Mikrobet: viruset, bakteret dhe kërpudhat

Mikrobet: viruset, bakteret dhe kërpudhat
Ruben Taylor

Termi "mikrob" i referohet çdo mikroorganizmi, veçanërisht mikroorganizmave që shkaktojnë sëmundje. Në këtë kategori përfshihen disa viruse, baktere dhe kërpudha. Cili është ndryshimi midis këtyre tre llojeve të mikrobeve? Çfarë sëmundjesh shkaktojnë dhe a duhet të trajtohen ndryshe? Meqenëse viruset, bakteret dhe kërpudhat mund të shkaktojnë shumë sëmundje të njohura, është e zakonshme t'i ngatërrojmë ato, por ato janë po aq të ndryshme sa një mi dhe një elefant. Një vështrim në madhësinë, strukturën, riprodhimin, strehuesit dhe sëmundjet e shkaktuara nga secili do të tregojë ndryshimet e rëndësishme midis këtyre mikrobeve.

Viruset

Viruset janë organizma shumë të vegjël dhe të thjeshtë. Në fakt, ato janë aq të vogla sa mund të shihen vetëm me një mikroskop të veçantë dhe shumë të fuqishëm të quajtur “mikroskop elektronik”. Ato janë krijesa kaq të thjeshta saqë teknikisht as që konsiderohen si qenie të gjalla. Ekzistojnë gjashtë karakteristika të të gjitha qenieve të gjalla:

– Përshtatja me mjedisin

– Përbërja qelizore

– Proceset metabolike që përdorin për të marrë energji

– Përgjigja e lëvizjes ndaj mjedisit

– Rritja dhe zhvillimi

– Riprodhimi

Një virus nuk është në gjendje të metabolizohet, rritet dhe riprodhohet vetë, por duhet të ketë më shumë se një qelizë pritëse që ofron këto funksione. Prandaj, një virus nuk konsiderohet një qenie e gjallë. Struktura e alëvozhgat e jashtme të disa gaforreve dhe molusqeve. Shumica e kërpudhave janë shumëqelizore (të përbëra nga shumë qeliza), me përjashtim të majave. Qelizat formojnë një rrjet tubash degëzues të njohur si "hife" dhe një masë hifesh quhet "miceli".

Riprodhimi: Kërpudhat mund të riprodhohen në mënyra të ndryshme, në varësi të të llojit të kërpudhave dhe kushteve mjedisore:

– Lulëzimi

– Fragmentimi

– Spore që prodhojnë në mënyrë aseksuale

– Spore që prodhojnë seksualisht

Lulëzimi ndodh në maja, të cilat bëhen vetëm nga një qelizë. Lulëzimi është disi i ngjashëm me ndarjen binar në baktere, në të cilën një qelizë e vetme ndahet në dy qeliza të veçanta. Fragmentimi është një mënyrë riprodhimi e përdorur nga këto kërpudha që formojnë hifë. Gjatë fragmentimit, disa nga hifet mund të shkëputen dhe thjesht të fillojnë të rriten kur shfaqen individë të rinj.

Sporet janë qeliza të vogla, të izoluara që prodhohen nga kërpudhat që kanë hife. Ato mund të prodhohen në mënyrë aseksuale nga një proces në të cilin majat e hifeve formojnë qeliza të mbyllura posaçërisht - spore. Disa kërpudha prodhojnë gjithashtu spore seksualisht. Prodhohen dy lloje të veçanta qelizash të quajtura "gamete". Një nga çdo lloj bashkohet për të prodhuar një spore të re individuale. Sporet janë qeliza të vogla individuale që janënormalisht shumë rezistent ndaj ndryshimeve mjedisore. Ato mund të qëndrojnë në gjumë për periudha të gjata kohore derisa kushtet të jenë të favorshme për t'u zhvilluar në individë të pjekur.

Burrat dhe rezistenca: Kërpudhat janë heterotrofike, dmth sekretojnë enzima tretëse dhe thithin lëndë ushqyese të tretshme. në mjediset ku gjenden. Për këtë arsye, ata janë dekompozues të mëdhenj në ekosistem, por gjithashtu mund të shkaktojnë probleme kur fillojnë të thithin lëndë ushqyese nga një organizëm i gjallë. Më së shpeshti aspirohen ose vijnë në kontakt me lëkurën. Nëse kushtet janë të përshtatshme dhe ata fillojnë të shumohen, sëmundjet mund të pasojnë. Disa agjentë antifungale janë në dispozicion për të trajtuar këto infeksione, por ka qenë shumë më e vështirë për shkencëtarët të krijojnë antifungale efektive sesa ilaçe antibakteriale, sepse qelizat kërpudhore janë shumë më afër strukturës me qelizat shtazore sesa qelizat bakteriale. Në hartimin e ilaçeve është e vështirë të gjesh një agjent që do të vrasë qelizat e kërpudhave dhe do t'i lërë të padëmtuara qelizat e kafshëve. Shumë nga medikamentet e përdorura për infeksione të rënda fungale kanë efekte anësore potencialisht toksike.

