Qeni im vdiq, po tani? Si të përballeni me vdekjen e një kafshe

Qeni im vdiq, po tani? Si të përballeni me vdekjen e një kafshe
Ruben Taylor

Tabela e përmbajtjes

"Një kafshë shtëpiake pasqyron dashurinë që ne investojmë në një marrëdhënie që na mëson të jemi bujarë dhe të ushtrojmë aftësinë për t'u kujdesur." (Silvana Aquino)

Të gjitha qeniet e gjalla një ditë ata do të vdesë, kështu që një ditë do t'ju duhet t'i thoni lamtumirë kafshës suaj. Për fat të keq, jetëgjatësia e kafshëve, edhe nëse trajtohen shumë mirë, është e shkurtër në raport me kohën që do të jetojë tutori. Prandaj, pronarët e kafshëve shtëpiake shpesh duhet të përballen me vdekjen e një ose më shumë kafshëve gjatë gjithë jetës së tyre.

Kafshët shtëpiake marrin pjesë në jetën e përditshme të shumë familjeve për vite me radhë. Për shumë njerëz ata janë shoqërues të vërtetë, pasi nuk kritikojnë apo gjykojnë; ato ndihmojnë në zbutjen e stresit, pasi janë gjithmonë të gatshëm për të luajtur; dhe janë një burim i pashtershëm dashurie dhe dashurie, pasi janë afër, si në momente gëzimi ashtu edhe në momente trishtimi. Është për këto arsye që njerëzit lidhen me kafshët, duke krijuar lidhje të thella dashurie dhe miqësie.

Shihni se si mund të përballeni me vdekjen e qenit tuaj:

Puna me vdekjen e një mace, qeni ose ndonjë kafshë tjetër mund të jetë një detyrë e vështirë. Studimet e reagimeve ndaj humbjes së një kafshë shtëpiake tregojnë se sa e fortë zhvillohet një lidhje. Duke përdorur modelin e Bowlby të teorisë së lidhjes (cituar në Archer, 1996), Parkes (cituar nërishënoni humbjen e pësuar.

Artikulli i botuar në faqen e internetit Perdas e Luto dhe i ofruar me dashamirësi nga psikologu Nazaré Jacobucci.

Shiko gjithashtu: 10 racat më të shoqërueshme të qenve

Halina Medina, krijuese e TSC, me Pretën, e cila vdiq në 2009 .

Ky postim pati bashkëpunimin e psikologes Déria de Oliveira:

I intervistuari: Déria de Oliveira – Bachelor në Administrim Biznesi. Psikolog, Master në Psikologji Shëndetësore nga Universiteti Metodist i São Paulo (UMESP). Specialist në Psikologji Spitalore nga Faculdade de Medicina do ABC (FMABC). Studiues vullnetar në Projektin Pet Smile, terapi e ndërmjetësuar nga kafshët (2006-2010). PhD në Psikologji Klinike nga Universiteti Katolik Papnor i São Paulo (PUC/SP), Laboratori i Studimeve dhe Ndërhyrjeve mbi Vajtimin – LELu (2010-2013).

Referencat:

Archer J. Pse njerëzit i duan kafshët shtëpiake? Evolution and Human Behavior, vëll. 18; 1996. fq. 237-259.

Baydak M.A. Dhimbja njerëzore për vdekjen e një kafshe. Biblioteka Kombëtare e Kanadasë, Fakulteti i Punës Sociale; 2000. Universiteti i Manitobës.

Bertelli I. Hidhërimi në vdekjen e kafshëve shtëpiake. Blog shkencor. Gusht/2008.

Casellato G. (Org.). Shpëtimi i empatisë: mbështetje psikologjike për pikëllimin e panjohur. São Paulo: Summus; 2015. 264 fq.

Doka K., J. E privuar nga e drejta. pikëllimi: njohja e pikëllimit të fshehur. New York: Lexington Books, 1989. Kap. 1, fq. 3–11.

Oliveira D., Franko MHP. lufto perhumbje e kafshëve. Në: Gabriela Casellato (Org.). Shpëtimi i empatisë: mbështetje psikologjike për pikëllimin e panjohur. 1. ed. São Paulo: Summus; 2015. fq. 91-109.

