Parvovirus i qenit

Parvovirus i qenit
Ruben Taylor

Parvovirusi i qenit ose Parvovirusi i qenit , është një nga sëmundjet më të zakonshme tek qentë.

Parvovirusi është një sëmundje shumë ngjitëse, e karakterizuar nga diarre me gjak. Vaksinat aktuale kanë ndihmuar në kontrollin e përhapjes së kësaj sëmundjeje, por pavarësisht se janë vaksinuar, disa qen ende e kontraktojnë atë dhe ngordhin. Ka shumë që nuk dimë për virusin ose mënyrën më të mirë për të kontrolluar sëmundjen, por ne po mësojmë informacione të reja çdo ditë. Ka shumë dezinformata për sëmundjen, përhapja e saj dhe vaksinimi është i përhapur. Shpresojmë që me një kuptim më të mirë të sëmundjes, pronarët e kafshëve shtëpiake do të jenë në gjendje të marrin vendime të mira për shëndetin e qenve të tyre që do të ndihmojnë në parandalimin dhe reduktimin e përhapjes.

Çfarë është parvovirusi i qenit?

Parvovirusi transmetohet nëpërmjet kontaktit me feces që përmban virusin parvovirus. Virusi dihet se mbijeton në objekte të pajetë – të tilla si veshjet, tiganët e ushqimit dhe dyshemetë e kafazit – për 5 muaj ose më gjatë në kushte të përshtatshme. Insektet dhe brejtësit mund të shërbejnë gjithashtu si vektorë që luajnë një rol të rëndësishëm në transmetimin e sëmundjeve. Kjo do të thotë që çdo material fekal ose të vjella duhet të hiqet me një detergjent përpara se të përdoret solucioni zbardhues. Zbardhuesi duhet të përdoret në veshje, enët, dyshemetë e lukunive dhe materiale të tjera të papërshkueshme që mund të jenëi infektuar.

Periudha normale e inkubacionit (koha nga ekspozimi ndaj virusit deri në momentin e shfaqjes së shenjave të sëmundjes) është 7-14 ditë. Virusi mund të gjendet në feces disa ditë përpara se të shfaqen shenjat klinike të sëmundjes dhe mund të zgjasë një deri në dy javë pas fillimit të sëmundjes.

Simptomat e qenve parvovirus

Të vjellat, letargjia, anoreksia, humbja e madhe në peshë, ethe (në disa raste) dhe diarre me gjak janë simptomat kryesore. Shumë qen të rritur të ekspozuar ndaj virusit shfaqin shumë pak simptoma, ndonjëherë aspak. Shumica e rasteve të sëmundjes vërehen te qentë më të vegjël se 6 muajsh, me rastet më të rënda tek këlyshët më të vegjël se 12 javë. Disa raca qensh janë më të prirura për t'u prekur nga virusi, të tilla si Rottweilers, Dobermanns dhe Labrador Retrievers.

Forma më e zakonshme e sëmundjes është forma intestinale e njohur si enteriti. Enteriti parvovirus karakterizohet nga të vjella (shpesh të rënda), diarre, dehidrim, jashtëqitje të errëta ose të përgjakshme dhe në raste të rënda ethe dhe ulje të numrit të qelizave të bardha të gjakut. Enteriti akut ose parvovirusi mund të shihet te qentë e çdo race, seksi ose moshe. Sëmundja mund të përparojë me shpejtësi dhe vdekja mund të ndodhë qysh dy ditë pas fillimit të sëmundjes. Prania e baktereve negative, parazitëve ose viruseve të tjera mund të përkeqësojëashpërsia e sëmundjes dhe rikuperimi i ngadalshëm.

Shumica e qenve me parvovirus kanë temperaturë të lartë, duke arritur një temperaturë prej 41ºC, e ndjekur nga dehidratimi. Ja se si të kontrolloni nëse qeni juaj ka temperaturë. Kujdes: ndonjëherë ethet janë shenjë e hipertermisë, jo e parvovirusit. Shihni këtu për simptomat e hipertermisë.

Diagnoza e parvovirusit të qenit

Jo të gjitha rastet e diarresë së përgjakshme me ose pa të vjella shkaktohen nga virusi parvo dhe shumë këlyshë të sëmurë diagnostikohen se kanë "parvo" . Mënyra e vetme për të ditur nëse një qen ka parvovirus është nëpërmjet një testi pozitiv diagnostik . Testet tradicionale të gjakut për titrim dhe një test i thjeshtë i jashtëqitjes zakonisht janë të mjaftueshme për diagnozën e parvovirusit. Testimi i të gjitha rasteve të dyshuara të parvo është e vetmja mënyrë për të diagnostikuar dhe trajtuar saktë këtë sëmundje. Një ekzaminim i plotë fizik dhe teste laboratorike shtesë si numërimi i gjakut dhe biokimia ndihmojnë për të përcaktuar ashpërsinë e sëmundjes.