Si mund ta di nëse një sëmundje vjen nga viruset, bakteret ose kërpudhat?

Kur një kafshë shtëpiake ose qenie njerëzore kontraktohet ainfeksioni, është e rëndësishme të kuptoni se si funksionon sëmundja dhe nga erdhi. Kjo është e rëndësishme për trajtimin, si dhe për të mbrojtur kafshët ose njerëzit e tjerë nga sëmurja. Në rastin e qenve në mënyrë specifike, shihni më poshtë cilat sëmundje janë virale, bakteriale ose kërpudhore:

Viral

Parvovirus

Distemper

Hepatiti

Gripi i qenve

Bakterial

Sëmundja Lyme

Leptospiroza

Bruceloza

Fungale

Blastomikoza

Malassezia

Histoplazmoza

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Pekinezevirusi është jashtëzakonisht i thjeshtë dhe nuk mjafton për një jetë të pavarur.

Struktura: Çdo virus përbëhet nga dy komponentë elementare. E para është një fije e materialit gjenetik, ose acid deoksiribonukleik (ADN) ose acid ribonukleik (ARN). Ndryshe nga qelizat e gjalla, viruset do të kenë ose ADN ose ARN, por jo të dyja. Materiali gjenetik është një shabllon për përcaktimin e strukturës dhe sjelljes së një qelize. Në një virus, një shtresë proteinike e quajtur "kapsid" rrethon acidin nukleik. Kjo shtresë shërben për të mbrojtur acidin nukleik dhe për të ndihmuar në transmetimin e tij ndërmjet qelizave bujtëse. Kapsidi përbëhet nga shumë grimca të vogla proteinash të quajtura "kapsomere" dhe mund të formohet në tre forma të përgjithshme - spirale, ikozaedrale dhe komplekse. Disa nga viruset më të avancuar kanë një strukturë të tretë që rrethon kapsidën. Ky quhet "mbështjellës" dhe përbëhet nga një shtresë bilipide, si membrana e një qelize, dhe glikoproteina, të cilat përbëhen nga proteina dhe karbohidrate. Zarfi shërben për të maskuar virusin që të duket si një qelizë 'e vërtetë', duke e mbrojtur atë që të mos shfaqet si një substancë e huaj në sistemin imunitar të strehuesit. Struktura e një virusi është e lidhur ngushtë me mënyrën e tij të riprodhimit.

Riprodhimi: Qëllimi i vetëm i një virusi është të riprodhohet, por ai ka nevojënjë qelizë pritëse për ta bërë këtë. Pasi të jetë gjetur një qelizë e përshtatshme strehuese, virusi ngjitet në sipërfaqen e qelizës ose futet në qelizë me një proces të quajtur "fagocitozë". Më pas lëshon materialin e tij gjenetik në qelizë përmes proceseve normale qelizore. Qeliza ndalon së prodhuari proteinat që prodhon normalisht dhe përdor shabllonin e ri të ofruar nga virusi për të filluar prodhimin e proteinave virale. Virusi përdor energjinë dhe materialet e qelizës për të prodhuar acidin nukleik dhe kapsomerët për të bërë kopje të shumta të virusit origjinal. Kur klonet e virusit formohen, ato bëjnë që qeliza strehuese të këputet, duke e lëshuar virusin për të infektuar qelizat fqinje.

Presidentët dhe rezistenca: Viruset dihet se infektojnë pothuajse çdo lloj pritës që ka të gjallë qelizat. Kafshët, bimët, kërpudhat dhe bakteret janë subjekt i infeksionit viral. Por viruset priren të jenë pak specifikë për llojin e qelizave që infektojnë. Viruset bimore nuk janë të pajisura për të infektuar qelizat shtazore, për shembull një virus i caktuar bimor mund të infektojë një numër bimësh të lidhura. Ndonjëherë një virus mund të infektojë një krijesë dhe të mos bëjë dëm, por të bëjë kërdi kur futet në një krijesë të ndryshme, por të lidhur ngushtë. Për shembull, dreri i kafshëve mbart Hantavirus pa asnjë efekt të dukshëm tek brejtësit, pornëse Hantavirusi infekton një person, efektet janë dramatike shpesh vdekjeprurëse, sëmundje e shënuar nga gjakderdhje e tepërt. Megjithatë, shumica e viruseve të kafshëve janë specifike për speciet. Kjo do të thotë se infekton një specie kafshësh. Për shembull, virusi i mungesës së imunitetit të maces (FIV) do të infektojë vetëm macet; Virusi i mungesës së imunitetit njerëzor (HIV) do të infektojë vetëm njerëzit.

