Krimbi i zemrës (krimbi i zemrës)

Krimbi i zemrës (krimbi i zemrës)
Ruben Taylor

Sëmundja e krimbit të zemrës u identifikua për herë të parë në Shtetet e Bashkuara në 1847 dhe u shfaq më shpesh në bregun juglindor të Shteteve të Bashkuara. Vitet e fundit krimbi i zemrës e është gjetur në të 50 shtetet e Shteteve të Bashkuara. Vala e kafshëve të infektuara që mund të shërbejnë si burim infeksioni për kafshët e tjera ka të ngjarë të jetë një faktor i rëndësishëm kontribues në përhapjen e sëmundjes së krimbit të zemrës në të gjithë Amerikën e Veriut. Numri aktual i qenve dhe maceve të infektuara në Shtetet e Bashkuara është ende i panjohur.

Çfarë është sëmundja e krimbit të zemrës?

Krimbi Dirofilaria Immitis i përket të njëjtës klasë si krimbat e rrumbullakët. Madje, ato duken edhe si krimba të rrumbullakët, por këtu përfundon ngjashmëria. Dirofilaria immitis e kalon jetën e saj të rritur në anën e djathtë të zemrës dhe në enët e mëdha të gjakut që lidhin zemrën dhe mushkëritë.

Krimbat gjenden te qentë, macet dhe ferret. Ato gjenden gjithashtu te kafshët e egra si luanët e detit të Kalifornisë, dhelprat dhe ujqërit. Ato rrallë gjenden te njerëzit.

Si e marrin qentë Krimbi i zemrës?

Krimbat e rritur që qëndrojnë në zemër kanë larva të vogla që quhen mikrofilarie dhe jetojnë në qarkullimin e gjakut. Këto mikrofilarie hyjnë te mushkonjat kur thithin gjak nga një kafshë e infektuar. Në 2 deri në 3 javë mikrofilaria bëhet më e madhe brendanga mushkonja dhe migron në gojën e saj.

Kur mushkonja kafshon një kafshë tjetër, larvat hyjnë në lëkurën e saj. Larvat rriten dhe për rreth tre muaj përfundojnë migrimin e tyre në zemër, ku bëhen të rritur, duke arritur një gjatësi deri në 35 centimetra. Periudha ndërmjet pickimit të kafshës nga një mushkonjë e infektuar, derisa krimbat të rriten, çiftëzohen dhe vendosin vezët e tyre është rreth 6 deri në 7 muaj te qentë dhe 8 muaj te macet. (Mos harroni – është e rëndësishme që diagnoza të bëhet siç duhet.)

Qentë e infektuar rëndë mund të kenë deri në qindra krimba në zemrat dhe enët e tyre të gjakut. Krimbat e rritur te qentë zakonisht jetojnë 5 deri në 7 vjet. 30 deri në 80% e qenve të infektuar kanë mikrofilarie dhe mikrofilariet mund të jetojnë deri në 2 vjet. Microfilariae nuk mund të piqen në krimba të rritur nëse nuk kalojnë nëpër një mushkonjë. Ka mbi 60 lloje të ndryshme mushkonjash që mund të transmetojnë krimbat e zemrës.

Shiko gjithashtu: Si ta ndaloni qenin tuaj të leh brenda

A mund të vrasin krimbat e zemrës?

Tek qentë, krimbat e rritur mund të pengojnë enët e mëdha të gjakut që lidhin zemrën me mushkëritë. Krimbat gjithashtu mund të futen në enët më të vogla në mushkëri dhe t'i bllokojnë ato. Në rastet më të rënda, të quajtura "sindroma kavalale", krimbat mbushin barkushen e djathtë të zemrës.

Simptomat dhe diagnoza e krimbit të zemrës

Shumica e qenve me krimb të zemrës nuk shfaqin asnjë shenjë sëmundjeje. Disa qen mund të shfaqenulje e oreksit, humbje peshe dhe pagjumësi. Shpesh, shenja e parë e sëmundjes është kolla. Kafshët me shumë krimba fillojnë të tregojnë mungesë rezistence gjatë ushtrimeve. Disa grumbullojnë lëngje në bark (ascit), gjë që i bën ata të duken me bark. Në ato pak situata ku kafshët kanë shumë krimba të rritur, ato mund të vdesin nga dështimi i papritur i zemrës.

