gripi i qenit

gripi i qenit
Ruben Taylor

Ashtu si njerëzit, edhe qentë marrin gripin. Njerëzit nuk e marrin gripin nga qentë, por një qen mund ta kalojë atë tek tjetri. Gripi i qenit është një sëmundje ngjitëse e frymëmarrjes tek qentë.

Shiko gjithashtu: A e doni qenin? Shihni se çfarë thotë për personalitetin tuaj.

Virusi i influencës H3N8 u identifikua te kuajt mbi 40 vjet më parë. Por vetëm në vitin 2004 u raportua për herë të parë te qentë. Fillimisht u diagnostikua te zagarët dhe që atëherë është përhapur në të gjithë popullatën e qenve.

Shkaqet e gripit të qenit

Gripi i qenit shkaktohet nga virusi i influencës së qenit, i njohur si H3N8. Është një virus specifik i gripit të tipit A që shkakton sëmundje tek qentë, por jo tek njerëzit. Virusi i influencës H3N8 ishte fillimisht një virus i gripit të kuajve. Virusi u përhap te qentë dhe u përshtat për të shkaktuar sëmundje tek qentë dhe për t'u transmetuar lehtësisht midis qenve. Tani besohet se ekziston një virus H3N8 specifik për qentë.

Si transmetohet gripi i qenve?

Gripi i qenit transmetohet nëpërmjet viruseve të ajrit nga sekrecionet respiratore, pasi gripi i njeriut transmetohet ndërmjet njerëzve. Virusi mund të transmetohet te një qen nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë me një qen të infektuar, nëpërmjet kontaktit me objekte të kontaminuara dhe nga njerëzit që mund ta mbajnë virusin në duar ose veshje. Virusi mund të qëndrojë i gjallë dhe infektues në sipërfaqe deri në 48 orë, në veshje deri në 24 orë dhe në duar për 12 orë.orë. Qentë kanë nivelin më të lartë të virusit në sekrecionet e tyre 2-4 ditë pasi janë ekspozuar ndaj virusit. Shpesh, ata nuk po shfaqin ende shenja klinike, kur janë më të rrezikuar nga transmetimi i virusit. Qentë mund të jenë në gjendje të largojnë virusin deri në 10 ditë.

Simptomat e gripit të qenit

Përafërsisht 20-25% e qenve nga qentë e ekspozuar do të infektohen por nuk tregojnë shenja të sëmundjes , edhe nëse janë në gjendje të përhapin virusin. Në 80% të qenve të infektuar që zhvillojnë gripin e qenit, shenjat janë të lehta dhe mund të përfshijnë një kollë të vazhdueshme që nuk i përgjigjet trajtimit, teshtitje , rrjedhje e hundës dhe ethe . Këto shenja mund të jenë shumë të ngjashme me ato të “kollës së lukunisë”. Në pjesën tjetër të qenve të infektuar, gripi i qenit mund të bëhet shumë serioz, me qentë e infektuar që zhvillojnë pneumoni dhe vështirësi në frymëmarrje dhe madje edhe gjakderdhje nga mushkëritë. Qentë në përgjithësi fillojnë të shfaqin shenja të sëmundjes 2-4 ditë pasi janë ekspozuar ndaj virusit të gripit të qenit.

Diagnostifikimi i gripit të qenit

Një veteriner do të dyshojë për gripin e qenit nëse qeni shfaq shenjat e mësipërme , por gripi i qenve nuk mund të diagnostikohet vetëm me shenja klinike. Një test specifik i antitrupave përdoret për të diagnostikuar gripin e qenit. Bëhet në dy mostra gjaku, njëra e marrë në kohën kur është qenisë pari dyshohet për grip të qenit dhe mostra e dytë është marrë 10-14 ditë më vonë. Nëse qeni shihet shumë herët në rrjedhën e sëmundjes (brenda 72 orëve nga shfaqja e shenjave), sekrecionet respiratore mund të testohen për praninë e virusit.