Çfarë duhet të bëjë pritësi për të shmangur infeksionin me virus? Çdo substancë e huaj e futur në trup prodhon atë që quhet një "përgjigje imune" . Nëpërmjet këtij procesi, trupi i bujtësit prodhon antitrupa. Antitrupat janë substanca që shkatërrojnë një pushtues dhe parandalojnë që strehuesi të marrë përsëri të njëjtën sëmundje në të ardhmen. Antitrupat janë specifikë për çdo pushtues dhe sa herë që kontraktohet një sëmundje e re, do të duhet të prodhohet një grup i ri antitrupash. Ky proces i prodhimit të antitrupave specifikë për virusin e infeksionit zgjat rreth shtatë ditë. Megjithatë, qeliza e infektuar me një virus prodhon proteina të vogla të quajtura "ndërhyn". Këto interferone lirohen brenda tre deri në pesë ditë dhe punojnë për të parandaluar infektimin e qelizave fqinje derisa të prodhohen antitrupa. Eshtë e panevojshme të thuhet, kërkimi mbi përfitimin e interfereneve në trajtimin viral është në vazhdim, por mekanizmi aktual i një ndërhyrës nuk ështëi njohur plotësisht. Ka disa barna antivirale që mund të administrohen në rast të infeksioneve virale, por sistemi imunitar i trupit mbështetet kryesisht për të luftuar këto lloj infeksionesh.

Bakteret

Bakteret janë shumë të ndryshme nga viruset . Së pari, bakteret janë shumë më të mëdha në madhësi. Virusi më i madh është aq i madh sa bakteret më të vogla të njohura (madhësia e veçantë për bakteret). Por bakteret janë ende mikroskopike dhe nuk mund të shihen me sy të lirë. Ato janë aq të vogla sa përmasat e baktereve maten në mikrometra (10,000 mikrometra = 1 centimetër). Në krahasim, koka e një kunj është rreth 1000 mikrometra e gjerë. Edhe pse më komplekse se një virus, struktura e një bakteri është ende relativisht e thjeshtë.

Struktura: Shumica e baktereve kanë një mur të jashtëm qelizor të ngurtë. Kjo siguron formë dhe mbrojtje. Brenda murit qelizor është një membranë plazmatike. Kjo është si membrana që gjendet rreth të gjitha qelizave të gjalla që siguron një kufi për përmbajtjen e qelizës dhe një pengesë për substancat që hyjnë dhe dalin. Përmbajtja brenda qelizës quhet "citoplazmë". Në citoplazmë janë suspenduar ribozomet (për sintezën e proteinave), nukleotidi (materiali gjenetik i përqendruar) dhe plazmidet (copa të vogla rrethore të ADN-së).ADN, disa prej të cilave bartin gjene që kontrollojnë rezistencën ndaj barnave të ndryshme). Të gjitha qelizat e gjalla kanë ribozome, por ato të baktereve janë më të vogla se ato që gjenden në çdo qelizë tjetër. Disa barna antibakteriale janë krijuar për të sulmuar ribozomet e një bakteri, duke e bërë atë të paaftë për të prodhuar proteina dhe për këtë arsye duke e vrarë atë. Për shkak se ribozomet janë të ndryshëm, qelizat pritëse mbeten të padëmtuara nga antibiotiku. Disa baktere kanë struktura të gjata të quajtura "flagella" të cilat i përdorin për të lëvizur.

Bakteret mund të jenë të tre formave bazë:

Coccus (sferat)

Bacillus (shufra)

Spirillum (spiralët)

Riprodhimi: bakteret i nënshtrohen një lloji riprodhimi të njohur si "ndarje binar". Kjo thjesht do të thotë se ata ndahen në dysh, dhe çdo bakter i ri është një klon i origjinalit - secili prej tyre përmban një kopje të së njëjtës ADN. Bakteret mund të riprodhohen shpejt. Në fakt, në një situatë ideale laboratorike, një popullatë e tërë bakteresh mund të dyfishohet në vetëm njëzet minuta. Me këtë ritëm të madh rritjeje, një bakter mund të bëhet një miliard (1,000,000,000) baktere në vetëm 10 orë! Për fat të mirë, nuk ka as lëndë ushqyese të mjaftueshme dhe as hapësirë ​​në dispozicion për të mbështetur këtë rritje të shpejtë, ose bota do të mbytet mebakteret. Bakteret mund të gjenden të jetojnë pothuajse në çdo sipërfaqe dhe pothuajse në çdo klimë në botë.

