Qeni vjell ushqim pas ngrënies

Qeni vjell ushqim pas ngrënies
Ruben Taylor

Kjo është një nga ato pyetje që ka një mijë përgjigje. Mund të jenë shumë gjëra dhe kanë shumë arsye, megjithatë unë do të merrem me ato më të zakonshmet këtu.

Para se të flasim për arsyet më të shpeshta, është e rëndësishme të mendoni se si ushqeheshin qentë përpara zbutjes, përsëri në parahistoria . Ne e dimë se shumë gjëra kanë ndryshuar dhe shumë raca janë shfaqur që atëherë, por disa aspekte të fiziologjisë së tretjes së qenit mbeten shumë afër asaj që ishin në ato ditë.

Për shembull, ujku, paraardhësi i tij i drejtpërdrejtë, nuk hante çdo ditë, ditë, disa herë në ditë. Ai hante kur tufa arriti të gjuante ose të gjente diçka. Përveç kësaj, atij iu desh të gëlltiste shumë shpejt për të mos humbur vaktin e javës për shokët e tij. Kjo shpjegon pse qentë zakonisht nuk përtypin. Ata thjesht e bëjnë ushqimin më të vogël në mënyrë që të mund ta gëlltisin atë. Kjo është fiziologjike. Ky zakon është edhe për faktin se ata nuk kanë enzima tretëse në gojë, siç kemi ne në pështymën tonë. Tani imagjinoni ujkun: ai hëngri mish, disa perime dhe fruta, e gjithë kjo ishte e lagësht, e butë. Tani, mendoni për qenin që është ulur pranë jush. Shumica hanë ushqim të thatë, me pelet, shumë të kripur dhe mbi të me përbërës që as nuk i dimë. Pika për qentë që hanë ushqim natyral (//tudosobrecachorros.com.br/2016/07/alimentacao-natural-para-caes-melhor-do-que-racao.html), i cili ofron ushqim të lagësht, të butë dhe të shijshëmpa kripë të tepërt, pa aditivë kimikë dhe me përbërës të përzgjedhur. A keni vënë re ndonjëherë një qen që ha ushqim të thatë? Ai ha shumë ushqim dhe shkon direkt për të pirë ujë! Pse? Sepse ushqimi është i thatë dhe i kripur!

Shiko gjithashtu: Si të jepni ilaç të lëngshëm

Arsyet kryesore që e bëjnë qenin të vjellë

Arsyeja 1: Ushqimi i shpejtë

Siç është përmendur tashmë shpjeguar më sipër, qeni ha shumë shpejt që nga origjina e tij. Ai hante gjithmonë shpejt, ajo që ndryshonte ishte lloji i ushqimit, i cili tani në shumicën e tenxhereve është i thatë, është ushqimi tradicional. Edhe pse është specifike për qentë, mund të shkaktojë shqetësim në stomak dhe madje të acarojë mukozën, duke shkaktuar të vjella të përsëritura, duke përfshirë gastrit. Një gabim tjetër shumë i zakonshëm është vendosja e disa qenve për të ngrënë krah për krah. Në këtë rast, qentë përfundojnë në garë për të parë se kush ha më shpejt në mënyrë që të përpiqen t'i vjedhin ushqimin atij që ka pranë. Kjo u ka ndodhur ujqërve, është një sjellje e quajtur ataviste (që vjen nga paraardhësit). Prandaj, është shumë e rëndësishme të ndani qentë në kohën e ushqyerjes. Mos i lini të kenë kontakt me sy me njëri-tjetrin, transformoni momentin e të ushqyerit në një moment të qetë dhe të qetë.

Grykësia

Kjo është një nga arsyet më të zakonshme për të vjellat pas ushqyerjes ushqim . Kafsha ha sasinë që mendon se do të futet në stomak, megjithatë, gëlltit ushqim të thatë që pas gëlltitjes fryhet dhe bëhet shumë më voluminoz. Të paaftë për tëduke tretur gjithçka që ka gëlltitur, kafsha vjell.

Ushqim i çuditshëm

Arsyeja e fundit me të cilën do të merrem këtu është gëlltitja e ushqimit të papërshtatshëm ose gëlltitja e një “trupi të huaj”, d.m.th. , diçka që nuk është menduar për t'u gëlltitur, për shembull një lodër. Kur një qen ha ndonjë ushqim që është i ndaluar, përveç shenjave të tjera, mund të shkaktojë të vjella dhe parehati. Kur ai gëlltitet diçka që nuk duhet të gëlltitet, diçka që nuk është ushqim, mund të ngecë midis dhëmbëve ose në fillim të traktit tretës, gjë që mund të shkaktojë të vjella sa herë që qeni ushqehet. Rregulli vlen edhe për kockat! Ato mund të copëtohen dhe të shkaktojnë shumë probleme në gojë dhe në të gjithë traktin tretës.

Dallimi midis të vjellave dhe regurgitimit

Së fundi, është shumë e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje një detaji të rëndësishëm: kur vizitoni veterineri për ndonjë nga këto arsye, di të dallojë regurgitim nga të vjellat. Kur qeni gëlltit ushqimin dhe ai nuk arrin në stomak ose nxirret jashtë sapo të mbërrijë, quhet regurgitim. Do të thotë që ushqimi nuk është tretur dhe zakonisht përbëhet nga ushqim i përtypur keq, i plotë, praktikisht pa erë; në rastin e të vjellave, ushqimi arrin në stomak dhe qëndron atje mjaftueshëm për të kaluar pjesën më të madhe të procesit të tretjes. Kështu, kur ndodh dëbimi, është shumë e vështirë të bëhet dallimi midis ushqimeve. Është një masë unike me erëmjaft e pakëndshme, e thartë.

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth krimbave dhe heqjes së krimbave

Sa herë që ka episode të përsëritura të të vjellave ose regurgitimit, mos hezitoni, çoni qenin tuaj te veterineri! Shumë sëmundje mund të shkaktojnë fotografi si këto dhe vetëm një profesionist mund të ekzaminojë, vlerësojë dhe mjekojë qenin tuaj në mënyrë korrekte.




Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.