Qentë e moshuar: ndryshimet e sjelljes

Qentë e moshuar: ndryshimet e sjelljes
Ruben Taylor

Këlyshët kanë problemet e tyre të sjelljes dhe qentë e moshuar kanë të tyret. Për qentë e moshuar, në shumë raste, nuk është se nuk i kuptojnë 'rregullat', por që për shumë arsye mund të mos jenë në gjendje t'i zbatojnë ato. Një qen konsiderohet mesatarisht i vjetër nga mosha 7 vjeçare .

Shiko gjithashtu: Alarmi për mashtrimet e dhurimit të qenve të racës

Ankthi i ndarjes

Ankthi i ndarjes është një nga problemet më të zakonshme të sjelljes tek qentë e moshuar. Një qen që ka ankthin e ndarjes do të bëhet shumë i shqetësuar kur të ndjejë se pronari i tij është gati të largohet. Kur pronari e lë qenin shpesh, qeni bëhet shkatërrues, mund të urinojë ose të defekojë dhe mund të pështyjë shumë. Një qen me ankth ndarjeje është shpesh i gëzuar kur pronari i tij kthehet.

Qentë më të vjetër mund të kenë një aftësi të zvogëluar për të trajtuar ndryshimet në rutinë. Humbja e shikimit ose e dëgjimit mund t'i bëjë ata më të shqetësuar në përgjithësi, por veçanërisht kur janë të ndarë nga pronari i tyre. Ndryshimet neurologjike mund të kufizojnë gjithashtu aftësinë e një qeni të moshuar për t'u përshtatur me ndryshimet.

Disa nga konsideratat kryesore në trajtimin e ankthit të ndarjes janë:

Mos bëni një punë të madhe për largimin ose kthimin në shtëpi si kjo thjesht përforcon sjelljen.

Mësojeni qenin tuaj të relaksohet. Nëse qeni juaj mund të mësojë të pushojë në një "qëndrim" për një kohë të gjatëparazitëve të jashtëm, Anipryl nuk duhet dhënë. Nëse mendoni se qeni juaj mund të ketë CCD, bisedoni me veterinerin tuaj.

Përshtatja me kafshët shtëpiake të reja në shtëpi

Meqenëse qentë e moshuar nuk e përballojnë mirë stresin, merrni një qenush të ri kur të keni një qen i moshuar që shfaq shenja plakjeje mund të mos jetë ideja më e mirë. Është më mirë të merrni një qenush të ri kur qeni më i madh është ende i lëvizshëm (mund të qëndrojë larg qenushit), relativisht pa dhimbje, nuk ka mosfunksionim kognitiv dhe ka dëgjim dhe shikim të mirë.

Shiko gjithashtu: Kujdes nga qentë që lajnë në dyqanet e kafshëve shtëpiake

Përmbledhje

Shumë nga ndryshimet e sjelljes që shohim te qentë e moshuar mund të jenë për shkak të kushteve mjekësore. Nëse sjellja e qenit tuaj po ndryshon, kontrolloni qenin tuaj nga një veteriner. Qeni juaj i moshuar stresohet më lehtë, prandaj përpiquni të reduktoni stresin duke bërë ndryshimet e nevojshme rutinë gradualisht dhe duke ulur ekspozimin e qenit tuaj ndaj faktorëve stresues. Me durim, mirëkuptim dhe trajtime të rekomanduara nga veterineri juaj, ju mund të ndihmoni që qeni juaj t'i bëjë vitet më të vjetra kohë cilësore për ju dhe atë.

Në periudhat kur jeni atje, ai do të ketë më shumë gjasa të mësojë të relaksohet ndërsa jeni larg.

Ndryshoni sinjalet tuaja për largimin tuaj. Shumë qen e dinë që sapo bie alarmi se është ditë pune dhe ju jeni larguar. Ata fillojnë të shqetësohen sapo dëgjojnë alarmin. Ne duhet të ndryshojmë rutinën tonë në mënyrë që qeni të mos e dijë se do të largohet. Për shembull, merrni çelësat e makinës tuaj dhe uluni në divan të shtunën, ngrihuni dhe vishuni sikur do të shkoni në punë, por qëndroni në shtëpi.

