Plakja normale dhe ndryshimet e pritshme te qentë e moshuar

Plakja normale dhe ndryshimet e pritshme te qentë e moshuar
Ruben Taylor

Ne presim që disa ndryshime të ndodhin në trupin e kafshës me kalimin e moshës. Këto modifikime mund të mos jenë të njëjta në çdo specie shtazore. Në disa kafshë, ndryshimet në zemër janë të zakonshme, ndërsa te kafshët e tjera (macet), veshkat mund të jenë një nga organet e para që shfaqin shenja të plakjes. Ne mund t'i ndihmojmë kafshët e moshuara të përshtaten me këto ndryshime në mënyra të ndryshme: diagnostikimi i hershëm i problemeve, përdorimi i medikamenteve dhe suplementeve të duhura, modifikimi i mjedisit të qenit dhe ndryshimi i mënyrës se si ndërveprojmë me miqtë tanë më të vjetër.

Këtu janë sëmundjet kryesore te qentë e moshuar.

Ndryshimi i nevojave ushqimore dhe ndryshimet në peshë dhe pamje

Me kalimin e moshës, metabolizmi i tyre ndryshon dhe nevoja e tyre për kalori zvogëlohet. Në përgjithësi, kërkesa juaj për energji për mirëmbajtje zvogëlohet me rreth 20%. Ndërsa aktiviteti juaj në përgjithësi zvogëlohet, nevojat tuaja për energji zvogëlohen me 10-20%. Nëse ushqejmë qentë e moshuar me të njëjtën sasi që i kemi ushqyer kur ishin të vegjël, ata do të shtojnë peshë dhe mund të bëhen obezë. Obeziteti është një nga problemet kryesore shëndetësore të qenve të moshuar. Përveç kalorive, ka nevoja të tjera ushqyese të qenve të moshuar, duke përfshirë një rritje të fibrave dhe një ulje të yndyrës.Këtu janë avantazhet dhe disavantazhet e sterilizimit.

Palca e kockave zëvendësohet nga yndyra

Më parë kemi diskutuar tendencën e qenve të moshuar për të fituar më shumë yndyrë. Yndyra gjithashtu mund të depërtojë në palcën e eshtrave. Palca e eshtrave është përgjegjëse për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, të cilat mbartin oksigjen, qelizave të bardha të gjakut që luftojnë sëmundjet dhe trombociteve, të cilat ndihmojnë në mpiksjen e gjakut. Nëse palca e eshtrave zëvendësohet ndjeshëm nga yndyra, mund të zhvillohet anemia . Është e rëndësishme që të kryhet një numërim i plotë i gjakut (CBC) si pjesë e ekzaminimit të tyre vjetor.

Ndryshimet në nivelin e aktivitetit dhe sjelljen

Qentë e moshuar mund të kenë një nivel aktiviteti të ulur. Kjo mund të jetë për shkak të plakjes normale ose të jetë shenja e parë e një gjendjeje sëmundjeje si artriti ose pleqëria. Ekzaminimet e rregullta veterinare çdo 6 muaj dhe monitorimi i qenit tuaj për simptoma të tjera të sëmundjes do të ndihmojnë në dallimin e plakjes normale nga sëmundja.

Ndërsa kafshët plaken, qelizat nervore vdesin dhe nuk zëvendësohen. Në disa raste, disa proteina mund të fillojnë të rrethojnë qelizat nervore dhe të shkaktojnë keqfunksionim të tyre. Komunikimi midis qelizave nervore gjithashtu mund të ndryshohet. Për disa qen, ndryshimet e sistemit nervor janë mjaft të rënda për të ndryshuar sjelljen e tyre. Nëse shenja të caktuarajanë të pranishme, quhen “disfunksion kognitiv”. Sipas Pfizer Pharmaceuticals, prodhuesi i Anipryl, një medikament për trajtimin e mosfunksionimit kognitiv të qenit, 62% e qenve 10 vjeç e lart do të përjetojnë të paktën disa nga simptomat e mosfunksionimit kognitiv të qenit . Këto përfshijnë konfuzionin ose çorientimin, shqetësimin gjatë natës, humbjen e aftësive stërvitore, uljen e nivelit të aktivitetit, uljen e vëmendjes dhe mosnjohjen e miqve ose familjes.

