Qeni me kollë: arsyet e mundshme

Qeni me kollë: arsyet e mundshme
Ruben Taylor

Pse qeni im kollitet ?

Kjo është një pyetje që u bëhet shpesh veterinerëve. Është një pyetje e mrekullueshme sepse një kollë mund të nënkuptojë shumë gjëra. Në përgjithësi, kolla shkaktohet nga acarimi i sistemit të frymëmarrjes. Sistemi i frymëmarrjes përfshin hapjet drejt botës së jashtme (goja dhe hunda), pasazhet e hundës, faringu (fyti), laringu (kordat vokale), trakeja, bronket dhe kalimet e vogla të ajrit të mushkërive. Për më tepër, kolla mund të lidhet me probleme të zemrës ose disa limfoma në gjoks. Për shkak se kolla është një simptomë e shumë sëmundjeve të tjera, është e rëndësishme që të gjitha kollët të vlerësohen nga një veteriner. Këtu janë disa nga pyetjet që mund të bëjë veterineri.

A është vërtet një kollë?

Kolla është nxjerrja e papritur e ajrit nga mushkëritë përmes rrugëve të frymëmarrjes dhe përmes gojës së hapur. Çuditërisht ajo që tingëllon si kollë mund të jetë diçka tjetër. Kollitja është ngatërruar me gojën, frymëmarrjen, vështirësi në frymëmarrje, të përziera, të vjella dhe një gjendje e njohur si teshtitja e kundërt. Është shumë e rëndësishme që tingulli që vjen nga qeni ose macja të identifikohet siç duhet. Kollitja dhe të gjitha kushtet e tjera të listuara më sipër kanë shkaqe të ndryshme.

Tingulli i kollës

Tingulli i prodhuar nga kolla mund të tregojë shkakun e saj. Një kollë e fortë dhe me zë të lartë zakonisht shoqërohet me sëmundje të rrugëve më të mëdha të frymëmarrjes; gryka dhebronket e mëdha. Në kafshët më të vogla, trakeja e kolapsuar është një gjendje e zakonshme. Rënia e trakesë prodhon një tingull të ngjashëm me patën. Trauma trakeale nga jaka, për shembull, mund të shkaktojë gjithashtu këtë tingull briri. Kolla e shkurtër dhe e shkurtër mund të jetë shenjë e edemës pulmonare (lëng në mushkëri). Një kollë që tingëllon më 'e lagësht' mund të tregojë një infeksion të mushkërive ose dështim kongjestiv të zemrës.

Frekuenca e kollës

Në cilën orë të ditës ose natës kollitet qeni ose macja juaj mund të ndihmojë në përcaktimin e shkakut. Nëse kolla është pasojë e problemeve të hershme të zemrës, atëherë kolla do të jetë më e zakonshme gjatë natës. Megjithatë, ndërsa sëmundja përparon, kjo kollë mund të ndodhë në çdo kohë. Me bronkitin kronik, stërvitja mund të shkaktojë kollë. Kur presioni ushtrohet në qafë nga jaka, kollitja mund të stimulohet. Është e rëndësishme të theksohet se kur dhe në çfarë kushtesh kollitet kafsha.

Shiko gjithashtu: Muaji i parë i qenit në shtëpi

Kollë e thatë ose produktive

Në një kollë produktive, diçka del jashtë, si pështyma, qelbi ose gjaku. Kjo nuk duhet ngatërruar me të vjellat. Të vjellat përmbajnë lëngje stomaku dhe biliare. Një kollë produktive shoqërohet pothuajse gjithmonë me një proces infektiv (baktere, viruse ose kërpudha) Sëmundja alergjike e mushkërive ose sëmundja e parakohshme e zemrës prodhon një kollë jo produktive. Një kollë joproduktive prodhon zë, por asgjë nuk largohet.

Kohëzgjatja e kollës

PraNë përgjithësi, nëse qeni ose macja juaj kollitet për më shumë se pesë ditë, ai duhet të vlerësohet nga një veteriner. Megjithatë, nëse kafsha juaj ka kollë dhe duket se është shumë e sëmurë, kërkoni ndihmë urgjente veterinare.