Bëhen analiza gjaku për të identifikuar qentë e infektuar me D. immitis. Për shkak se testet nuk janë gjithmonë të sakta, është e nevojshme të interpretohen rezultatet e tyre në lidhje me historinë dhe simptomat e kafshës. Rrezet X (rrezet X) dhe ultrasonografia (ekokardiografia) bëhen shpesh për të parë ndryshimet tipike në zemër dhe mushkëri të shkaktuara nga D. immitis, dhe në këtë mënyrë për të përcaktuar ashpërsinë e infeksionit. Ndryshimet përfshijnë zgjerimin e arteries pulmonare dhe ventrikulit të djathtë. Disa lloje të qelizave (eozinofile) mund të rriten në sekrecionet e gjakut ose të mushkërive. Këto rezultate shtesë mund të ndihmojnë në mbështetjen e diagnozës.

Ka disa teste gjaku që përdoren për të zbuluar infeksionin e krimbit të zemrës. Në vitet 1960, përpara se të ishin në dispozicion teste më të sofistikuara, testet për të zbuluar sëmundjen e krimbit të zemrës përfshinin kërkimin e krimbit në një pikë gjaku në një rrëshqitje mikroskopi. Një test pak më i mirë, testi Knott,u zhvillua për të përqendruar mikrofilarinë nga një pjesë më e madhe e gjakut përmes centrifugimit të saj. Kjo u dha veterinerëve një shans më të mirë për të gjetur mikrofilarie.

Më vonë, testet e filtrit u bënë të disponueshme. Në këto analiza, qelizat e gjakut u lizuan (shbëheshin) nga një lloj agjenti i veçantë që nuk ndikon në mikrofilariet. Lëngu që rezulton më pas vendoset përmes një filtri shumë të imët. Mikrofilariet përqendrohen në filtër. Filtri më pas shënohet dhe ekzaminohet nën një mikroskop për të gjetur mikrofilariet.

Veterinaret shpejt kuptuan se disa kafshë mund të kenë infeksione të krimbit të zemrës pa pasur domosdoshmërisht mikrofilarie në gjakun e tyre. Kjo ndodh vetëm nëse krimbat meshkuj janë të pranishëm ose nëse femrat nuk po bëjnë vezët e tyre në kohën e testimit. U bë e qartë se nevojiteshin teste më të mira.

Shiko gjithashtu: A mund ta lëmë qenin të lëpijë gojën tonë?

Testimi i antigjenit

Testet serologjike u zhvilluan për të identifikuar antigjenet (proteina të vogla dhe përbërës të karbohidrateve) të krimbave në gjak . Ekzistojnë një shumëllojshmëri e këtij lloji të testeve. Një nga llojet më të zakonshme të testeve quhet ELISA. Disa komplete testimi kryejnë një mostër në një kohë dhe mund të bëhen menjëherë në zyrën e veterinerit tuaj. Të tjerët janë krijuar për të testuar mostra të shumta në një grup më të madh. Ky lloj testi grupor ështëzakonisht kryhet në laboratorë të jashtëm ku dërgohet gjaku i qenit tuaj.

Megjithëse testimi i antigjenit është shumë më i mirë se testimi i filtrit, ne ende nuk mund të identifikojmë të gjitha rastet e sëmundjes së krimbit të zemrës, sepse antigjeni do të jepte një rezultat pozitiv vetëm nëse krimbat femra të rritura do të ishin i pranishëm, pasi antigjeni zbulohet nga mitra e krimbit. Nëse krimbat nuk janë pjekur plotësisht, ose ka vetëm meshkuj të pranishëm, rezultati i testit të antigjenit në kafshët e infektuara do të ishte negativ i rremë. Kjo do të thotë se rezultati i testit është negativ kur në fakt kafsha është e infektuar.

Testimi i antitrupave

Testet serologjike janë zhvilluar për të zbuluar antitrupat (proteinat e prodhuara nga trupi të kafshës për të luftuar kundër “pushtuesve”) që veprojnë kundër krimbave. Ky është testi më i përdorur tek macet. Ky test është pozitiv edhe nëse është i pranishëm vetëm një krimb mashkull. Megjithatë, ky test ka një pengesë. Edhe pse është shumë i mirë për të dhënë rezultate pozitive kur ka një infeksion, testet false pozitive janë më të zakonshme se sa me testet e antigjenit. Një rezultat i rremë pozitiv do të thotë që rezultati i testit është pozitiv, por në fakt nuk ka asnjë infeksion.

