Distemper: shkaqet, diagnoza, trajtimi dhe kura

Distemper: shkaqet, diagnoza, trajtimi dhe kura
Ruben Taylor

A mund të kurohet distemperi? Njihni sëmundjen, kuptoni simptomat e saj dhe jini gjithmonë të vëmendshëm ndaj qenit tuaj. Dhe mbani mend: vaksinoni gjithmonë qenin tuaj.

Çfarë është ditempera?

Është një sëmundje që prek kryesisht këlyshët (para 1 viti të jetës). Mund të prekë disa organe, domethënë është sistematik dhe mund të veprojë në të gjithë trupin. Qentë e moshuar ndonjëherë mund të marrin Distemper, zakonisht sepse nuk kanë bërë vaksinat e nevojshme ose sepse kanë imunitet të ulët.

Shiko gjithashtu: Si është vizioni i qenve

Është shumë ngjitëse midis qenve, duke u shkaktuar nga një virus që mbijeton për një kohë të gjatë në mjedisi i thatë dhe i ftohtë, dhe më pak se një muaj në një vend të nxehtë dhe të lagësht. Është një virus që është shumë i ndjeshëm ndaj nxehtësisë, dritës së diellit dhe dezinfektuesve të zakonshëm dhe pothuajse gjithmonë çon në vdekjen e këlyshëve, por edhe të rriturit mund të kontaminohen nëse nuk vaksinohen. Nuk zgjedh seksin, racën apo kohën e vitit.

Transmetimi i Distemperit

Ndodh nëpërmjet kafshëve që janë të kontaminuara nga kontakti i drejtpërdrejtë me kafshë të tjera tashmë të infektuara ose nëpërmjet rrugëve të frymëmarrjes kur ata thithin ajër tashmë të kontaminuar.

Disa kafshë të sëmura mund të jenë asimptomatike, domethënë nuk shfaqin simptoma, por po e përhapin virusin te kafshët e tjera përreth tyre nëpërmjet sekrecioneve okulare, hundore, orale ose nëpërmjet feçeve të tyre. dhe burimi kryesor i transmetimit është përmes teshtitjes, sepse kur kafsha teshtin eliminon pikat euji përmes hundës dhe këto pika janë të kontaminuara me virusin. Ky akt teshtitjeje mund të kontaminojë qentë e shëndetshëm që janë afër ose edhe një njeri mund ta bartë virusin në rrobat ose këpucët e tyre, pa u kontaminuar, duke shkuar te një kafshë e shëndetshme, ku do të depozitohet. Prandaj, qeni mund të infektohet përmes traktit respirator ose tretës, përmes kontaktit të drejtpërdrejtë ose fomites (një njeri, për shembull) dhe madje edhe përmes ujit dhe ushqimit që përmban sekrecione nga kafshët e kontaminuara.

Distemper është një sëmundje e transmetueshme nga një virus shumë ngjitës, familja paramyxoviridae dhe gjinia morbillivirus. Është një virus rezistent. Preferon vende të freskëta dhe të thata, por në vende të nxehta dhe të lagështa mund të mbijetojë për një muaj. Është një virus shumë agresiv dhe oportunist, i cili prek kryesisht qentë që kanë sistem imunitar të dobësuar (këlyshët, të moshuarit ose të dobët për shkak të sëmundjes apo stresit).

Më të prekur janë këlyshët nga 3 deri në 6 muaj. për jetën. Kjo periudhë përkon me humbjen e antitrupave të nënës të pranishme në trupin e qenushit (kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që doza e fundit e vaksinës v10 (ose v11) të jepet në 4 muaj, jo në 3 muaj). Disa raca kanë më shumë gjasa të kenë trazim, të tilla si Husky Siberian, Greyhound, Weimaraner, Samoyed dhe Alaskan Malamutes. Por asnjë racë qensh nuk është e lirë nga kontraktimi i virusit, duke përfshirë edhe përzierjet.