Produktet thelbësore për qenin tuaj

Përdorni kuponin BOASVINDAS dhe përfitoni 10% ulje në blerjen tuaj të parë!

Diagnoza: Përcaktimi i shkakut të kollës

Duke përdorur informacionin e mbledhur nga pyetjet e mësipërme, së bashku me një ekzaminim fizik të plotë, veterineri juaj do të fillojë të kuptojë më mirë se çfarë e shkakton kollën. ju kafshë. Veterineri mund të urdhërojë gjithashtu teste diagnostikuese për të ndihmuar në gjetjen e shkakut të kollës. Këto përfshijnë:

● Rrezet x gjoks (rrezet x gjoks) të cilat janë shumë të dobishme

● Numërimi i plotë i gjakut

● Profili i kimisë së gjakut

● Urinaliza

Shiko gjithashtu: Si të ndëshkoni një qen: a është e drejtë ta lini qenin në tokë?

● Krimbi i zemrës

● Ekzaminimi i jashtëqitjes

Teste shtesë që mund të porositen gjithashtu:

● Transwash-trakeal : procedurë në të cilën një kateter vendoset midis lëkurës dhe në trake. Kateteri vendoset aty ku bifurkohet trakeja dhe në bronke. Lëngu steril vendoset në zonë dhe më pas hiqet për analizë.

● Laringoskopia dhe bronkoskopia: Procedura që lejojnë vizualizimin e drejtpërdrejtë të rrugëve të frymëmarrjes duke përdorur një bronkoskop (tub fleksibël me fibër optike) që është një pajisje që udhëtongoja, trakeja dhe bronket.

● Lavazh bronkoalveolar: Një bronkoskop kalon nëpër trake dhe në bronke dhe qeliza. Më pas mblidhen lëngjet e brendshme të mushkërisë për ekzaminim.

● Aspirimi me gjilpërë: procedurë ku futet një gjilpërë me diametër të vogël në pjesën e sëmurë të mushkërisë dhe mblidhen qelizat për ekzaminim

● Ekografia diagnostike.

Shkaktarët më të zakonshëm të kollës tek qentë dhe macet janë paraqitur në tabelën e mëposhtme. (Kjo tabelë nuk ka për qëllim të jetë një listë gjithëpërfshirëse.)

Trajtimi i kollës së qenit

Trajtimi i kollës në thelb do të varet nga shkaku i saj. Për shembull, pneumonia e shkaktuar nga bakteret që shkaktojnë kollitjen kërkon antibiotikë së bashku me kujdesin mbështetës. Limfoma në gjoks mund të kërkojë kirurgji, kimioterapi, radioterapi ose një kombinim të të treve. Shërimi i një kollë të shkaktuar nga një problem i zemrës përfshin terapi për ta korrigjuar ose forcuar atë. Nëse qeni ose macja juaj ka një kollë produktive, është shumë e rëndësishme që ajo të mos shtypet. Për më tepër, supresuesit e kollës njerëzore nuk duhet t'i jepen kurrë kafshës suaj pasi ato mund të jenë toksike. Përndryshe, një frenues i kollës mund të përshkruhet nga veterineri juaj për kollën joproduktive. Çdo kollë që ka kafsha juaj është shkak për shqetësim. Siç u ilustrua më lart, kolla mund të jetë thjesht diçka ngapak ndikim ose mund të jetë ende një shenjë e ndonjë sëmundjeje serioze. Për të parandaluar shkaqet e kollës, është i nevojshëm një monitorim i mirë shëndetësor.

Si gjithmonë, duhet të siguroheni që kafsha juaj të ketë një dietë të përshtatshme për moshën. Ai duhet të jetë i azhurnuar për të gjitha vaksinat dhe i pastruar nga krimbat. Është gjithashtu e rëndësishme që të keni një marrëdhënie të mirë me veterinerin që keni besim.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.