Pneumonia tek qentë

Pneumonia tek qentë
Ruben Taylor

Infeksioni ose acarimi i mushkërive që shkakton inflamacion njihet si pneumoniti . Nëse një lëng grumbullohet brenda indit të mushkërive, atëherë quhet pneumoni . Pneumonia mund të ndodhë si rezultat i infeksionit, aspirimit të lëngjeve në mushkëri, për shkak të pirjes së duhanit, ose mund të jetë për shkak të një shkaku dytësor të dështimit të sistemit, veçanërisht të zemrës. Infeksionet e mushkërive mund të shkaktohen nga bakteret, viruset, kërpudhat ose protozoarët. Të gjitha mund të jenë sëmundje serioze.

Ashtu si njerëzit, edhe qentë marrin grip dhe kjo mund të favorizojë shfaqjen e pneumonisë, pasi ul sistemin imunitar. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të jeni gjithmonë të vetëdijshëm për shëndetin e qenit tuaj, sa më shpejt të fillojë trajtimi, aq më shumë shanse për sukses. Pneumonia mund të vrasë.

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Bullmastiff

Një dietë e varfër në lëndë ushqyese mund të shkaktojë kequshqyerje dhe anemi, duke ulur imunitetin tuaj dhe duke rritur rrezikun e zhvillimit të pneumonisë.

Qentë e moshuar dhe të vegjël janë më të prirur ndaj sëmundjes. Disa raca kanë një predispozicion gjenetik për t'u prekur nga pneumonia: Pekinezët, qen qimedredhura lodrash, Yorkshire, Chihuahua dhe Pomeranian.

Simptomat e pneumonisë tek qentë

Simptomat më të shpeshta dhe më të dukshme të infeksionit mushkëria është dispne ose vështirësi në frymëmarrje, veçanërisht kur thithni. Frymëmarrja bëhet e shpejtë dhe e cekët. qeni ngandonjëherë kanë vështirësi në marrjen e oksigjenit të mjaftueshëm sepse indet e mushkërive mbushen me lëng, gjë që redukton hapësirën ajrore në alveole. Gjuha, mishrat dhe buzët mund të marrin ngjyrë kaltërosh ose gri. Kjo pamje blu ose gri quhet cianozë dhe është tregues i mungesës së oksigjenit në gjak. Temperatura e trupit zakonisht është e ngritur, ndonjëherë më shumë se 40 ° Celsius. Nëse bllokimi i mushkërive shkaktohet nga dështimi i zemrës, temperatura mund të mbetet brenda kufijve normalë që variojnë midis 38.3 dhe 38.8 ° Celsius.

Rreziku i pneumonisë tek qentë

Infeksionet e mushkërive janë gjithmonë serioze, megjithatë. me diagnozën dhe trajtimin e hershëm, shumica e qenve trajtohen me sukses. Sipas mendimit tonë, sëmundjet e shkaktuara nga kërpudhat, si blastomikoza, priren të jenë më të rëndat. Zbulimi i hershëm dhe diagnoza e saktë janë shumë të rëndësishme. Një veteriner duhet të konsultohet për të përcaktuar nëse shkaku i gjendjes së mushkërive është i lidhur me zemrën apo thjesht një infeksion primar i mushkërive.

Trajtimi i pneumonisë tek qentë

Nëse dyshoni se nëse është një sëmundje e mushkërive, duhet të kontaktohet menjëherë veterineri. Në mënyrë tipike, përdoren një shumëllojshmëri të gjerë teknikash diagnostikuese, të tilla si radiografi ose ultratinguj. Nëse dyshohet për lëngje, një mostër e tij mund të hiqet nga gjoksi dheanalizuar. Kjo ndihmon për të dalluar sëmundjet nga ato të shkaktuara nga kërpudhat. Nëse dyshohet se bakteret janë të pranishme, mund të bëhet një test kulture dhe ndjeshmërie për të identifikuar llojin e baktereve dhe për të zgjedhur antibiotikun e duhur. Diuretikët zakonisht jepen për të ndihmuar në pastrimin e lëngjeve të tepërta nga mushkëritë.

Shiko gjithashtu: Çfarë është racioni natyral - 6 markat dhe çmimet më të miraRuben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.