Vaksina

Vaksina që parandalon Distemper është nga v8 (v10, v11). Qeni do të marrë dozën e parë në moshën 2 muajshe, dozën e dytë në moshën 3 muajshe dhe dozën e tretë në moshën 4 muajshe. Vetëm pas dozës së tretë ai do të mbrohet nga sëmundja. Shikoni këtu gjithçka për vaksinat dhe orarin e vaksinimit.

Distemper vret

Shkalla e vdekshmërisë së sëmundjes është 85%, domethënë vetëm 15% arrijnë t'i mbijetojnë sëmundjes. Shumë herë qeni nuk ngordh nga sëmundja, por ka pasoja aq të rënda neurologjike saqë duhet të eutanizohet.

Distemper e kapur te njerëzit?

Distemper nuk është një zoonoz, domethënë nuk përhapet te njerëzit. Por ngjitja është shumë e lehtë midis kafshëve, kështu që një qen me trazim duhet të jetë plotësisht i izoluar nga kafshët e tjera. Megjithëse njerëzit nuk mund ta transmetojnë virusin te njerëzit, njerëzit mund të ndihmojnë në përhapjen e virusit, për shembull, përmes pështymës së një kafshe të infektuar në rrobat e tyre. Për shembull, një person vizitoi një strehë ku kishte një kafshë me sëmundje. Kjo kafshë “i pështjellte” apo teshtinte mbi rrobat e personit. Ajo vjen në shtëpi dhe ka një qenush, ose një qen që ka një sistem imunitar të dobësuar (nuk ka si ta tregojë). Ky qen vjen të nuhasë tutorin për ta mirëpritur dhe kaq, ai bie në kontakt me virusin që është në rroba.

Simptomat e sëmundjes

Pasi kafsha është infektuar , ndodh një periudhëPeriudha e inkubacionit prej 3 deri në 6 ditë ose deri në 15 ditë, e cila është koha që duhet që virusi të fillojë të veprojë brenda organizmit dhe të bëjë që qeni të shfaqë simptoma. Pas kësaj, kafsha ka një temperaturë që mund të arrijë 41º C me humbje të oreksit, apati (të qenit shumë i qetë), të vjella dhe diarre, rrjedhje okulare dhe hundore. Këto simptoma fillestare mund të zgjasin deri në 2 ditë.

Pas kësaj, kafsha mund të sillet normalisht, sikur të ishte shëruar, duke dhënë idenë se mund të ishte prekur vetëm nga një sëmundje e përkohshme. Kjo ide e rreme se gjithçka është kthyer në normalitet mund të qëndrojë për muaj të tërë.

Pas kësaj, shfaqen shenjat patognomonike (specifike) të sëmundjes dhe intensiteti i këtyre shenjave do të varet nga sistemi imunitar i çdo kafshe.

Ndër këto shenja tipike mund të përmendim të vjellat dhe diarrenë, përsëri rrjedhje okulare dhe hundore si dhe shenja të ndryshimit të sistemit nervor si mungesa e koordinimit motorik (kafsha duket se është e “dehur”), tika nervore, konvulsione dhe. paraliza.

Sipas gjendjes së sistemit imunitar të kafshës në tërësi, ajo mund të vdesë nga vetëm një simptomë ose mund të mbijetojë duke zhvilluar të gjitha simptomat, të gjitha fazat me prognozë të panjohur.

Në përgjithësi Simptomat e para të fazës së dytë (ajo pas muajsh në gjendje normale) janë ethe, mungesë oreksi,të vjella, diarre dhe vështirësi në frymëmarrje (dispnea). Më vonë, konjuktiviti me shumë sekrecione okulare, sekretim i theksuar i hundës dhe pneumoni. Pas një ose dy javësh, shfaqen simptoma neurologjike. Përballë këtyre simptomave, qeni mund të bëhet agresiv, duke pasur vështirësi në njohjen e pronarit të tij, pasi inflamacioni ndodh në tru. Mund të ndodhë edhe paraliza e muskujve të fytyrës dhe qeni nuk mund të pijë ujë sepse paraliza nuk e lejon të hapë gojën. Lëndimet cerebrale dhe të palcës kurrizore për shkak të virusit mund të shkaktojnë paralizë në tremujorin e pasmë sikur kafsha të ishte "e paaftë", ose të paraqesë moskoordinim motorik. Simptomat priren të përkeqësohen me kalimin e ditëve, ngadalë ose shpejt, në varësi të çdo kafshe, por ato nuk regresohen pasi virusi tashmë është instaluar siç duhet në trup.