Trajtimi i Parvovirusit të qenit

Kujdes: Nëse qeni ka parvovirus, izoloni atë nga kafshët e tjera për të shmangur infektimin. Nëse është e mundur, pranojeni atë në një klinikë veterinare gjatë trajtimit.

Zakonisht qeni me parvovirus dehidratohet shumë dhe duhet shtruar në spital. Atij duhet t'i jepen lëngje dhe elektrolite për të zëvendësuar humbjet për shkak tëderi te dehidratimi. Në raste shumë të rënda përdoren zgjerues plazmatik, në mënyrë që qeni të mos ketë goditje hipovolemike. Përveç kësaj, qeni fillon të marrë antibiotikë dhe ilaçe për të shmangur të vjellat dhe për të mos përkeqësuar dehidratimin.

Gjatë trajtimit të parvovirusit, kafsha humbet oreksin dhe nuk ha. Prandaj kthimi në ushqim duhet të bëhet shumë gradualisht dhe mundësisht me ushqime medicinale dhe speciale, pasi ato kanë një përthithje më efektive, ideale për qentë e sëmurë.

Kur qeni është 100% i mirë dhe me imunitet më i lartë, zhvillohet përsëri, por mund të ketë një vonesë në rritjen e tij dhe disa pasoja. Ai do të ketë nevojë për një ushqim super premium shumë ushqyes për t'u rikuperuar. Parvovirusi nuk shërohet vetë dhe ndihma e veterinerit është shumë e rëndësishme që qeni të shpëtohet.

Parvovirusi vret? Ai vret. Kjo është arsyeja pse duhet t'i kushtoni vëmendje shenjave më të vogla të qenit tuaj dhe ta njihni atë shumë mirë për të vënë re ndryshime në rutinën e tij të zakonshme. Rezultati i trajtimit do të varet nga imuniteti i qenit, faza aktuale e sëmundjes (nëse ai ka pasur virusin për një kohë të gjatë pa trajtim) dhe nëse veterineri është i vetëdijshëm për sëmundjen dhe di si ta trajtojë atë. Ashtu si me shumicën e sëmundjeve, sa më shpejt të diagnostikohet, aq më shumë shanse për trajtim të suksesshëm.

Parvovirusi i qenit mund të kurohet

Është. Megjithatë, siç kemi thënë tashmëmë parë, kurimi varet nga sa herët është vendosur diagnoza, nëse veterineri është i përgatitur mirë në lidhje me sëmundjen për ta trajtuar atë në mënyrë korrekte dhe nga përgjigja imune e qenit.

Imuniteti dhe vaksinimi

Nëse një qen shërohet nga infeksioni me parvovirus, ai është imun ndaj riinfeksionit për ndoshta të paktën 20 muaj dhe ndoshta për gjithë jetën. Gjithashtu, pas shërimit, virusi nuk derdhet në jashtëqitje.Vaksina e parvovirusit është e pranishme në v8 dhe v10. Vaksinat janë të sigurta dhe nuk shkaktojnë sëmundje.

Shkaku kryesor i dështimit të vaksinës është niveli i ndërhyrjes së antitrupave të nënës kundër parvovirusit të qenit. Antitrupat e nënës janë antitrupat e pranishëm në qumështin e nënës gjatë 24 orëve të para pas lindjes së viçit. Mosha në të cilën këlyshët mund të imunizohen efektivisht është në proporcion me titullin e nënës dhe efektivitetin e transferimit të antitrupave të nënës brenda atyre 24 orëve të para. Nivelet e ngritura të antitrupave të nënës të pranishme në qarkullimin e gjakut të këlyshëve do të bllokojnë efektivitetin e një vaksine. Kur antitrupat e nënës bien në një nivel mjaft të ulët në qenush, imunizimi me një vaksinë komerciale do të funksionojë. Faktori ndërlikues është se ekziston një periudhë kohore nga disa ditë deri në disa javë që antitrupat e nënës të rriten mjaftueshëm për tëofrojnë mbrojtje kundër sëmundjes, por mjaft të ulët që vaksina të jetë e suksesshme. Kjo periudhë quhet dritarja e ndjeshmërisë. Kjo është koha kur edhe pse është vaksinuar, një qenush ende mund të infektohet me parvovirus. Kohëzgjatja dhe koha e dritares së ndjeshmërisë është e ndryshme në çdo qenush në çdo pjellë.