Filloni me lojëra shumë shkurt. Përcaktoni se sa kohë mund ta lini qenin tuaj para se të bëhet i shqetësuar. Mund të jetë vetëm 10 sekonda, kështu që filloni atje. Lëreni për 5 sekonda, kthehuni dhe nëse qeni qëndroi i qetë, shpërblejeni. Rritni gradualisht kohën kur jeni larguar, duke u kthyer gjithmonë përpara se qeni të bëhet në ankth dhe duke e shpërblyer atë për qetësinë. Kjo mund të marrë javë deri në muaj, por durimi është çelësi.

Lidheni largimin tuaj me diçka të mirë. Kur dilni jashtë, jepini qenit tuaj një lodër të zbrazët, të tillë si një lodër që bën zhurmë kur kafshon. Kjo mund të të heqë mendjen nga largimi. Ankthi tenton të ushqehet në vetvete, kështu që nëse ne mund të parandalojmë shfaqjen e ankthit kur largoheni, qeni mund të qëndrojë i qetë pasi të largoheni. Sigurohuni që ambienti i qenit tuaj të jetë i rehatshëm: temperatura e duhur, një shtrat i butë, rrezet e diellit, amuzikë "e lehtë për t'u dëgjuar". Disa qen do të jenë më të relaksuar nëse mund të shohin botën e jashtme, të tjerët mund të bëhen më të shqetësuar. Po kështu, disa qen të moshuar janë më të shqetësuar kur lihen jashtë dhe janë më të qetë kur janë brenda. Është shumë e rëndësishme të përcaktoni se çfarë është më e mira për qenushin tuaj.

Nëse do të jeni larg për periudha të gjata gjatë ditës, mund të mendoni që dikush të hyjë gjatë ditës për ta lënë qenushin tuaj në oborr dhe bëjini pak stërvitje. Qentë e moshuar, veçanërisht, mund të kenë nevojë të dalin jashtë më shpesh për të urinuar dhe defekuar. Duke u dhënë atyre këtë mundësi mund të ulë ankthin e tyre.

Shumë qen ndihen të sigurt në një arkë dhe të qenit në një arkë do të ndihmojë në uljen e shkatërrimit të tyre. Kjo do ta bëjë më të sigurt për ta dhe shtëpinë tuaj.

Përdor një qasje ekipore. Medikamentet kundër ankthit si Clomicalm shpesh nevojiten për të thyer ciklin e ankthit të ndarjes. Vetëm mjekimi nuk do ta zgjidhë problemin. Punoni me veterinerin tuaj dhe bihevioristin e kafshëve për të zhvilluar një plan që do të funksionojë më së miri për ju dhe qenin tuaj.

Lexo më shumë rreth ankthit ndaj ndarjes këtu.

Agresiviteti

Qentë e moshuar mund të bëhen agresive për disa arsye. Agresioni mund të jetë rezultat i një problemimjekësore, të tilla si diçka që shkakton dhimbje (artriti ose sëmundje dentare), humbje e shikimit ose dëgjimit që rezulton në befasimin e lehtë të qenit, mungesë lëvizshmërie në mënyrë që qeni të mos tërhiqet nga stimuli irritues (p.sh., një qenush i neveritshëm), ose sëmundje që kanë efekte të drejtpërdrejta në sistemin nervor, të tilla si mosfunksionimi kognitiv (shih më poshtë). Ndryshimet në lëvizje, një anëtar i ri i familjes ose një kafshë e re mund ta bëjnë një qen më të vjetër më nervoz dhe më shumë gjasa të jetë agresiv. Në një familje me shumë qen, një qen i moshuar, i cili ishte qeni "dominant" në të kaluarën, mund ta shohë autoritetin e tij të sfiduar nga qentë më të rinj të familjes.

Kur të përcaktohet se cilët faktorë mund të kontribuojnë në agresion është se këta faktorë mund të jenë eliminohet ose zvogëlohet. Trajtimi i kushteve mjekësore që kontribuojnë në agresion është kritik. Shikoni qenin për shenja stresi (gulçim i shtuar) dhe largojeni qenin nga situata stresuese që mund të shkaktojë agresion. Përdorimi i një zinxhiri dhe jakë mbytjeje mund të sigurojë më shumë kontroll mbi një qen më të vjetër, veçanërisht atë që ka dëgjim ose shikim të dëmtuar. Në disa raste, një surrat mund të jetë i nevojshëm për të garantuar sigurinë e anëtarëve të familjes njerëzore dhe jo-njerëzore. Medikamentet mund të jenë të dobishme në reduktimin e agresionit që mund të jetë për shkak tëfrikë dhe ankth. Ashtu si me ankthin e ndarjes të diskutuar më sipër, vetëm mjekimi nuk do ta zgjidhë problemin. Punoni me veterinerin tuaj dhe bihevioristin e kafshëve për të zhvilluar një plan që do të funksionojë më së miri për ju dhe qenin tuaj.

