Si është vizioni i qenve

Si është vizioni i qenve
Ruben Taylor

Qentë nuk mund t'i shohin të gjitha ngjyrat, por nuk mund të shohin bardh e zi .

Qentë e shohin botën shumë ndryshe nga ne. Në një farë mënyre, është sikur po jetojnë në një botë paralele. Ashtu si ata perceptojnë gjëra që ne nuk jemi në gjendje t'i vërejmë, ne vërejmë gjëra që ata nuk mund t'i perceptojnë.

Kur flasim për vizionin e qenit, menjëherë lind pyetja: a sheh speciet me ngjyra apo bardh e zi? Kjo temë do të trajtohet më poshtë, por është vetëm një nga karakteristikat e vizionit. Të thuash se ne e dimë se si shohin qentë nuk është vetëm të dish këtë përgjigje!

Çfarë ngjyrash shohin qentë?

Po, por për një kohë të gjatë edhe shkencëtarët nuk e besuan. Sot dihet se qentë shohin me ngjyra, por ata nuk mund të dallojnë të gjitha ngjyrat që shohin njerëzit.

Dallimi kryesor është se qentë nuk mund të dallojnë midis jeshiles dhe të kuqes . Për ne dhe për kafshët e tjera, si zogjtë dhe majmunët, që hanë fruta, ndryshimi midis këtyre ngjyrave është i habitshëm, sepse është shumë e dobishme të dallosh shpejt midis frutave të kuqe dhe gjetheve jeshile, për shembull.

Qentë mund të shohin në një shkallë ngjyrash të verdhë dhe blu. Një dallim që qentë janë të mirë për të bërë është midis blusë dhe jeshiles. Topat blu janë më të lehtë për qenin për t'i kërkuar në lëndina sesa ato të kuqe, të cilat bien në sy dhe për këtë arsyemund të përdoret për të stimuluar shqisën e nuhatjes.

Bëni testin: mbajeni qenin mbi një lëndinë shumë të gjelbër dhe hidhni një top blu dhe një të kuq. Lëshojeni atë vetëm kur topat janë të paktën 10 metra larg. Qeni ndoshta do të zgjedhë të ndjekë topin blu, i cili është shumë më i dukshëm për të.

Topat me ngjyra të ngrohta (portokalli, të kuq ose rozë) nuk bien në sy për një qen.

0>Vizioni i një qeni për lodrat e tij. Gjithmonë preferoni lodrat blu.

Si e sheh një qen plazhin.

A mund të shohin qentë në errësirë?

A është e vërtetë që qentë mund të shohin në errësirë? Varet. Në errësirë ​​totale, jo. Por qentë shohin shumë më mirë se ne në errësirë, edhe pse nuk i dallojnë dot ngjyrat shumë mirë. Prandaj, mund të thuhet se në errësirë, qentë shohin bardh e zi.

Shikimi i natës është jashtëzakonisht i rëndësishëm për kafshët që gjuajnë në errësirë, pasi ato në thelb varen nga drita e hënës dhe yjeve . Ky është rasti me tufat dhe tufat e egra, ulërimat e të cilave, të përdorura edhe për të mbledhur grupin për të gjuajtur, dëgjohen më shumë gjatë natës, veçanërisht në netët e kthjellëta.

Qentë kanë nevojë për 1/4 e dritës që u nevojitet . njerëzit duhet të shohin natën.

Bëni testin: me një videokamerë që shkrep në errësirë ​​(infra të kuqe) vëzhgoni se si lëviz qeni juaj në një dhomë krejtësisht të errët. Vendosni një kuti oseuluni jashtë vendit dhe vëzhgoni nëse ai devijon para ose pas prekjes së tij me kokë ose mustaqe. Më pas, inkurajoni qenin të ecë – hidhni një top që e do ose thirreni drejt jush – dhe gradualisht rrisni ndriçimin (përdorni dritat me intensitet të rregullueshëm ose lejoni dritën e rrugës të hyjë). Do të vijë një moment kur, megjithëse ende nuk mund t'i shihni objektet, qeni do t'i shmanget lehtësisht. Kjo tregon se ai sheh me shumë më pak dritë se ne.

A mund të shohin qentë nga pas?

Falë një gamë vizioni shumë më të madh se i yni, qentë shohin se çfarë ka pas tyre. Duke qenë se ata kanë sy më anësorë se tanët, ata janë në gjendje të shohin një zonë më të madhe, si për të gjetur prenë ashtu edhe për grabitqarët e mundshëm. Gama më e madhe vizuale ndryshon, pasi pozicioni i syve ndryshon me racën. Shepherds gjermane, për shembull, kanë një gamë shumë më të madhe vizuale se Pugs.

Shiko gjithashtu: Rënia dhe rënia e flokëve tek qentë

Bëni testin: shikoni përpara dhe sillni duart tuaja me pëllëmbët e hapura nga prapa kokës për t'i parë ato. Do t'i shihni vetëm kur të jenë pak para veshëve tuaj. Kjo tregon se diapazoni vizual i njeriut është afërsisht 180 gradë. Provojeni këtë me qenin tuaj. Përfitoni nga kjo kur ai shikon në një vend. Lëvizni një objekt përpara dhe mbrapa derisa ai ta vërejë atë dhe të kthejë kokën duke e dëshiruar atë. Vini re se si objekti perceptohet, madjeduke qëndruar ende pas qenit. Kushtojini vëmendje: duke qenë se qentë kanë një shqisë fantastike të nuhatjes dhe dëgjimit, përpiquni të shmangni që objekti të perceptohet nga era ose zhurma.

Zbulimi i lëvizjes

Qentë mund të dallojnë diçka shumë më lehtë në lëvizje sesa sesa qëndrimi në këmbë, një cilësi e dobishme në ndjekje gjatë gjuetisë. Është sikur objekti lëvizës të kërceu nga një sfond i palëvizshëm.

Bëni testin: lidhni një objekt që qeni e do me një fije. Lidheni qenin në një pikë fikse dhe shpërqendroni atë. Vendoseni objektin në një distancë të tillë që ta ketë të vështirë ta shohë lehtë. Lëshojeni qenin dhe, kur ai "humbet", duke kërkuar objektin, tërhiqeni fijen që objekti të lëvizë. Vini re se sa e lehtë është të dallosh kur është në lëvizje. Thjesht nuk është e mundur të sugjerohet një distancë standarde, sepse diapazoni i shikimit të qenve ndryshon shumë dhe shumë prej tyre janë miop.

Thellësia

Qentë nuk e shohin mirë thellësinë. Duke qenë se kanë nxënës shumë të mëdhenj, kur i shohin gjërat në një distancë të caktuar, ata shohin në fokus vetëm atë që është në qendër të imazhit. Çdo gjë tjetër është e paqartë. Gjithsesi, qentë mund të perceptojnë një objekt në lëvizje deri në 600 metra larg !

Vizioni i njeriut vs. Shikimi i qenit

A mund të shohin qentë mirë nga larg?

Jo, qentë janë miopë. Ata mund të shohin vetëm detaje deri në 6 metra larg,ndërsa një person me shikim të shëndetshëm mund të shohë 22 metra larg. Qentë nuk do ta kalonin provimin e shoferit!

Dallimet midis njerëzve dhe qenve

Doni të dini më shumë ndryshime midis njerëzve dhe qenve? Ne kemi bërë një video në kanalin tonë me gjithë këto kuriozitete! Shikoni:

Burimet:

Pet MD

American Kennel Club

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës BullmastiffRuben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.