Qentë e moshuar kanë një aftësi të zvogëluar për të përballuar stresin dhe kjo mund të rezultojë në ndryshimet në sjellje. Ankthi i ndarjes, agresioni, fobitë e zhurmës dhe vokalizimi i shtuar mund të zhvillohen ose përkeqësohen te qentë e moshuar. Medikamente të ndryshme të kombinuara me teknikat e modifikimit të sjelljes mund të ndihmojnë në zgjidhjen e disa prej këtyre problemeve të sjelljes.

Sjellja e një qeni të ri në shtëpi kur keni një qen më të vjetër që po tregon shenja plakje mund të mos jetë ideja më e mirë. Zakonisht është më mirë të marrësh një qenush të ri kur qeni i vjetër është ende i lëvizshëm (mund të qëndrojë larg qenushit), relativisht pa dhimbje, nuk ka mosfunksionim kognitiv dhe ka dëgjim dhe shikim të mirë.

Rritja e ndjeshmërisë ndaj temperaturës ndryshimet

Aftësia për të rregulluar temperaturën e trupit zvogëlohet nëqentë më të vjetër. Kjo do të thotë se ato janë më pak të adaptueshme ndaj ndryshimeve klimatike. Qentë që mund të përballonin temperaturat e ulëta kur ishin të vegjël, mund të mos jenë në gjendje ndërsa rriten. Monitorimi i temperaturës së ambientit rreth qenit tuaj dhe bërja e rregullimeve do ta ndihmojë qenin tuaj më të vjetër të ndihet më rehat. Mund t'ju duhet ta zhvendosni shtratin e tij më afër një ngrohës ose ta mbani në ambiente të mbyllura me ajër të kondicionuar gjatë motit të nxehtë.

Humbje dëgjimi

Disa qen do të pësojnë humbje të dëgjimit kur plaken. Humbja e lehtë e dëgjimit është e vështirë të vlerësohet tek qentë. Humbja e dëgjimit është shpesh e rëndë përpara se pronari të bëhet i vetëdijshëm për problemin. Shenja e parë e vënë re mund të duket si agresion. Në realitet, mund të ndodhte që qeni nuk ishte në dijeni të afrimit të një personi, u tremb kur u prek dhe reagoi instinktivisht. Pronarët gjithashtu raportojnë se qeni nuk po u bindet urdhrave (qeni nuk dëgjon më). Humbja e dëgjimit zakonisht nuk mund të rikthehet, por disa ndryshime në mënyrën se si ndërveproni me qenin tuaj mund të ndihmojnë në pakësimin e efekteve. Një nga arsyet për të mësuar sinjalet e dorës për komanda të ndryshme kur janë të rinj është se këto sinjale me dorë janë shumë të dobishme nëse qeni zhvillon humbje dëgjimi. Përdorimi i dritave për të sinjalizuar qentë (për shembull, ndezja e dritës së oborrit të shtëpisë kur dëshironiqeni hyn në shtëpi) mund të jetë i dobishëm. Qentë me humbje të dëgjimit mund të ndiejnë ende dridhjen, kështu që duartrokitja ose goditja e dyshemesë mund ta paralajmërojë qenin se po përpiqeni të komunikoni me të.

Ndryshimet e syve dhe humbja e shikimit

Shumë qen zhvillojnë një sëmundje të syrit të quajtur sklerozë nukleare . Në këtë gjendje, thjerrëza e syrit duket e turbullt, megjithatë, qeni zakonisht mund të shohë mirë. Shumë pronarë mendojnë se qeni i tyre ka katarakte (të cilat ndikojnë në shikim) kur qeni në të vërtetë ka sklerozë bërthamore. Kataraktet janë të zakonshme tek qentë e moshuar të racave të caktuara, siç është glaukoma. Çdo ndryshim i papritur në shikim ose në pamjen e syve mund të sinjalizojë një situatë emergjente; kontaktoni veterinerin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Ekzaminimet e syve duhet të jenë të rregullta te qentë e moshuar.