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth racës Australian Shepherd

Parkes CM. Vajtimi: studime mbi humbjen në jetën e të rriturve. Përkthimi: Maria Helena Franco Bromberg. São Paulo: Summus; 1998. 291 fq.

Ross CB, Baron-Sorensen J. Humbja e kafshëve shtëpiake dhe emocionet njerëzore: një udhëzues për shërim. botimi i 2-të. Nju Jork: Routledge; 2007. fq. 1–30.

Zawistowski S. Kafshët shoqëruese në shoqëri. Kanada: Thompson Delmar Learning; 2008. Kap. 9. fq. 206-223.

Archer, 1996) iu referua pikëllimit të humbjes së një kafshe si kostoja e humbjes së një njeriu të dashur. Procesi i pikëllimit përfshin ankthin, mendimet dhe ndjenjat që shoqërojnë procesin e ngadaltë mendor të lamtumirës një marrëdhënieje të vendosur. Dëshmitë sistematike tregojnë se ka paralele të qarta midis reagimeve të ndryshme që njerëzit kanë pas humbjes së një kafshe shtëpiake dhe atyre që ndjehen nga humbja e një marrëdhënieje njerëzore (Archer, 1996). Me siguri do të përjetoni fazat e pikëllimit, pasi dhimbja e humbjes së një kafshe është e ngjashme me dhimbjen e shkaktuar nga humbja e një personi të dashur, pasi një lidhje afektive prishet. (Bertelli, 2008).

Lexo gjithashtu:

– Eutanazia: kur është koha e duhur?

– Problemet dëmtime njohëse te qentë e moshuar

Për Baydak, kur humbja është në përputhje me normat sociale, pikëllimi individual mbështetet nga rrjeti social, i cili lehtëson si procesin e pikëllimit ashtu edhe kohezionin social. Kur kjo nuk ndodh dhe shoqëria nuk e njeh apo legjitimon pikëllimin, reagimet e stresit mund të intensifikohen dhe problemet që lidhen me pikëllimin mund të përkeqësohen. Në rastin e kafshëve shtëpiake, fraza të tilla si "Ishte thjesht një qen ..." zakonisht tregojnë këtë mosnjohje. Vdekja e kafshës trajtohet si një ngjarje e parëndësishme me pak rëndësi. bajdak flasingjithashtu se përveç zisë sociale të paautorizuar ekziston edhe zija e paautorizuar intrapsikike. Ne përvetësojmë besimet, vlerat dhe pritshmëritë sociale. Në komentin “Ishte thjesht një qen…” nënkuptohet se kafshët nuk ia vlen të pikëllohen dhe nocioni se ka diçka në thelb të gabuar me dikë që shkon në zi pas vdekjes së një kafshe. Kështu, kur një kafshë shtëpiake vdes, shumë pronarë janë krejtësisht të papërgatitur për intensitetin e pikëllimit të tyre dhe janë të turpëruar dhe të turpëruar për këtë. Shoqëria priret të jetë më mbështetëse ndaj një fëmije që humbet një kafshë shtëpiake sesa një i rritur. (Bertelli, 2008).

Lexo gjithashtu:

– Projektligji parashikon pushim për humbjen e kafshës shtëpiake

I pati nderin të intervistonte psikologen Déria de Oliveira, e cila studion këtë temë, rreth çështjeve që përshkojnë këtë temë. Më poshtë janë pikat kryesore të intervistës.

Ndonjëherë pronarët e kafshëve shtëpiake mendojnë se nuk kanë "autorizimin" për të qarë dhe të trishtuar nga vdekja e kafshës së tyre. Pse shoqëria jonë, në pjesën më të madhe, nuk konsideron se një individ mund të jetë në zi për vdekjen e një kafshe? A është ky një lloj zie e paautorizuar?

Vajtimi për vdekjen e një kafshe shtëpiake, sipas Dokës (1989) është në kategorinë e zisë së paautorizuar, sepse është një humbje e pa njohur nga shoqëria. NëMegjithatë, kafshët janë të pranishme në disa aranzhime familjare. Prandaj, pse humbja e kafshës nuk do të njihet nga njerëzit në botën bashkëkohore? Nga kjo pyetje dhe të tjera, u zhvillua hulumtimi im për temën e doktoraturës, nën drejtimin e Prof. Dr. Maria Helena Pereira Franco.

