Gjithçka rreth racës Dogue de Bordeaux

Gjithçka rreth racës Dogue de Bordeaux
Ruben Taylor

Familja: mastiff

Shiko gjithashtu: Si ta inkurajoni qenin tuaj të pijë më shumë ujë

AKC Grupi: Punëtorët

Zona e origjinës: Francë

Roli origjinal: Gjuetia e derrit të egër

Lartësia: 58 – 66 cm (femër), 60 – 69 cm (mashkull)

Pesha: 54,4–65,2 kg

Emrat e tjerë: asnjë

Klasifikimi i inteligjencës: N/A

Standardi i racës: kontrolloni këtu

Energjia
Shije për lojëra
Miqësi me qentë e tjerë
Miqësi me të huajt
Miqësia me kafshët e tjera
Mbrojtja
Toleranca ndaj nxehtësisë
Toleranca ndaj të ftohtit
Nevoja për ushtrim
Bashkim me pronarin
Lehtësia e trajnimit
Roja
Kujdesi për higjienën e qenve

Origjina dhe historia e racës

Dogue de Bordeaux është një nga qentë më të vjetër francezë, ndoshta prejardhës nga Alanët dhe, në veçanti, nga qeni i gjuetisë së derrit të egër për të cilin foli Gaston Phébus (ose Fébus) Konti i Foix, në shekullin e katërmbëdhjetë, në librin e tij të gjuetisë, si vijon : “ai ka kafshimin më të fortë se tre zagar të bashkuar” . Fjala "dogue" shfaqet në fund të shekullit të 14-të. Në mesin e shekullit të 19-të, ata nuk u njohën askund tjetër përveç Aquitaine. Përdoreshin në gjuetinë e kafshëve të mëdha (derri i egër dhe ariu), në luftime me kafshë të mëdha(arinjtë dhe demat), rojet e shtëpive dhe bagëtive, shërbimi i kasapëve. Në vitin 1863, në Paris u zhvillua shfaqja e parë franceze e qenve. Dogues de Bordeaux morën pjesë me emrin e tyre aktual. Kishte lloje të ndryshme: tipi Toulouse, tipi Paris dhe tipi Bordeaux në origjinën e dogut aktual. Raca, e cila vuajti shumë gjatë dy luftërave botërore, deri në atë pikë sa u kërcënua me zhdukje pas luftës së dytë, nga viti 1939 deri në vitin 1945, rifilloi zhvillimin e saj në vitet '60, ku disa ekzemplarë të importuar nga amerikanët u përdorën për rikuperimin e gara.

Në vitin 1991, një film hollivudian ndihmon për të promovuar edhe më shumë garën, duke e përhapur atë në mbarë botën. Filmi i Tom Hanks, "Një çift pothuajse i përsosur" , ishte përgjegjës për bumin në mbarështimin botëror, duke e shndërruar racën në moloserin më të edukuar në Holandë, një vend që, krahas Francës, ka ende një nga racat më solide në botë.

Në vitin 1985, një palë Dogue de Bordeaux nga Franca u soll në Brazil. Sidoqoftë, lukuni francez pranoi vetëm të shiste kafshë të tredhura. Mashkulli vdiq në një rënie dhe femra vdiq shpejt më pas, thuhet se i kishte marrë malli.

Shiko gjithashtu: Mikrobet: viruset, bakteret dhe kërpudhat

Në vitin 1991, e prekur nga filmi, seleksionuesja Monica Voss Tim, nga lukuni Chamtebled, solli ekzemplarët e parë të raca (jo e tredhur) në Brazil. Kështu filloi krijimi i racës në vend.

Temperamenti i Dogue deBordeaux

Për ruajtjen

Dogue de Bordeaux i sotëm është një qen që shquhet për ruajtjen e tij të ekuilibruar. Është një qen me një fuqi frenuese thuajse të pakrahasueshme, për shkak të përmasave, muskulaturës, gjoksit të gjerë, kokës joproporcionale dhe prognatizmit të tij, i cili i jep qenit një fytyrë të madhe me "pak miq". Ajo njihet në mbarë botën për guximin, frikën dhe vetëbesimin e saj, gjë që e bën atë një kujdestar shumë të kontrolluar dhe të besueshëm.

Raca ka vështirësi të pranojë anëtarë të rinj të të njëjtit seks në tufë, veçanërisht nëse ata tashmë janë të rriturit. Një anëtar i ri duhet të futet në tufë si një qenush, si dhe futja e një Dogue de Bordeaux në çdo pako duhet të bëhet ende në këtë fazë.

Dogue de Bordeaux është një molosoid territorialist dhe bën të mos pranojë pushtimin në domenet e tij, përveç nëse i huaji është në prani të pronarit të tij. Në prani të pronarit, qeni i pranon mirë vizitat.

Raca, në përgjithësi, ka një roje natyrale shumë të mirëpërcaktuar, duke mos lejuar trajnimin e rojeve.

Për shoqërues

Dogue de Bordeaux është shumë varur dhe i lidhur me pronarin. Ajo ka nevojë për praninë e vazhdueshme të njerëzve të shtëpisë. Ata janë shumë të urtë, besnikë dhe lozonjarë me anëtarët e familjes së tyre .

Janë qen me aktivitet të ulët deri në mesatar. Kërkojnë stërvitje të moderuar në kohë më të freskëta.

Ata janë qen të pajisur me inteligjencë të madhe dhe lehtësimësojnë. Për shkak se ata janë tepër të lidhur me pronarin e tyre, ata bëjnë gjithçka për ta kënaqur atë, prandaj bëjnë shoqëri të shpejta për të fituar dashuri.

Veçantitë

The Dogue de Bordeaux është një nga qentë që ekzistojnë, disa faktorë fizikë dhe gjenetikë bashkëpunojnë me këtë: surrat shumë të shkurtër, pesha dhe gjenetika evropiane (raca mbërriti në Brazil vetëm 20 vjet më parë dhe nuk është e përshtatur gjenetikisht me klimën tropikale) kontribuojnë në këtë. vështirësi në përshtatje me nxehtësinë. Prandaj, duhet vëmendje e veçantë në verë. Shëtitjet duhet të jenë të moderuara dhe në kohët më të freskëta, duhet të ketë gjithmonë ujë të pastër në dispozicion dhe nëse moti është shumë i nxehtë, idealja është që ato të mund të jenë në një mjedis me ajër të kondicionuar.

Qentë brakicefalik ( me feçkë e shkurtër), kanë nevojë për shumë kujdes të veçantë që të mos kenë probleme serioze shëndetësore. Shihni artikullin e plotë rreth këtyre masave paraprake dhe mbroni qenin tuaj.

Dogue de Bordeaux është një qen i shkëlqyer i trashëgimisë dhe/ose roje personale dhe, mbi të gjitha, një nga qentë shoqërues më të varur nga njerëzit.

Si të kujdeseni për një Dogue de Bordeaux

– Ata janë qen gjigantë, kështu që kanë nevojë për një hapësirë ​​minimale për stërvitje, edhe pse janë qen me aktivitet të ulët.

– Ata kanë nevojë për kujdes të përbashkët, d.m.th., terren i ashpër, ushtrime të moderuara dhe suplemente të bazuara nëkondroitin.

– Ata kanë nevojë për kontakte me njerëzit në baza ditore, gjë që mund të devijojë temperamentin e tyre nëse rriten në një lukuni të mbyllur.

– Është e rëndësishme që ata të jetojnë në një mjedis të ajrosur ku ata mund të pushojë dhe të pijë ujë të freskët gjatë gjithë ditës.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.