Strabizmi: qen me sy të kryqëzuar - Gjithçka për Qentë

Strabizmi: qen me sy të kryqëzuar - Gjithçka për Qentë
Ruben Taylor

Termi strabizëm përdoret për të përshkruar një pozicion ose drejtim jonormal të syve. Normalisht, sytë lëvizin anash dhe lart e poshtë nën ndikimin e muskujve të vegjël që lidhen drejtpërdrejt me kokërdhokun e syrit. Herë pas here një muskul mund të bëhet më i fortë se muskuli i pozicionuar në anën e kundërt. Kjo bën që sytë të drejtohen në pozicione të ndryshme. Njëri ose të dy sytë mund të preken nga kjo gjendje. Nëse sytë konvergojnë drejt hundës (ose "nga brenda"), kjo gjendje quhet "strabizëm konvergjent". Kjo gjendje është shumë e zakonshme tek macet siamez. Nëse sytë drejtohen "nga jashtë", quhet strabizëm divergjent. Kjo gjendje është e zakonshme dhe e trashëguar në Boston Terriers, disa Pugs dhe Bulldog Francez.

Strabizmi mund të ndodhë për shkak të një dëmtimi të një nervi në sistemin muskulor përgjegjës për lëvizjen e syve. Gjithashtu, mund të jetë një simptomë e një çrregullimi në sistemin vestibular të qenit. Ky sistem është pjesë e aparatit të dëgjimit dhe është ai që ndihmon qenin (dhe ne) të ruajmë ekuilibrin. Një problem me këtë aparat e bën qenin të ndihet sikur po rrotullohet vazhdimisht dhe sytë përpiqen të përshtaten me këtë lëvizje.

Shiko gjithashtu: A mund ta lëmë qenin të lëpijë gojën tonë?

Nëse është një gjendje e trashëguar nga prindërit, nuk rekomandohet trajtim, pasi që konsiderohet një problem estetik dhe nuk ndikon shumë në cilësinë e jetës së pacientit.kafshë. Megjithatë, në këtë rast, nuk rekomandohet të lejohet që qeni të rritet, pasi kjo gjendje ka një shans të lartë të shfaqet tek këlyshët.

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Shetland Shepherd (Sheltie).

Për kafshët që vuajnë nga strabizmi për shkak të sëmundjeve ose dëmtimeve të nervave të sytë, shkaku i problemit duhet gjetur dhe trajtuar në përputhje me rrethanat. Ndonjëherë anti-inflamatorët mund të ndihmojnë.
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.