Nga 360 pjesëmarrësit që iu përgjigjën sondazhit të disponueshëm në internet, 171 (47.5%) konsideruan se zia për një kafshë njihet nga shoqëria dhe 189 (52.5%) u përgjigjën se humbja për shkak të ngordhjes së kafshës nuk pranohet, sepse për disa njerëz vajtuesi duhet të jetë i përmbajtur në zi dhe nuk mund të mos ndjekë punën, shkollën dhe angazhimet e tjera.

Njohja e kujdestarit të kafshës vajtimi për të vdekurin ose për të zhdukur do të lehtësohet nëse njerëzit rreth tij: a) janë empatikë; b) ta konsiderojnë kafshën si anëtar të familjes; c) formoni ose keni krijuar një lidhje me një kafshë shtëpiake.

Në studimin tuaj, a keni hasur në një pronar kafshësh që pyeste nëse kishte të drejtë të ishte në zi?

Po. Intervistat ballë për ballë u kryen me gjashtë persona të vdekur, kafshët e të cilëve kishin ngordhur më pak se 12 muaj para datës së intervistës. Dy të intervistuar sollën shumë reflektime në këtë kontekst, pasi po vuanin shumë nga ngordhja e kafshës dhe njerëzit e afërt thanë se nuk e kishin.ata mund të qëndronin ashtu siç ishin, domethënë të humbur.

A ndjek procesi i zisë për humbjen e një kafshe të njëjtat standarde si procesi për vdekjen e një njeriu? A mundet kujdestari i kafshës të përjetojë të njëjtat faza pikëllimi?

Nuk do të thosha se ka një model në procesin e zisë për vdekjen e një njeriu të dashur, njeriut apo kafshës. Mund të shihet se reagime të tilla si: mohimi, ndjenja e fajit, ankthi i ndarjes, zemërimi, mpirja, ndër të tjera, janë të pranishme në të dy proceset e pikëllimit, pasi ato lindin përballë humbjes së një qenie domethënëse; megjithatë, ato nuk ndodhin në një sekuencë lineare ose me praninë e detyrueshme të të gjitha reagimeve.

Kur një individ përjeton një humbje që nuk njihet apo mbështetet shoqërisht, a mund të përjetojë pikëllim të ndërlikuar?

Po, sepse mbështetja sociale është zakonisht një faktor mbrojtës kundër pikëllimit të komplikuar. Ritualet e ndarjes që janë të pranishme në vdekjen e një personi të dashur, praktikisht mungojnë në vdekjen e kafshës shtëpiake. Dhe shumë herë, vajtuesi ende duhet të dëgjojë: "ishte thjesht një qen" ose një kafshë tjetër. Një nga të intervistuarat, kafsha e së cilës kishte ngordhur katër muaj para datës së intervistës, tha se i dhembte zemra nga malli. Domethenien qe kafsha ka pasur ne jeten e tij e di vetem vajtori, vetem ai eshte ne gjendje te dije sa dhemb ajo qe ka humbur.

Sa zgjat zia perA mund të zgjasë humbja e një kafshe shtëpiake?

Nuk ka kohë të caktuar, pikëllimi mund të zgjasë ditë, javë, muaj apo vite. Do të varet nga marrëdhënia që ka pasur tutori me kafshën, nga ndërveprimi i diadës, nëse ka pasur apo jo një lidhje; historia e jetës së tutorit në lidhje me humbjet që i paraprinë asaj të kafshës; shkaku i vdekjes së kafshës, ndër faktorët e tjerë.

(Bisteca vdiq nga kanceri në vitin 2011. Foto nga Lilian Din Zardi)

Çfarë duhet bërë për të lehtësuar dhimbjen e humbjen?

Është e rëndësishme që pronari të njohë dhimbjen e tij dhe të kërkojë mbështetje në grupin e tij shoqëror, në të cilin ka pranim për humbjen e një kafshe. Gradualisht do të riorganizohet, me aktivitete dhe projekte të reja dhe, në disa momente kujtimesh për kafshën e ngordhur, mund të ketë reagime keqardhjeje. Nëse e ndjen nevojën, mund të kërkosh edhe kujdes psikologjik.