Si të parandaloni krimbin e zemrës (krimbin e zemrës)

Ilaçet që përdoren për të parandaluar infeksionet e krimbit të zemrëskrimbi i zemrës quhen parandalues. Gjëja e parë që duhet mbajtur mend është se masat parandaluese nuk përdoren për të vrarë krimbat e rritur. Droga speciale të quajtura adulticide përdoren për të vrarë krimbat e rritur. Përdorimi i këtyre barnave do të diskutohet në seksionin e trajtimit. Disa medikamente parandaluese mund të shkaktojnë probleme serioze nëse u jepen kafshëve me krimba të rritur ose mikrofilarie. Ndiqni rekomandimet e veterinerit tuaj dhe të prodhuesit të barnave parandaluese në lidhje me testimin përpara se të jepni ilaçe parandaluese. Një numër i madh i barnave parandaluese janë në dispozicion në treg çdo muaj për trajtimin e krimbit të zemrës tek qentë. Disa prej tyre, ose medikamente të tjera që kombinohen me to, kontrollojnë parazitë të tjerë. Barnat parandaluese duhet të përdoren gjatë gjithë vitit, madje edhe në zonat ku mushkonjat shfaqen vetëm sezonalisht. Edhe nëse nuk jepen disa doza, ilaçet parandaluese janë ende të dobishme për kafshën tuaj. Nëse qeni juaj jeton në një zonë plazhi ose shkon shumë në plazh, ai duhet të pastrohet çdo muaj.

Nëse jepet vazhdimisht për një periudhë prej 12 muajsh, është e mundur të ndaloni zhvillimin e krimbave. Përveç kësaj, mjekimi mujor parandalues ​​i krimbit të zemrës vepron edhe kundër parazitëve të zorrëve, të cilët infektojnë pa dashje milionatë njerëzve çdo vit. Këta parandalues ​​mbrojnë kafshët dhe njerëzit.

Durimi i përditshëm i medikamentit dietilkarbamazinë është i disponueshëm me recetë në farmacitë komplekse. Dy disavantazhe janë se ky mjekim shkakton reaksione të padëshiruara nëse u jepet qenve me sëmundje të krimbit të zemrës dhe mungesa e dozës për dy ose tre ditë mund të rezultojë në ndërprerjen e mbrojtjes.

Mjekimet parandaluese duhet t'u jepen të gjithë qenve. Mos harroni se mushkonjat mund të hyjnë në shtëpinë tuaj, kështu që edhe nëse qeni juaj nuk është jashtë, qeni mund të infektohet përsëri.

Trajtimi i krimbit të zemrës

Trajtimi varet nga gjendja. ashpërsia e infeksionit . Në raste më pak të rënda, qeni mund të trajtohet për katër muaj, me mjekim parandalues, për të vrarë larvat e krimbave që migrojnë në zemër, si dhe për të zvogëluar madhësinë e krimbave femra. Më pas, jepet një injeksion melarsomine për të vrarë krimbat e rritur. Pesë javë më vonë, qeni trajtohet me dy injeksione të tjera të adulticidit. Katër muaj pas trajtimit, qeni duhet të testohet për praninë e krimbave duke përdorur testin e antigjenit. Disa kafshë mund të kenë nevojë t'i nënshtrohen një raundi të dytë injeksionesh nëse testet e antigjenit janë ende pozitive. Rekomandohet që qentë të qëndrojnë në mjekim parandalues ​​çdo muaj gjatë trajtimit. Në raste më të rënda, mund të jetëËshtë e nevojshme të përdoret adulticidi para katër muajve të mjekimit parandalues.

Pavarësisht se cili medikament jepet, kur krimbat e rritur vdesin, mund të bllokojnë enët e gjakut në mushkëri (e quajtur emboli pulmonare). Nëse preket vetëm një pjesë e vogël e mushkërive, mund të mos ketë shenja klinike. Megjithatë, nëse enët që çojnë në një pjesë të madhe të mushkërive, ose ndoshta një zonë të vogël, tashmë të sëmurë të mushkërive, janë të bllokuara, mund të shfaqen efekte më serioze. Këto mund të përfshijnë ethe, kollë, kollë gjaku dhe madje edhe dështim të zemrës. Për shkak të rrezikut të embolisë, çdo qen që trajtohet me një adulticide duhet të mbahet i qetë gjatë trajtimit dhe për të paktën 4 javë më pas. Në infeksionet më të rënda, krimbat e zemrës së rritur hiqen me kirurgji nga zemra.

Gjithmonë konsultohuni me veterinerin e qenit tuaj.

A mund të infektohen njerëzit me Krimbin e Zemrës?

Po, ka pasur raste të infeksionit të krimbit të zemrës tek njerëzit. Në vend që të migrojnë në zemër, larvat migrojnë në mushkëritë e njeriut. Atje larvat mund të bllokojnë enët, duke shkaktuar një atak në zemër. Në rastin e një sulmi në zemër, gunga që zhvillohet mund të shihet në një radiografi. Zakonisht, personi ka pak ose aspak shenja të infeksionit. Heqja kirurgjikale e nodulit mund të jetë e nevojshme.

Shihni më poshtë KËSHILLA PËR TË ÇUARË QENIN TUAJ DREJTPLAZHI!
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.