Përmbledhje

Qentë e moshuar mund të përjetojnë shumë ndryshime në funksionet e trupit të tyre. Disa qen mund të kenë ndryshime më të dukshme se të tjerët, dhe në disa qen, ndryshimet mund të fillojnë të ndodhin në një moshë më të re. Njohja e ndryshimeve mund t'ju ndihmojë ju dhe qenin tuaj të përshtateni. Ka shumë mënyra se si mund ta ndihmoni qenin tuaj më të vjetër të përshtatet me këto ndryshime.

Do t'ju duhet të monitoroni më nga afër qenin tuaj të moshuar. Mos e hidhni poshtë një ndryshim në aktivitetin ose sjelljen e qenit tuaj duke qenë se "është thjesht pleqëri". Shumë nga ndryshimet mund të jenë gjithashtushenjat e një sëmundjeje më të rëndë. Nëse keni ndonjë dyshim, konsultohuni me veterinerin tuaj dhe sigurohuni që të diskutoni me të çdo shqetësim që keni në lidhje me qenin tuaj të moshuar.

Sidomos nëse një qen i moshuar nuk ha siç duhet, ose ka kushte të caktuara mjekësore, shpesh rekomandohen suplemente. Është e rëndësishme që të ndryshoni ushqimin e qenit tuaj në një ushqim për qentë e moshuardhe të ndiqni rekomandimet e sasisë së paketës.

Ashtu si me njerëzit, qentë e moshuar mund të fillojnë të shfaqin qime gri, gjë që ndodh më së shpeshti në surrat dhe rreth syve. Shtresa mund të bëhet më e hollë dhe e zbehtë, megjithatë kjo mund të jetë gjithashtu një shenjë e sëmundjes ose mungesës së ushqimit. Suplementet e acideve yndyrore mund të ndihmojnë në rikthimin e një pjese të shkëlqimit të palltos. Nëse veshja e një qeni të moshuar ndryshon ndjeshëm, qeni duhet të ekzaminohet nga një veteriner. Qentë e moshuar mund të kenë nevojë të rregullohen më shpesh, duke i kushtuar vëmendje të veçantë zonës anale. Kujdesi për rregullimin është një mënyrë e shkëlqyer për ju që të kaloni pak kohë cilësore me qenin tuaj më të vjetër. Atij do t'i pëlqejë vëmendja.

Lëkura e qenit të vjetër mund të bëhet më e hollë dhe për këtë arsye më e ekspozuar ndaj dëmtimit. Disa qen të moshuar zhvillojnë rritje të shumta beninje të lëkurës, të cilat zakonisht nuk hiqen lehtësisht nëse nuk traumatizohen. Mund të ndodhin edhe rritje kanceroze të lëkurës. Lëkura e thatë mund të jetë problem për qentë e moshuar, dhe përsëri, suplementet e acideve yndyrore mund të jenë problemi dobishëm.

Shiko gjithashtu: Dallimet midis qen qimedredhur dhe Schnauzer

Kalluset

Është e zakonshme që qentë e moshuar të racave të mëdha të zhvillojnë kallo në bërrylat e tyre. Një nga arsyet për këtë është tendenca e qenve të moshuar për të qenë më pak aktivë dhe për të shtrirë më shumë. Sidomos nëse shtrihen në vende të vështira, mund të krijohet nxehtësia. Sigurimi i qenit tuaj me një shtrat, veçanërisht një shtrat ortopedik, mund të ndihmojë në parandalimin e kallove.