Si të identifikoni sëmundjen

Diagnoza e saktë e shkeljes së qenit është shumë e rëndësishme që qeni të jetë në gjendje të shërohet. Shihni simptomat më të zakonshme të qenve të infektuar. I vendosim sipas radhës në të cilën shfaqen sipas evolucionit të sëmundjes:

– Kollë

– Teshtima

– Ethe

– Humbje e oreksit

– Apati (qeni nuk do te beje asgje)

– te vjella

– Diarre

– Sekrecione hundore

– Sekrecionet e syve (konjuktiviti)

– Mungesa e koordinimit motorik (qeni duket se është“i dehur”)

– Tika nervore

– Mioklonus (kontraktimet e pavullnetshme të muskujve)

– Konvulsione

– Paraliza

Këto simptoma ndryshojnë shumë nga qeni në qen dhe evolucioni varet gjithashtu nga secili individ. Ne nuk mund të parashikojmë simptomat ose shpejtësinë me të cilën sëmundja përparon. Ndonjëherë një qen që shfaq vetëm 4 simptomat e para është tashmë në një fazë të avancuar. Kjo ndryshon shumë.

Një nga shenjat neurologjike më karakteristike të sëmundjes është tkurrja e pavullnetshme e muskujve. Është një simptomë shumë specifike e sëmundjes.

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Cavalier King Charles Spaniel

Kur stema prek sistemin neurologjik të qenve (domethënë funksionimin e trurit), gjendja tashmë mund të konsiderohet shumë serioze. Që nga ai moment, mund të ketë pasoja të tilla si qeni të ketë meningjit, të bëhet paraplegjik ose tetraplegjik (humbja e lëvizjes së putrave). Mund të kalojë edhe në gjendje kome, e cila zakonisht pasohet nga vdekja brenda një kohe të shkurtër. 0> – Lëkundje e përgjithësuar (vështirësi në ecje)

– Paraliza e njërës ose të të gjitha gjymtyrëve

Trajtimi i Distemperit

Trajtimi në fakt po lufton sëmundjet e shkaktuara nga virusi. Ajo që mund të bëjë veterineri, pasi konfirmon nëpërmjet analizave laboratorike se kafsha është infektuar me virusin, është trajtimi i medikamenteve paralele të shkaktuara nga virusi. Për shembull,Kafsha mund të marrë mjekim për temperaturë, diarre, të vjella, konvulsione, sekrecione, mbajtjen e kafshës në një mjedis të pastër me temperaturë të këndshme, kryerjen e një diete korrekte, duke përmirësuar kështu simptomat, por duke mos eleminuar apo luftuar virusin në vetvete. Prognoza, përsëri, ndryshon me çdo kafshë. Këlyshët, për shembull, kanë një prognozë të pafavorshme për shërim, me një shkallë të lartë vdekshmërie, pasi sistemi i tyre imunitar është i zhvilluar, por nuk është plotësisht në gjendje të luftojë të gjitha simptomat e shkaktuara nga virusi.

Trajtim në shtëpi

Lëng bamje

Bëni një lëng bamje me ujë të përzier në blender: 6 deri në 8 bamje me 600 ml ujë. Rrihni mirë. Jepini qenit 2 ose 3 herë në ditë.

Gatorade

Mund t'i jepni edhe qenit tuaj Gatorade, ka shumë raporte që ndihmon në trajtimin e Distemperit.