Rrëmuja në shtëpi

Disa qen të moshuar që janë trajnuar për vite me radhë, mund të fillojnë të kenë "aksidentet". Ashtu si me problemet e tjera të sjelljes tek qentë e moshuar, mund të ketë një sërë shkaqesh për këtë ndryshim në sjellje. Kushtet mjekësore që rezultojnë në një frekuencë të shtuar të urinimit ose defekimit mund të jenë shkaku themelor për këtë problem sjelljeje. Këto kushte përfshijnë: kolitin, sëmundjet inflamatore të zorrëve, diabetin mellitus, gurët ose infeksionet e fshikëzës, inflamacionin e prostatës, sëmundjen e Cushing-ut dhe sëmundjet e veshkave ose të mëlçisë. Kushtet mjekësore që shkaktojnë dhimbje ose e bëjnë të vështirë për qenin të dalë jashtë për t'i eliminuar gjithashtu mund të kontribuojnë në problemin. Këto kushte përfshijnë artritin, sëmundjen e qeskës anale, humbjen e shikimit dhe në disa forma kolitin. Trajtimi i këtyre kushteve mjekësore mund të ndihmojë në zgjidhjen e këtij problemi të sjelljes. Disa kushte mjekësore mund të rezultojnë në një humbje të kontrollit mbi funksionin e fshikëzës dhe zorrëve dhe përfshijnë mosmbajtjen e hormoneve të përgjegjshme, sëmundjen e prostatës dhe mosfunksionimin kognitiv. siç u diskutuamë parë, ankthi i ndarjes mund të rezultojë në jashtëqitje dhe urinim kur qeni është larg pronarit të tij.

Çdo qen i moshuar me probleme me rrëmujën ose ndotjen në shtëpi duhet të ekzaminohet nga një veteriner dhe pronari duhet të në gjendje të japë një histori të detajuar të ngjyrës dhe sasisë së urinës (ose feçeve), sa shpesh duhet të eliminojë qeni, ndryshimet në zakonet e të ngrënit ose të pirit, qëndrimin e qenit gjatë eliminimit dhe nëse "aksidentet" ato ndodhin vetëm kur pronari mungon.

Kushtet mjekësore që kontribuojnë në një problem të shtëpisë së pistë duhet të trajtohen siç duhet. Nëse përfshihet artriti ose lëvizjet e dhimbshme, një pronar mund të dëshirojë të ndërtojë një rampë nga jashtë, në mënyrë që qeni të mos manovrojë në shkallë. Dyshemetë e lëmuara duhet të mbulohen me dyshekë që nuk rrëshqasin ose materiale të tjera. Zonat e shtëpisë ku qeni ka urinuar ose defekuar duhet të pastrohen me një pastrues enzimash. Për qentë që duhet të urinojnë ose defekojnë shpesh, pronarët mund të kenë nevojë të ndryshojnë orarin e tyre ose të gjejnë një kujdestar për kafshët shtëpiake që mund ta nxjerrë qenin jashtë në intervale të përshtatshme. Ushqimi i një qeni mund të kontribuojë në vështirësinë e jashtëqitjes dhe duhet të bëhen përpjekje për të përcaktuar nëse kjo mund të jetë një arsye për ndotjen e shtëpisë. Gjendje të tjera mjekësore, si diabeti mellitus,Gurët në fshikëz, ose mospërmbajtja hormonale duhet të trajtohen si të tilla.

Fobia e zhurmës

Disa qen të moshuar bëhen tepër të ndjeshëm ndaj zhurmës. Dikush do të mendonte se do të ndodhte e kundërta, pasi shumë qen të moshuar do të kenë njëfarë humbje dëgjimi. Mosfunksionimi kognitiv, palëvizshmëria që rezulton në paaftësinë e qenit për t'u larguar nga burimi i zhurmës dhe aftësia e zvogëluar e një qeni të moshuar për të menaxhuar stresin mund të jenë faktorë që kontribuojnë në fobinë e zhurmës.

Është e rëndësishme të identifikohen se cilat zhurma qeni mund të ketë frikë. Mund të ndodhë që ne mund të dëgjojmë zhurma të tilla si stuhi, por mbani mend se një qen mund të dëgjojë frekuenca që njerëzit nuk munden, qeni mund të ketë frikë nga një tingull që ne nuk mund ta dëgjojmë. Për këtë arsye, përpiquni gjithashtu të lidhni sjelljen e qenit me dukuri të tjera në mjedis (për shembull, një bilbil treni, i cili mund të prodhojë disa tinguj me frekuencë të lartë).