Thonjtë e brishtë dhe jastëkët e trashë

Sikur shohim ndryshime të veshjes, mund të shohim gjithashtu trashje të jastëkëve të këmbëve dhe ndryshime thonjve tek qentë e moshuar. Ata kanë tendencë të bëhen të brishtë. Duhet pasur kujdes në prerjen e thonjve të qenve të moshuar, dhe ata mund të kenë nevojë të priten më shpesh, pasi qentë e moshuar joaktivë kanë më pak gjasa të dëmtojnë thonjtë e tyre përmes aktivitetit.

Lëvizshmëria dhe artriti

Artriti është një dukuri e zakonshme tek qentë e moshuar, veçanërisht qentë e racave të mëdha dhe racat që kanë tendencë të kenë sëmundje të diskut ndërvertebral (IV), si Dachshunds dhe Bassets. Qentë me probleme të kyçeve më herët në jetën e tyre gjithashtu kanë një tendencë për të zhvilluar artrit ndërsa rriten. Ashtu si te njerëzit, artriti tek qentë mund të shkaktojë vetëm ngurtësi të lehtë, ose mund të bëhet dobësues. Qentë mund të kenë vështirësi të ngjiten dhe të zbresin shkallët, duke u hedhur në makinëetj.

Kondroitina dhe Glukozamina mund të jenë të dobishme për kyçe të shëndetshme. Disa qetësues kundër dhimbjeve si aspirina dhe Rimadyl rekomandohen shpesh për qentë me artrit. (Mos i jepni maces suaj asnjë lloj qetësues dhimbjeje, përveç nëse ju përshkruhet nga veterineri.) Ashtu si me muskujt e njerëzve (nëse nuk i përdorni, ju i humbni), qentë e moshuar që janë joaktivë do të humbasin masën muskulore dhe tonin. Kjo mund t'ua bëjë më të vështirë lëvizjen, kështu që ata lëvizin më pak, etj., dhe fillon një rreth vicioz. Ushtrimi për një qen të moshuar është i rëndësishëm për shëndetin e muskujve, si dhe për zemrën, sistemin tretës dhe qëndrimin. Rutinat e ushtrimeve mund të përshtaten sipas aftësive të qenit. Noti dhe disa shëtitje të shkurtra në ditë mund të ndihmojnë në ruajtjen dhe forcimin e muskujve të qenit tuaj. Rampat, ushqyesit e ngritur dhe shtretërit ortopedikë mund të ndihmojnë një qen që ka ulje të lëvizshmërisë ose dhimbje gjatë lëvizjes.

Sëmundjet dentare

Sëmundja e dhëmbëve është ndryshimi më i zakonshëm që shohim te qentë e moshuar. Studimet tregojnë se edhe në moshën tre vjeçare, 80% e qenve shfaqin shenja të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve . Kujdesi rutinë dentar, duke përfshirë pastrimin e dhëmbëve, mund të ndihmojë në mbajtjen e sëmundjes dentare në minimum. Qentë që nuk kanë marrë kujdesin e duhur dentar mund të zhvillojnë sëmundje dentare.në mënyrë të konsiderueshme ndërsa plaken dhe mund të zhvillojnë komplikime kërcënuese për jetën si tartar . Një program i kujdesit dentar duhet të përbëhet nga larja, ekzaminimet e rregullta dentare dhe pastrimi profesional kur është e nevojshme.

Ulja e lëvizshmërisë gastrointestinale ( kapsllëku )

Me moshën e qenve, lëvizja e ushqimi përmes traktit tuaj të tretjes ngadalësohet. Kjo mund të rezultojë në kapsllëk. Kapsllëku është më i zakonshëm te qentë që mund të përjetojnë dhimbje gjatë defekimit, të tilla si ata me displazi të ijeve ose sëmundje të gjëndrës anale. Mosaktiviteti gjithashtu mund të kontribuojë në kapsllëk. Kapsllëku mund të jetë gjithashtu një shenjë e disa kushteve serioze të sëmundjes dhe një qen që përjeton kapsllëk duhet të vlerësohet nga një veteriner. Mund të përshkruhen laksativë ose dieta që përmbajnë fibra të shtuara. Është e rëndësishme që qeni të pijë shumë ujë. Disa qen të moshuar mund të jenë gjithashtu më të prirur ndaj problemeve me stomakun.