Pritësi dhe rezistenca: Siç u tha, bakteret mund të rriten pothuajse kudo. Këto mikrobe janë rreth miliarda vjet të vjetra, sepse janë në gjendje të përshtaten me mjedisin që ndryshon vazhdimisht. Ata mund të gjejnë një shtëpi kudo dhe disa prej tyre jetojnë në vende ku dikur mendohej se asgjë nuk mund të mbijetonte. Ka baktere në tokë, në thellësi të oqeanit, që jetojnë në grykën e vullkaneve, në sipërfaqet e dhëmbëve, në sistemin tretës të njerëzve dhe kafshëve. Ata janë kudo dhe shumë të shumtë. Për shembull, një lugë çaji tokë mund të përmbajë të paktën 1000 milionë baktere. Në shumicën e rasteve, bakteret mendohen si të këqija, por shumica e baktereve nuk janë patogjene (shkaktuese të sëmundjes). Në fakt, shumë baktere janë shumë të dobishme për ne. Ka lloje që dekompozojnë mbeturinat, pastrojnë derdhjet e naftës dhe madje prodhojnë ilaçe. Megjithatë, speciet e pakta që janë patogjene, i japin një emër të keq pjesës tjetër të baktereve.

Shiko gjithashtu: Fotografitë e qenve të përzier (SRD)

Patogjenët klasifikohen në dy karakteristika – invaziviteti dhe toksiciteti. Pushtimi është një masë e aftësisë së baktereve për t'u rritur brenda bujtësit, dhe toksiciteti mat aftësinë e baktereve për t'u rritur brenda bujtësit.bakteret nga prodhimi i toksinave (substanca kimike që i shkaktojnë dëm strehuesit). Kombinimi i këtyre dy karakteristikave jep vlerësimin përfundimtar të virulencës së baktereve (aftësia për të shkaktuar sëmundje). Lloji nuk duhet domosdoshmërisht të ketë invazivitet të lartë dhe toksicitet të lartë për t'u klasifikuar si shumë virulente. Njëra ose tjetra mund të jetë mjaft e lartë për të bërë që bakteret të jenë shumë virulente. Për shembull, bakteri Streptococcus pneumoniae (i cili shkakton pneumoni) nuk prodhon një toksinë, por është aq shumë invazive sa bën që mushkëritë të mbushen me lëng nga përgjigja imune. Në të kundërt, bakteri Clostridium tetani (shkakton tetanoz) nuk është shumë invaziv, por prodhon një toksinë të fuqishme që shkakton dëmtime në zona në përqendrime të vogla.

Si e lufton trupi një infeksion bakterial? Përsëri, trupi krijon një përgjigje imune ndaj pushtuesit, duke prodhuar antitrupa për lehtësim të menjëhershëm dhe mbrojtje në të ardhmen. Duke qenë se ky proces zgjat rreth një javë, zakonisht përdoren antibiotikë ndërkohë. Në përgjithësi, antibiotikët janë të suksesshëm vetëm në trajtimin e infeksioneve bakteriale, jo virale ose kërpudhore. Profesionistët po shqetësohen se përdorimi i tepërt i antibiotikëve kur ata nuk janë të nevojshëm mund të çojë në mutacion të baktereve normale.në bakteret rezistente ndaj antibiotikëve. Bakteret janë shumë rezistente dhe tashmë kanë zhvilluar rezistencë ndaj shumë antibiotikëve. Një shqetësim tjetër është se bakteret e dobishme që jetojnë në traktin tretës mund të bëhen gjithashtu viktima të antibiotikëve. Këto baktere, të njohura si "flora natyrore", prodhojnë vitamina për të cilat organizmi pritës përdor dhe ka nevojë, si dhe ndihmojnë në tretjen e ushqimit.

Kërpudhat

Kërpudhat janë të ndryshme nga viruset dhe bakteret në shumë mënyra. Ata janë organizma më të mëdhenj, të ngjashëm me bimët, të cilëve u mungon klorofili (substanca që i bën bimët të gjelbra dhe shndërron dritën e diellit në energji). Meqenëse kërpudhat nuk kanë klorofil për të bërë ushqim, ata duhet të thithin ushqimin që kanë përpara. Kërpudhat mund të jenë shumë të dobishme dhe përdoren në prodhimin e birrës, bërjen e bukës, prishjen e mbeturinave; por mund të jenë edhe të dëmshme nëse vjedhin lëndë ushqyese nga një organizëm tjetër i gjallë. Kur njerëzit mendojnë për kërpudhat, ata mendojnë për kërpudhat që ne hamë. Në fakt, kërpudhat janë kërpudha të rëndësishme, por ka forma të tjera: si myku dhe tharmi.

Struktura: Tipari kryesor identifikues i kërpudhave është përbërja e mureve të tyre qelizore. Shumë prej tyre përmbajnë një substancë të njohur si "kitin", e cila nuk gjendet në muret e qelizave bimore, por mund të gjendet në qelizat bimore.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.