroplazmoza) - Sëmundja e rriqrave
Ruben Taylor

Babezioza (ose Piroplazmoza) është një sëmundje tjetër e transmetuar nga rriqrat e padëshiruar te qentë tanë. Ashtu si Ehrlichiosis, ajo gjithashtu mund të quhet "Sëmundja e rriqrave" dhe arrin në heshtje. Babezioza, nëse nuk trajtohet, mund të jetë fatale, si dhe Ehrlichiosis.

Kjo sëmundje transmetohet nga rriqrat kafe ( Rhipicephalus sanguineus ), e famshmja “ këpusha e qenit “. Shkaktohet nga protozoari Babesia canis , i cili infekton dhe shkatërron qelizat e kuqe të gjakut (ndryshe nga Ehrlichiosis, e cila shkaktohet nga një bakter që shkatërron qelizat e bardha të gjakut).

Shiko gjithashtu: Si të bëni një karrige me rrota për qen

Kiqrat ato kanë nevojë për një mjedis të ngrohtë dhe të lagësht për t'u riprodhuar, kështu që ato janë shumë më të zakonshme në vendet tropikale. Në Brazil, babezioza është më e zakonshme në verilindje dhe më pak e zakonshme në juglindje dhe jug.

Llojet e rriqrave

Kiqrat e qenit ( Rhipicephalus sanguineus ) gjenden në mjedisin shumë lehtë, si lukuni, mure, çati, korniza dyersh, trungje dhe lëvore pemësh, anët e poshtme të gjetheve dhe bimëve, shtëpitë etj. Ky parazit është shumë i ndjeshëm ndaj dritës, ndaj “fshihen” në ambiente me dritë të ulët. Vlen të kujtohet se njeriu nuk mund të jetë mikpritës i rriqrave. Kjo sepse vështirë se një person do të lejojë që rriqrat të ngjiten në lëkurën e tyre pa e hequr atë. Gjithashtu, për t'u infektuar nga sëmundja (të dyja Babezioza dhe Ehrlichiosis ), rriqrat duhet të ngjiten në lëkurë për të paktën 4 orë, gjë që është shumë e vështirë të ndodhë, pasi sapo të pickohemi, reagimi ynë i parë. është për të hequr parazitin e trupit tonë. Meqenëse kafshët nuk e kanë këtë aftësi, ato varen nga ne për të kontrolluar nëse ka ndonjë rriqra në trupin e tyre.

Është e rëndësishme të mbani mend se rriqrat nuk jetojnë pa një mikpritës, pasi ata kanë nevojë për gjakun e saj për të mbijetuar , duke e thithur derisa të ngopesh. Pas ushqyerjes, ata shkëputen nga bujtësi derisa të kenë nevojë përsëri për gjak dhe shkojnë në kërkim të një kafshe tjetër, gjaku i së cilës do të shërbejë si ushqim.

Riqëndra infektohet kur ushqehet me gjakun e një qeni me Babesiosis. Pasi gëlltiten babesia, ato vendosen dhe ndotin vezët që do të vendosen nga rriqrat femërore. Pasi kanë kontaminuar vezët, larvat dhe nimfat, këto protozoa vendosen në gjëndrat e pështymës së rriqrës së rritur dhe shumohen atje. Kur ky rriqër i kontaminuar thith gjakun e strehuesit (qenit) tjetër, ai do ta infektojë këtë qen me Babesia.

Shiko gjithashtu: Si të dalloni nëse qeni juaj ka temperaturë

Simptomat e Babesiozës

Pas infektimit, prania e parazitëve në gjak ndodh brenda një ose dy ditësh, duke zgjatur rreth katër ditë. Më pas mikroorganizmat zhduken nga gjaku për një periudhë prej 10 deri në 14 ditë, pas së cilës një sekondëinfektimi me parazitë, këtë herë më intensiv.