Zvogëlimi i aftësisë për të luftuar sëmundjet

Me kalimin e moshës së qenit, sistemi imunitar nuk funksionon aq efektivisht, kështu që qeni i moshuar ka më shumë gjasa të zhvillojë sëmundje infektive, dhe infeksioni në një qen të moshuar është zakonisht më serioz se një i ngjashëm në një qen më të ri. Është e rëndësishme që qeni juaj të ketë gjithmonë vaksinime të përditësuara. Shikoni vaksinat këtu

Shiko gjithashtu: 5 gjërat që qentë mund t'i kuptojnë para se të ndodhin

Zvogëlimi i funksionit kardiak

Me moshën, zemra e një qeni humbet njëfarë efikasiteti dhe nuk mund të pompojë aq shumë gjak në një periudhë të caktuar kohe. Valvulat e zemrës humbin një pjesë të elasticitetit të tyre dhe gjithashtu kontribuojnë në pompimin më pak efikas. Valvula më e mundshme për të ndryshuar është valvula mitrale, veçanërisht në racat e vogla. Disa nga këto ndryshime të zemrës janë të pritshme, megjithatë ndryshimet më të rënda mund të ndodhin veçanërisht te qentë që kishin probleme të vogla të zemrës kur ishin të rinj. Testet diagnostike si radiografitë (rrezet x), elektrokardiogrami (EKG) dhe ekokardiogrami mund të përdoren për të diagnostikuar sëmundjet e zemrës. Janë të disponueshme medikamente të ndryshme, në varësi të llojit dhe ashpërsisë së sëmundjes.

Zvogëlimi i kapacitetit të mushkërive

Mushkëritë gjithashtu humbasin elasticitetin e tyre gjatë procesit të plakjes dhe aftësinë e mushkërive për të oksigjenuar gjaku mund të pakësohet. Qentë e moshuar mund të jenë më të prirur ndaj infeksioneve të frymëmarrjes dhe mund të lodhen më lehtë. Mos harroni se qeni juaj mbi 7 vjeç është si një i moshuar, i cili lodhet lehtë dhe ka një trup të brishtë.

Zvogëlimi i funksionit të veshkave

Me moshën e kafshëve shtëpiake, rritet rreziku i sëmundjes së veshkave. . Kjo mund të jetë për shkak të ndryshimeve në vetë veshkën oseato vijnë nga mosfunksionimi i organeve të tjera si zemra, e cila, nëse nuk funksionon siç duhet, do të ulë rrjedhjen e gjakut në veshka. Funksioni i veshkave mund të matet përmes testeve kimike të gjakut dhe një analize të urinës. Këto teste mund të identifikojnë një problem të veshkave shumë kohë përpara se të ketë ndonjë shenjë fizike të sëmundjes. Shenja më e shpeshtë e sëmundjes së veshkave që vërehet fillimisht nga një pronar do të ishte rritja e konsumit të ujit dhe urinës, por kjo zakonisht nuk ndodh derisa të humbasë rreth 70% e funksionit të veshkave.

Nëse veshkat dështojnë janë duke funksionuar normalisht, dieta dhe doza e barnave dhe anestezive të ndryshme mund të duhet të ndryshohet për të ndihmuar trupin të heqë qafe produktet e prishjes. Rekomandohen testet paraanestetike të gjakut për të identifikuar çdo problem të mundshëm të veshkave përpara se të jepet anestezi.

Mospërmbajtja urinare dhe humbja e stërvitjes

Mospërmbajtja urinare është rrjedhje e pavullnetshme ose e pakontrollueshme e urinës nga fshikëza. Në qentë e moshuar, veçanërisht femrat e sterilizuara, sasi të vogla të urinës mund të rrjedhin nga uretra ndërsa qeni është duke pushuar ose duke fjetur. Trajtimi i inkontinencës zakonisht nuk është i vështirë. Zakonisht përdoren fenilpropanolamina (PPA) dhe estrogjenet, si dietilstilbestroli.

