Si të ndëshkoni një qen: a është e drejtë ta lini qenin në tokë?

Si të ndëshkoni një qen: a është e drejtë ta lini qenin në tokë?
Ruben Taylor

Kur stërvitni një qen, ka shumë mënyra për të vendosur kufij dhe për të bërë të qartë se cilat sjellje nuk janë të pranueshme. Por disa dënime, si mbyllja e tij vetëm, duhen shmangur. Më pas, ne e justifikojmë këtë pozicion dhe ofrojmë alternativa që janë më efikase dhe më të sigurta nga pikëpamja psikologjike.

Folëm gjithashtu për goditjen e qenit dhe metodat për të shmangur nevojën e përdorimit të agresionit fizik për të ndëshkuar. Edhe nëse nuk “dëmton”, prapëseprapë është agresion.

Por pastaj të gjithë pyesin: ok, pra si do ta bëj nëse nuk mund ta godas apo ta ndëshkoj. Epo, kjo është arsyeja pse ne jemi këtu! Mos u shqetësoni, ju do të jeni në gjendje ta edukoni qenin tuaj në mënyrë perfekte pa përdorur këto metoda.

Si ta ndëshkoni ose luftoni qenin tuaj kur ai bën diçka të gabuar

Mos e lidhni izolimin me ndëshkimi

Qentë janë jashtëzakonisht social. Prandaj, atyre nuk u pëlqen të jenë vetëm. Deri atëherë, shumë mirë. Nëse do t'u pëlqente, argumentimi i tyre nuk do të ishte as ndëshkim. Problemi është se qeni e lidh të qenit vetëm me qortim dhe sa herë duhet të jetë vetëm, do të ndihet edhe më keq. Ne rekomandojmë gjithmonë të bëni të kundërtën: shoqërimin e të qenit vetëm me gjëra të mira. Në këtë mënyrë, mungesat tona do të shihen më qetë nga qeni dhe do të shkaktojnë më pak vuajtje për të, gjë që do të rezultojë në më pak shanse që ai të zhvillojë ankth ndarjeje osedetyrime, si lëpirja e putrave pa pushim. Për shembull, para se ta lini qenin tuaj vetëm, jepini një kënaqësi dhe dilni nga dhoma. Shihni këtu teknikat për ta lënë qenin tuaj vetëm në shtëpi.

Ndëshkim apo shpërblim?

Imagjinoni skenën: mësuesi bisedon i emocionuar me vizitorët dhe qeni leh për të tërhequr vëmendjen. Duke vendosur të ndëshkojë qenin, tutori shkon tek ai, e kap ose i jep urdhër dhe e shoqëron në vendin e ndëshkimit. Në qendër të vëmendjes, për pak çaste është qeni. Rezultati është që, pasi bën atë që nuk duhet, qeni ndihet i shpërblyer. Ndëshkimi që do të vijë më vonë do të jetë joefektiv, sado i pakëndshëm. Kur qeni arrin të arratiset para se të ndëshkohet, ndonjëherë edhe duke luajtur tag, ai fiton edhe më shumë vëmendje dhe ndihet më i shpërblyer për sjelljen e gabuar. Shpesh është e qartë se sa argëtim po shijon qeni duke parë pronarin që përpiqet ta kapë atë. Nëse do të ishte e mundur të ndëshkoheshin me magji qentë, pa qenë nevoja t'i çonin në vendin e ndëshkimit, dënimi do të ishte shumë më efektiv. Por edhe kështu, shoqërimi i qortimit me faktin e të qenit vetëm do të vazhdonte. Ju e shpërbleni qenin tuaj sa herë që i kushtoni vëmendje, edhe nëse kjo vëmendje është qortuese!

Shikoni terapistin e qenit Bruno Leite duke shpjeguar rreth qortimit të vëmendjes:

Shiko gjithashtu: 10 qentë më të mirë mbrojtës

Kjo është duke bërë gabimet që mëson

Të edukosh qenin të jetojë me njerëzit,asgjë më e mirë se kontakti i zgjatur mes të dyjave. Shpërblimet dhe qortimet e përsëritura, në varësi të faktit nëse qeni po vepron në mënyrë korrekte ose të papërshtatshme, qartësojnë kufijtë dhe zvogëlojnë sjelljen e papërshtatshme. Për shkak të rëndësisë së përsëritjes, përdoret teknika e nxitjes së qenit të gabojë për ta qortuar më shpesh. Për shembull, kur e stërvitim që të mos kalojë rrugën, përpiqemi ta inkurajojmë të shkojë në anën tjetër duke i hedhur një top ose duke i treguar një mace. Qortimet që rezultojnë, në situatat nga më të ndryshmet, e ndihmojnë qenin të kuptojë saktësisht se çfarë nuk duhet të bëjë dhe të dijë si të përmbahet. Nëse një qen kërcen dhe leh vizitorët, është mirë ta qortoni atë pikërisht në momentin që ai kërcen dhe leh. Sa herë që leh ose kërcehet përsëri, do të ketë një qortim tjetër. Nëse nuk funksionon, do ta rregullojmë. Me gjithë këtë, sjellja e gabuar i bëhet e qartë qenit dhe shoqërohet me gjëra të pakëndshme. Këto mundësi shumë të rëndësishme për t'u arsimuar humbasin kur "mësuesi" është i izoluar diku tjetër.

Zëvendësuesit e ndëshkimit

Në vend që të fokusohemi vetëm në ndëshkimin e gabimeve të qenit, gjithmonë theksoj se duhet të përpiqemi për të mësuar sjelljet e duhura dhe për t'i shpërblyer ato. Për shembull, nëse qeni kërcen për të tërhequr vëmendjen, në vend që ta ndëshkoni, është më mirë ta mësoni të ulet për të fituar dashuri. Ndëshkimi, kur është e nevojshme dhe e dobishme për të dhënëpër qenin një jetë më e këndshme dhe më afër njerëzve që i pëlqen, mund të aplikohet pa pasur nevojë ta lini kafshën vetëm dhe të pasigurt. Para së gjithash, qortimi duhet të jetë i menjëhershëm. Mundësisht në të njëjtin moment ndodh sjellja e gabuar. Edhe më mirë nëse është në fillim të sjelljes, si kur qeni fillon të hapë gojën për të lehur. Të qindtat e sekondës bëjnë të gjithë ndryshimin! Qortimi më i theksuar është ai që i shkakton frikë apo shqetësim qenit, pa e lënduar apo traumatizuar atë. Metoda e qortimit si dhe mënyra e saktë e aplikimit të saj janë thelbësore dhe efektiviteti ndryshon sipas qenit. Prandaj, në rast dyshimi, është e rëndësishme t'i drejtoheni ndihmës së një trajneri ose specialisti të sjelljes.

Shiko gjithashtu: 10 gjërat më të zakonshme që e bëjnë qenin tuaj të mbytet

Shikoni edukatorin Gustavo Campelo duke folur për rëndësinë e shpërblimit të sjelljeve të caktuara:
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.