Një studim kryq seksional i këlyshëve të ndryshëm tregoi moshën në të cilën ata ishin në gjendje t'i përgjigjeshin një vaksine dhe të zhvillonin mbrojtjen e plotë për një periudhë të gjatë kohore. Në moshën 9 javë, 40% e të vegjëlve ishin në gjendje t'i përgjigjeshin vaksinës. Numri u rrit në 60% në 16 javë dhe në moshën 18 javëshe, 95% e këlyshëve mund të imunizohen.

Si të parandaloni parvovirusin e qenit

Ka dy mënyra për të parandaluar parvovirusin: vaksina dhe higjienës.

– Vaksinimi parandalues

Vaksinimi është masa parandaluese më efektive, por nuk i eliminon plotësisht rreziqet. Qentë e vaksinuar gjithashtu mund të infektohen me parvovirus. Vaksina e parvovirusit përfshihet në v8 dhe v10. Prandaj, duke e vaksinuar qenin tuaj me v8 ose v10 deri në 4 muaj, ai do të marrë edhe vaksinën e parvovirusit. Shikoni këtu vaksinat dhe orarin e vaksinimit. V8 dhe v10 kanë një përforcues vjetor për të gjithë jetën e qenit, së bashku me vaksinën e tërbimit.

Shiko gjithashtu: 11 shenja që tregojnë se duhet ta çoni qenin tek veterineri

– Pastrimi i mjedisit

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Mastiff

Nëse keni pasur ndonjëqen me parvovirus, pastroni zonën e frekuentuar nga qeni i infektuar me zbardhues, për të parandaluar që qentë e tjerë të infektohen me sëmundjen.

Nëse qeni juaj ka ngordhur nga parvovirusi ose nëse është shëruar, nuk ka rëndësi, pastroni vendoseni menjëherë. Nëse merrni një qen tjetër ose nëse një vizitor e merr qenin në shtëpi, ai mund të infektohet me sëmundjen, edhe nëse kanë kaluar muaj.

Dezinfektuesit e zakonshëm mund të mos shpëtojnë nga parvovirusi, pasi janë shumë rezistent. Holloni 4 lugë zbardhues në 2 litra ujë (përdorni një shishe pet 2L). Lëreni tretësirën në vendin e infektuar për të paktën 20 minuta përpara se ta shpëlani.

A mund të transmetohet parvovirusi te njerëzit apo macet?

Deri më sot, nuk është gjetur asnjë rast i kontaminimit të sëmundjes tek njerëzit apo kafshët e tjera, si macet, zogjtë, kuajt etj.

Trajtimi në shtëpi për parvovirusin

Disa faqe ofrojnë receta të mrekullueshme të trajtimit në shtëpi për parvovirusin. MOS BËNI PËR KËTË. Parvovirusi mund të vrasë qenin tuaj, mos rrezikoni jetën e tij me trajtimin në shtëpi. Ai duhet të diagnostikohet saktë nga një veteriner dhe të marrë barnat e nevojshme për të shpëtuar veten.

Përfundim

Si përmbledhur, parvovirusi është një problem shumë i zakonshëm. përveç që është një shkak kryesor i vdekjes së këlyshëve. Për shkak të aftësisë së tij për tëtransmetohet përmes duarve, veshjeve dhe me shumë mundësi: brejtësve dhe insekteve, është praktikisht e pamundur të kesh një lukuni që nuk është e ekspozuar ndaj sëmundjes. Vaksinat e modifikuara të virusit janë të sigurta dhe efektive, por pavarësisht protokollit më të mirë të vaksinimit, të gjithë këlyshët do të kenë një dritare ndjeshmërie prej të paktën disa ditësh në të cilat ata janë në rrezik. Trajtimi i menjëhershëm nga një veteriner do të rrisë mbijetesën tek këlyshët e infektuar dhe puna me veterinerin tuaj në një program vaksinimi që është më i miri për qenushin tuaj është i rëndësishëm.

Produkte thelbësore për qenushin tuaj

Përdorni kuponin BOASVINDAS dhe përfito 10% ulje në blerjen tënde të parë!

Më shumë rreth parvovirusit:
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.