Disa qen të moshuar që janë trajnuar prej vitesh,mund të fillojë të ketë "aksidente". Ashtu si me problemet e tjera të sjelljes tek qentë e moshuar, mund të ketë një sërë shkaqesh për këtë ndryshim në sjellje. Çdo qen i moshuar që shfaq këtë problem duhet të ekzaminohet nga një veteriner dhe pronari duhet të jetë në gjendje të japë një histori të detajuar të ngjyrës dhe sasisë së urinës (ose jashtëqitjes) të kaluar, sa shpesh qeni duhet të eliminojë, ndryshimet në të ngrënë ose pirja, qëndrimi i qenit dhe nëse "aksidentet" ndodhin vetëm kur pronari mungon.

Prostata e zmadhuar

Kur një qen mashkull i pasterizuar arrin moshën 8 vjeç, ai ka një 80% më shumë mundësi për të zhvilluar sëmundje të prostatës , por rrallë është kancerogjene. Në shumicën e rasteve, prostata thjesht zmadhohet. Një prostatë e zmadhuar, megjithatë, mund të shkaktojë probleme me urinimin ose jashtëqitjen. Qentë meshkuj të moshuar, veçanërisht ata që nuk janë të sterilizuar, duhet të kontrollojnë prostatën e tyre si pjesë e ekzaminimit të rregullt fizik. Rreziku i sëmundjes së prostatës mund të reduktohet shumë nëse qeni kastrohet.

Zvogëlimi i funksionit të mëlçisë

Megjithëse mëlçia ka një mënyrë të mahnitshme dhe unike për të rigjeneruar veten kur lëndohet, mëlçia është si çdo organ tjetër në trup. Aftësia e tij për të detoksifikuar gjakun dhe për të prodhuar enzima dhe proteina të shumta zvogëlohet gradualisht me kalimin e moshës.

NdonjëherëEnzimat e mëlçisë mund të rriten në një kafshë në dukje normale. Nga ana tjetër, disa kafshë me sëmundje të mëlçisë kanë nivele normale të enzimave të mëlçisë që qarkullojnë në gjak. Kjo e bën shumë të vështirë interpretimin e këtyre testeve. Meqenëse mëlçia metabolizon shumë ilaçe dhe anestetikë, doza e këtyre barnave duhet të ulet nëse mëlçia nuk funksionon siç duhet. Testet e gjakut rekomandohen gjithashtu për të identifikuar ndonjë problem të mundshëm të mëlçisë.

Ndryshimet në funksionin e gjëndrave

Disa gjëndra kanë tendencë të prodhojnë më pak hormone me kalimin e moshës dhe gjëndrat e tjera mund të prodhojnë më shumë, si për shembull në sëmundjet nga Cushing . Problemet hormonale janë një çrregullim i zakonshëm në shumë qen të moshuar. Golden Retriever, për shembull, ka një rrezik shumë më të lartë për të zhvilluar hipotiroidizëm. Analizat e gjakut ndihmojnë në diagnostikimin e këtyre sëmundjeve dhe shumë prej tyre mund të trajtohen me ilaçe.

Ndryshimet në gjëndrat e qumështit

Kurthat mund të zhvillojnë një ngurtësim të gjëndrave të qumështit, për shkak të infiltrimit të indeve fibroze. Kanceri i gjirit tek qentë është po aq i zakonshëm sa tek njerëzit. Kanceri i gjirit është tumori më i zakonshëm tek kurve, dhe gjithashtu malinjiteti më i zakonshëm. Qentë femra më të vjetra duhet të kontrollojnë gjëndrat e tyre të qumështit si pjesë e ekzaminimit të rregullt fizik. Kjo është një arsye më shumë pse ne tregojmë kastrimin. Shikoni
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.