Kur kafsha është e sëmurë rëndë me një sëmundje pa mundësi terapeutike kurimi dhe eutanazia është alternativa më e mirë, si të trajtohet ndjenja e fajit? Cila është mënyra më e mirë për të përballuar këtë ndjenjë?

Rekomandohet që të gjitha dyshimet e tutorëve të sqarohen nga veterineri, përpara se të merret autorizimi për eutanazi, si dhe të lejohet prania e kujdestarëve. në momentin e procedurës nëse dëshirojnë. Megjithatë, këto sjellje nuk garantojnë që tutorët nuk do të ndihen fajtorë. Nje ngaTë intervistuarit që kaluan këtë proces thanë se ishte vendimi më i keq i jetës së tyre. Për Ross dhe Baron-Sorensen (2007), opsioni për eutanazinë e kafshës mund të jetë hera e parë që personi konsideron ndërprerjen e jetës. Faji mund të jetë i pranishëm edhe nëse eutanazia nuk ishte e nevojshme. Është një nga reagimet e zakonshme përballë humbjes.

Është e vështirë të thuhet mënyra më e mirë për të trajtuar ndjenjën e fajit në mënyrë të përgjithësuar, sepse për çdo diadë ka një pyetje unike nga tutor, që zakonisht është: "dhe sikur ta kisha bërë këtë" ose "nëse nuk do ta kisha bërë atë". Dhe së fundi, ai shpesh e kupton se çdo veprim ndaj kafshës së dashur ishte për qëllimet më të mira. Ndonjëherë, kur vetë-akuza është e vazhdueshme dhe e qëndrueshme, me paragjykim ndaj aktiviteteve, tregohet kujdes psikologjik.

Disa zgjedhin të kenë një kafshë të re menjëherë pas humbjes. A ndihmon ky qëndrim në shtjellimin e pikëllimit?

Varet nga gjendja në të cilën ndodh blerja. Nëse nuk duhet të shmanget përballja me humbjen dhe nëse është me vullnetin e të ndjerit, është një qëndrim pozitiv në procesin e pikëllimit, i cili do t'i lejojë të ndjerit t'i përkushtohet aktiviteteve me kafshën e re, duke e bërë të shëndetshëm. krahasime me kafshën e ngordhur. Qëndrimi është negativ nëse nuk është dëshira e vajtuesit. Kur imponohet nga palët e treta, vajtuesi mund të bëjë krahasime në kuptimin që ishte kafsha e vdekurshumë më mirë se ky aktual, me refuzim total të kafshës së re dhe madje edhe braktisje.

Po fëmijët, a duhet të marrin pjesë dhe të ndihmojnë në funeralin e kafshës shtëpiake?

Është e rëndësishme që fëmija të marrë pjesë në ritualet e lamtumirës për kafshën. Por fëmija duhet të respektohet nëse nuk dëshiron të jetë i pranishëm. Për Zawistowski (2008), vdekja e kafshës mund të jetë përvoja e tyre e parë e vdekjes dhe prindërit duhet të jenë të sinqertë, duke shmangur të thonë se kafsha është vënë në gjumë - fëmija mund të ketë frikë të flejë - ose se ka ikur - sepse ajo mund të pyesë veten se çfarë do të kishte bërë për ta bërë kafshën të ikte.

Në tezën tuaj të doktoraturës, e cila ishte mbi këtë temë, cilat ishin përfundimet tuaja kryesore?

Më shumë se gjysma e pjesëmarrësve menduan se kafsha ishte një anëtar i familjes (56%) dhe se të jetosh me ta do të thotë të kesh dashuri të pakushtëzuar (51%). Këto kualifikime favorizojnë formimin e obligacioneve. Në këtë kontekst, procesi i zisë për vdekjen e një kafshe të dashur është autentik dhe i ngjashëm me vdekjen e një njeriu të dashur, si në aspektin e reagimeve të pikëllimit ashtu edhe në mënyrat e përballimit të humbjes.

The online sondazhi mundësoi shprehjen e ndjenjave në lidhje me humbjen e kafshës, pavarësisht se nuk ishte objektivi i studimit në atë moment; megjithatë me mungesën e hapësirës që ekziston për pritjen e kësaj dhimbjeje është bërë ainstrument që u jepte “zë” pjesëmarrësve. Disa prej tyre kanë shkruar se kanë përfituar nga hulumtimi dhe i kanë falënderuar. (Oliveira dhe Franco, 2015)

Prandaj, zia për vdekjen e kafshës shtëpiake, e cila nuk konsiderohet nga shumë njerëz që nuk janë të lidhur me kafshët shtëpiake, kërkon gjithashtu një vështrim të njohjes nga shoqëria.