Shumë infeksione të Babesia canis janë të padukshme. Në disa raste, simptomat klinike bëhen të dukshme vetëm pas sforcimit (për shkak të ushtrimeve të rënda), operacionit ose infeksioneve të tjera. Simptomat tipike të babeziozës janë: ethe, verdhëz, dobësi, depresion, mungesë oreksi, mukoza të zbehta dhe splenomegalia (zgjerimi i shpretkës). Mund të gjejmë gjithashtu çrregullime të koagulimit dhe nervor. Kjo është arsyeja pse është gjithmonë mirë të jeni të vetëdijshëm për sjelljen e qenit tuaj. Nëse befas bëhet i përulur, i trishtuar, apatik, pa shpirt dhe me qëndrime jonormale për temperamentin e tij, hetoni menjëherë se çfarë mund të ndodhë. Ai thjesht mund të jetë i sëmurë, por mund të jetë edhe i infektuar, me Babesiosis ose Ehrlichiosis , të dyja sëmundjet mund të quhen "Sëmundja e rriqrave".

A gjeni një rriqër në qenin tuaj? Vëzhgoni qenin tuaj për tre ose katër ditë dhe vini re nëse ka:

– një zhgënjim i madh;

– apati, trishtim, sexhde;

– ethe;

– lodhje e madhe;

– urinë e errët (“ngjyrë kafeje”);

– membranat mukoze të verdhë përpara se të bëhen “të bardha prej porcelani”.

Në analizat laboratorike (gjaku), simptomat më të shpeshta janë: anemia, niveli i rritur i bilirubinës në gjak, prania e bilirubinës dhe hemoglobinës në urinë dhe zvogëlimi i numrit.të trombociteve. Insuficienca renale akute është shumë e zakonshme.

Babezioza është një shkak infektiv i anemisë hemolitike. Spektri i sëmundjes varion nga një anemi e lehtë, klinikisht e padukshme në një formë vulminante me depresion të theksuar dhe gjetje klinikopatologjike në përputhje me koagulopatinë e përhapur intravaskulare.

Diagnoza

Testi i gjakut menjëherë. Diagnoza konfirmohet nga identifikimi i mikroorganizmave Babesia në qelizat e kuqe të gjakut në njollat ​​e gjakut. Megjithatë, mikroorganizmat nuk mund të gjenden gjithmonë në njollat ​​e gjakut dhe në këto raste mund të kryhen teste serologjike për të konfirmuar diagnozën.

Trajtimi dhe kurimi i babeziozës

Trajtimi i babeziozës do të mbulojë dy çështje: luftimi i parazitit dhe korrigjimi i problemeve të shkaktuara nga ky parazit (të tilla si anemia dhe dështimi i veshkave, për shembull).

Aktualisht, veterinerët kanë në dispozicion të tyre piroplazmicide ( Babesicidal ) të afta për të shkatërruar parazit. Trajtimi i komplikimeve të sëmundjes, që është thelbësor, konsiston, për shembull, në kurimin e insuficiencës renale (me mjete të ndryshme, duke përfshirë hemodializën, pra veshkën artificiale), krahas trajtimit të komplikimeve të tjera të sëmundjes. .

Këto komplikime serioze, të tilla si dështimi i veshkave dhe anemia akute, mund tëçojnë në vdekjen e qenit. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të diagnostikohet Babezioza e qenit sa më shpejt të jetë e mundur, në mënyrë që pasojat e mëlçisë dhe veshkave të shmangen sa më shumë që të jetë e mundur.

Si të parandaloni babeziozën

Mënyra më e mirë për të parandaluar këtë sëmundje është shmangia e rriqrave të frikshëm. Është e rëndësishme të pastroni shpesh vendin ku jeton qeni dhe vetë qenin. Një mënyrë e thjeshtë dhe efektive është ta mbani barin në kopsht gjithmonë të shkurtër, për të parandaluar që rriqrat të fshihen nën gjethe. Një mënyrë tjetër efektive është aplikimi i një "fshesë zjarri" ose "heshta e flakës" në mure, lukuni, platforma, korniza dyersh, dysheme etj., pasi eliminon të gjitha fazat e rriqrës: vezët, larvat, nimfat dhe të rriturit. Për të pastruar qenin tuaj nga krimbat, ekzistojnë disa metoda: pluhurat, spërkatjet, banjot, qaforet kundër parazitëve, medikamentet orale etj. Nuk ka ende një vaksinë efektive kundër sëmundjes.

A keni gjetur ndonjë rriqër te qeni juaj? Shih këtu se si të hiqni rriqrat nga qeni juaj .

Lexoni gjithashtu për Ehrlichiosis, një tjetër sëmundje rriqrash që mund të jetë fatale për qenin tuaj.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.