Trajtimi i gripit të qenit

Ekziston nuk ka trajtim specifik për gripin e qenit, por qeni ka nevojë për kujdes mbështetës. Kjo mund të përfshijë marrjen e lëngjeve për të parandaluar dehidratimin, një dietë të mirë dhe ilaçe për të lehtësuar disa nga simptomat. Nëse qeni është i sëmurë më rëndë, ai mund të ketë nevojë për oksigjen shtesë. Antibiotikët shpesh jepen për të parandaluar ose trajtuar ndonjë infeksion të vogël, veçanërisht nëse pneumonia është e pranishme ose shkarkimi i hundës është shumë i trashë ose me ngjyrë të gjelbër.

A vret gripi i qenve?

Shumica e qenve me shenja të lehta shërohen plotësisht. Vdekja ndodh kryesisht tek qentë me formën më të rëndë të sëmundjes, shkalla e vdekshmërisë është rreth 1-5% ose pak më e lartë.

Vaksina kundër gripit të qenit

Po, ekziston një vaksinë e miratuar. Nuk do ta trajtojë sëmundjen dhe nuk mund ta parandalojë plotësisht, por mund të ndihmojë në uljen e ashpërsisë së sëmundjes nëse qeni infektohet. Vaksina do të zvogëlojë gjithashtu sasinë e virusit që përhapet në mjedis pasi qentë e vaksinuar kanë më pak gjasa të transmetojnë virusin te të tjerët.qentë.

Veterinerët nuk rekomandojnë që të gjithë qentë të marrin vaksinën e gripit të qenit, por vetëm ata që janë më të rrezikuar nga kontakti me virusin. Kjo mund të përfshijë qentë që janë në një strehë, në një lukuni, që shkojnë në shfaqjet e qenve ose parqet e qenve, ose përndryshe vijnë në kontakt me një numër të madh qensh. Ju duhet të diskutoni me veterinerin tuaj nëse vaksina e gripit të qenit do të ishte e përshtatshme për qenin tuaj.

Si mund ta parandaloj përhapjen e gripit të qenit?

Çdo qen që tregon shenja të një infeksioni respirator duhet të izolohet nga qentë e tjerë për të paktën 2 javë. Çdo veshje, pajisje ose sipërfaqe që mund të jetë e kontaminuar me sekrecione respiratore duhet të pastrohet dhe dezinfektohet. Virusi vritet nga dezinfektuesit rutinë, të tillë si një zgjidhje zbardhuese 10%. Njerëzit duhet të lajnë duart para dhe pas kontaktit me një qen që shfaq shenja të një sëmundjeje të frymëmarrjes.

Për të parandaluar gripin dhe infeksionet e tjera të qenve, mos e lejoni qenin tuaj të ndajë lodra ose enët me qentë e tjerë në grupe të përbashkëta .

A kalon gripi i qenit nga qentë te njerëzit?

Deri më sot, nuk ka asnjë provë që virusi i gripit të qenit mund të transmetohet nga këlyshët e njerëzve të tjerë. Nuk ka raste të raportuara të infektimit të njeriut me virusin e gripit.qeni. Ndërsa virusi infekton qentë dhe përhapet midis qenve, nuk ka asnjë provë që ky virus infekton njerëzit. Gjithashtu nuk ka asnjë provë që gripi te kuajt mund të transmetohet te njerëzit.

Nëse qeni im kollitet ose shfaq shenja të tjera të një infeksioni respirator, çfarë duhet të bëj?

Caktoni një takim me veterinerin tuaj në mënyrë që qeni juaj të mund të ekzaminohet dhe analizohet nëse kërkohet dhe trajtohet siç duhet. Mund të nevojitet një radiografi për të identifikuar pneumoninë.

Si të rrisni dhe rritni një qen në mënyrë perfekte

Mënyra më e mirë për ju për të rritur një qen është nëpërmjet Mbarështimit Gjithëpërfshirës . Qeni juaj do të jetë:

i qetë

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Bullmastiff

Sjellet

i bindur

pa ankth

pa stres

Pa frustrim

Më i shëndetshëm

Ju do të jeni në gjendje të eliminoni problemet e sjelljes së qenit tuaj në një mënyrë empatike, respektuese dhe pozitive:

– urinoni jashtë vend

– lëpirja e putrave

– posesiviteti me sendet dhe njerëzit

– injorimi i komandave dhe rregullave

– lehja e tepërt

– dhe shumë më tepër!

Kliko këtu për të mësuar rreth kësaj metode revolucionare që do të ndryshojë jetën e qenit tuaj (dhe tuajën gjithashtu).
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.