Ofroni Gatorade çdo 45 minuta gjatë gjithë ditës, duke përfshirë orët e para. Përdorni një shiringë pa gjilpërë dhe administrojeni përmes gojës së qenit. Nëse je i rritur, një shiringë. Nëse është një qenush, gjysmë shiringë.

Kujdes: Bëni këtë trajtim me rrezikun tuaj. Gjithmonë konsultohuni me veterinerin tuaj.

Produktet thelbësore për qenin tuaj

Përdorni kuponin BOASVINDAS dhe përfitoni 10% ulje në blerjen tuaj të parë!

Si të parandaloniSëmundja

Siç nënkupton edhe emri, e vetmja mënyrë për të luftuar sëmundjen është përmes parandalimit me aktin e rëndësishëm dhe të padiskutueshëm të vaksinimit .

vaksinat kundër sëmundjes e disponueshme në treg mund të përbëhet nga virusi i dobësuar, i njohur si V8 dhe V10, i përdorur për një kohë të gjatë. Ka edhe vaksina rikombinante më moderne, të zhvilluara për imunizimin e njerëzve dhe kafshëve.

Në planin e vaksinimit, qentë mund të vaksinohen nga mosha 6 javëshe, sipas gjykimit të veterinerit, sikur kafsha të jetë i dobësuar, mbipeshë, me parazitozë, rekomandohet që gjendja fizike të mund të rivendoset përpara vaksinimit.

Këlyshët duhet të marrin 3 doza të kësaj vaksine në fazën e parë të jetës. Pas kësaj, qentë duhet të marrin një dozë të vaksinës çdo vit. Prandaj, me pak fjalë, ka 3 doza, e para në 6 deri në 8 javë të jetës, pas së cilës, bëni një përforcues një herë në vit. Shihni këtu për vaksinat dhe orarin e vaksinimit.

Prandaj, është e nevojshme të bëhet shumë e qartë se sëmundjet janë një virus që mund të jetë vdekjeprurës, se nuk ka kurë dhe se i takon pronarëve të vaksinojnë kafshët e tyre shtëpiake, qentë e tyre në mënyrë që të parandalojnë kontraktimin e tyre dhe të tjerëve. Qentë nuk mund të flasin gjuhën e njerëzve, prandaj kërkojnë që ne, si qytetarë të përgjegjshëm, ta bëjmë atëpjesë që na detyroheni, duke bashkëpunuar për shëndetin e miqve tanë dhe gjithashtu me shëndetin publik të një komuniteti të tërë.

Kjo është arsyeja pse ne flasim gjithmonë, jini gjithmonë të vetëdijshëm për shenjat më të vogla të ndryshimit në sjelljen e qenit tuaj. Njihuni me qenin tuaj dhe identifikoni nëse vëreni ndonjë problem. Çoje menjehere te veterineri.

Ditemperi mund te kurohet

Kurimi eshte i veshtire, sic e kemi permendur edhe me lart, vetem 15% e qenve arrijne te kurojne stemper. Do të varet shumë nga organizmi i qenit, lloji i trajtimit të dhënë, faza e sëmundjes, dieta e qenit dhe faktorë të tjerë.

Për fat të keq, është e zakonshme që qeni të kurohet por me pasojat .

Sa kohë duhet pritur për të marrë një qen tjetër

Siç e shpjeguam më herët në këtë artikull, virusi mbetet në mjedis edhe kur qeni nuk është më i pranishëm. Në klimat e ftohta dhe të thata, virusi mund të qëndrojë deri në 3 muaj. Në mjedise të lagështa dhe të ngrohta, virusi mund të qëndrojë deri në 1 muaj. Për të qenë në anën e sigurt, vendosni vetëm një qen tjetër në shtëpinë tuaj pas 3 muajsh dhe pasi të keni dezinfektuar plotësisht mjedisin.

Distemper tek macet

Po, edhe macet mund të kenë sëmundje dhe sëmundja është gjithashtu shumë ngjitëse.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.