Trajtimi i fobive të zhurmës mund të përfshijë ilaçe, trajnimi desensibilizues dhe i kushtëzuar. Për shembull, nëse tingulli identifikohet, mund të luani një regjistrim të zërit në një nivel volumi shumë të ulët dhe ta shpërbleni qenin nëse nuk shfaqet frika. Gradualisht (gjatë ditëve ose javëve), vëllimi mund të rritet dhe të jepen shpërblime në përputhje me rrethanat.

Rritja e vokalizimit

Stresi tek një qen më i vjetëre vjetra mund të përkthehet në rritje të lehjes, rënkimit ose ulërimës. Kjo mund të ndodhë gjatë ankthit të ndarjes, si një mjet për të tërhequr vëmendjen (nëse qeni nuk mund të vijë tek ju për shkak të uljes së lëvizshmërisë, ai mund t'ju kërkojë të vini tek ai), ose për shkak të mosfunksionimit. dëmtim kognitiv.

Shkaku i rritjes së vokalizimit duhet të identifikohet, nëse është e mundur, dhe të administrohen medikamente, nëse është e përshtatshme. Nëse qeni po vokalizon për të marrë vëmendjen, ai duhet të injorohet. Mund të jetë gjithashtu e dobishme përdorimi i "korrigjimit në distancë", si p.sh. hedhja e një kanaçeje me disa monedha ose gurë drejt qenit (jo te qeni), e cila mund ta trembë qenin dhe ta ndalojë atë të zërë. Ai nuk duhet t'ju shoqërojë me korrigjim ose mund të rrisë vokalizimin e tij vetëm për të tërhequr vëmendjen tuaj. Nëse vokalizimi i shtuar është sjellje që kërkon vëmendje, rishikoni sasinë dhe llojin e vëmendjes që po i kushtoni qenit. Ndoshta ju duhet të lini pak kohë për veten dhe qenin tuaj (sipas kushteve tuaja).

Shqetësimi i natës: ndryshime në modelet e gjumit.

Disa qen të moshuar mund të bëhen të shqetësuar gjatë natës dhe të qëndrojnë zgjuar, duke ecur me ritëm në shtëpi ose duke bërë zë. Dhimbja, nevoja për të urinuar ose defekuar më shpesh, humbja e shikimit ose dëgjimit, ndryshimet në oreks dhe kushtet neurologjike mund të kontribuojnë në këtë sjellje.

Gjithçkagjendja mjekësore që kontribuon në këtë problem sjelljeje duhet të trajtohet. Përsëri, arnimet në distancë mund të jenë të dobishme, ose mund të jetë e nevojshme ta kufizoni qenin në një vend larg dhomave të gjumit gjatë natës.

• Qeni mund të humbasë në oborrin e tij ose të bllokohet në qoshe ose prapa mobiljeve.

• Përgjumje dhe të qenit zgjuar gjatë gjithë natës ose një ndryshim në modelet e gjumit.

• Humbja e aftësive të stërvitjes.

• Një qen i trajnuar më parë mund të mos kujtohet dhe mund të urinojë ose të defekojë aty ku normalisht nuk do.

• Niveli i ulur i aktivitetit.

• Humbja e vëmendjes ose shikimi në hapësirë.

• Mosnjohja e miqve ose e familjes.

Kur faktorë të tjerë përjashtohen (nëse ulja e aktivitetit është për shkak të një gjendjeje të avancuar të artritit, për shembull, ose mungesës së vëmendjes tuaj për shkak të shikimit ose humbjes së dëgjimit), dhe veterineri juaj ka përcaktuar që qeni juaj ka CCD, trajtimi për këtë gjendje mund të jetë i këshillueshëm. Një ilaç i quajtur selegiline ose L-Deprenyl, (emri i markës Anipryl), megjithëse nuk është një kurë, është treguar se lehtëson disa nga simptomat e CCD. Nëse qeni përgjigjet, ai do të duhet të trajtohet çdo ditë për pjesën tjetër të jetës së tij. Si me të gjitha medikamentet, ka efekte anësore dhe qenve me kushte të caktuara nuk duhet t'u jepet Anipryl. Për shembull, nëse qeni juaj është në Mitaban për të
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.