A mund të na informoni nëse disa klinika veterinare ofrojnë tashmë mbështetje të specializuar psikologjike për të ndihmuar tutorët të kapërcejnë humbjen?

Në Shtetet e Bashkuara, duke ofruar mbështetje psikologjike për tutorët e vdekur , brenda klinikave, spitaleve veterinare dhe universiteteve është e zakonshme. Në Brazil, shumë pak spitale veterinare ofrojnë shërbime me psikologë brenda spitaleve për kujdestarët e kafshëve pa prognozë kurimi ose për t'i ndihmuar ata të shpëtojnë burimet e tyre për t'u përballur me vdekjen e kafshës.

Siç mund të shihnim, shoqëria nuk ofron një hapësirë ​​të sigurt për pronarët e kafshëve shtëpiake për të përjetuar procesin e tyre të pikëllimit. Për fat të mirë, disa burime kanë filluar të bëhen të disponueshme për t'i ndihmuar këta njerëz të kuptojnë se procesi i tyre i pikëllimit është i natyrshëm dhe meriton të vërtetohet. Dhe ne, si psikologë, duhet ta mirëpresim gjithmonë këtë person të ndjerë, pavarësisht nga konteksti i humbjes së tij, dhe t'i ofrojmë atij dëgjim aktiv dhe disponueshmëri emocionale që të mund ta ndihmojmë atë që
Ruben Taylor
Ruben Taylor
Ruben Taylor është një entuziast i pasionuar për qentë dhe pronar qensh me përvojë, i cili i ka kushtuar jetën e tij kuptimit dhe edukimit të të tjerëve për botën e qenve. Me mbi një dekadë përvojë praktike, Ruben është bërë një burim i besueshëm i njohurive dhe udhëzimeve për shokët e dashuruar të qenve.Pasi u rrit me qen të racave të ndryshme, Ruben zhvilloi një lidhje dhe lidhje të thellë me ta që në moshë të hershme. Magjepsja e tij me sjelljen, shëndetin dhe stërvitjen e qenve u intensifikua më tej, ndërsa ai u përpoq të siguronte kujdesin më të mirë të mundshëm për shokët e tij me gëzof.Ekspertiza e Rubenit shtrihet përtej kujdesit bazë të qenve; ai ka një kuptim të thellë të sëmundjeve të qenve, shqetësimeve shëndetësore dhe komplikimeve të ndryshme që mund të lindin. Përkushtimi i tij në kërkime dhe qëndrimi i përditësuar me zhvillimet më të fundit në këtë fushë siguron që lexuesit e tij të marrin informacion të saktë dhe të besueshëm.Për më tepër, dashuria e Rubenit për të eksploruar raca të ndryshme të qenve dhe karakteristikat e tyre unike e ka bërë atë të grumbullojë një pasuri të njohurive rreth racave të ndryshme. Njohuritë e tij të plota në tiparet specifike të racës, kërkesat për ushtrime dhe temperamentet e bëjnë atë një burim të paçmuar për individët që kërkojnë informacion rreth racave specifike.Nëpërmjet blogut të tij, Ruben përpiqet të ndihmojë pronarët e qenve të lundrojnë në sfidat e pronësisë së qenve dhe të rrisin foshnjat e tyre me gëzof për të qenë shoqërues të lumtur dhe të shëndetshëm. Nga trajnimiteknika për aktivitete argëtuese, ai jep këshilla dhe këshilla praktike për të siguruar edukimin perfekt të çdo qeni.Stili i ngrohtë dhe miqësor i shkrimit të Rubenit, i kombinuar me njohuritë e tij të mëdha, i ka dhënë atij një ndjekës besnik të entuziastëve të qenve, të cilët presin me padurim postimin e tij të ardhshëm në blog. Me pasionin e tij për qentë që shkëlqen përmes fjalëve të tij, Ruben është i përkushtuar të ndikojë pozitivisht në jetën e qenve dhe pronarëve të tyre.